Vuodenvaihde ja viikko 1 / 2021

Viikon fiilikset

Tänä vuodenvaihteena tuntui erityisen tarpeelliselta toivottaa parempaa vuotta 2021. Noin vuosi aiemmin Kiinasta alkanut koronaepidemia on värittänyt ja työllistänyt monelta osin koko vuotta 2020. Kevään ensimmäisen aallon jälkeen olin vielä siinä ajatuksessa, että viimeistään vuodenvaihteeseen mennessä tilanne on rauhoittunut. Nyt tiedämme, että näin ei ole, vaan taudista on ilmennyt uusia muunnoksia ja Suomessa, kuten muissakaan maissa, rajoitustoimet eivät ole saaneet tartuntoja loppumaan.

Olemme valtioneuvostossa saaneet epidemiologisen tilannepäivityksen molemmilla viikoilla. Onneksi Suomessa ei joulun ja vuodenvaihteen lomailun jälkeen ole ollut nähtävissä tautipiikkiä. Näin olemme selvinneet jonkun verran muita maita paremmin, mutta tauti on yhä keskuudessamme. Leviämisalueiden tiukoilla rajoituksilla hoitopaikat ja henkilöstö ovat riittäneet myös juhlapyhien ajan. Nyt seuraava vaihe on tiukemmat seurannat testauksineen lentokentillä ja toivottavasti myös muilla rajanylityspaikoilla.

Ensimmäiset rokotteet saatiin Suomeen ja rokotukset käyntiin ennen vuoden vaihdetta. Tie rokotusten osalta on pitkä, kun tällä hetkellä Euroopassa hyväksyttyjä rokotuksia on kaksi ja toimitukset jäivät ennakoidusta. Tilanne helpottaa, kun useampi rokote saa hyväksynnän ja tuotanto rokotteiden osalta saadaan vastaamaan tarvetta. Rokotestrategiassa on määritelty järjestys miten edetään ja luotan ammattilaisiin siinä, kuinka organisointi tehdään ja meillä onkin siitä kokemusta esimerkiksi poliorokotteen osalta -90-luvulta.

Vuosi alkoi dramaattisesti Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen liittyvällä kapinoinnilla, jossa yllyttäjänä oli yhä istuva presidentti. Vaalituloksen kiistämiseen liittyvä mielenilmaus oli senaatin valtaus, jota poliisit ja vartijat eivät pystyneet tai halunneet estää. Voi olla, että eivät myöskään uskoneet näin oikeasti tapahtuvan, mutta silti hämmentävän helposti ihmiset kävelivät sisään, jolloin päättäjä jouduttiin evakuoimaan. Onneksi päätökset oli mahdollista tehdä keskeytyksen jälkeen ja vallanvaihto etenee.

Vähintäänkin nyt on varmasti suurelle yleisölle selvinnyt, että kyse on demokratialle vieraasta yhden ihmisen vallanhalusta, joka näyttäytyy kiistämällä vaalien tulos ja syyttämällä valehtelusta kaikkia muita. Pelottava näkemys, jota ei olisi voinut kuvitella tapahtuvan demokratian mallimaana pidetyssä maassa. Valitettavasti tämä on siis mahdollista myös muualla. Suomessakin, jos halutaan kyseenalaistaa demokratia, julkinen hallinto, media, tiede, puolueet ja vaalit sekä oikeuslaitos ja saada nämä jonkun mielivallan alle. Tarvitaan vastavoima eli koulutus, jossa avoimen median ja tiedon sekä kansalaisyhteiskunnan rooli on vahva julkisen hallinnon ja instituutioiden tukena ja valvojana. Mielenkiintoista nähdä, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu ja mitkä ovat vaikutukset muualle maailmaan. Toivottavasti varsinainen uuden presidentin virkaanastuminen sujuu ilman aseita ja pommeja.

Vuoden viimeisissä istunnoissa sekä presidentin esittelyssä oli runsaasti asioita ja lakeja, jotka tuli saada voimaan vielä vuodenvaihteessa. Oman vastuualueeni osalta merkittävin oli valtionosuuksien lainsäädäntö ja maksut kuntiin. Keskustelu kunnista jatkuu vilkkaana liittyen tuleviin vaaleihin, talouteen sekä sote-uudistukseen. Omalla alueella pidin infoa sote-uudistuksesta ja sen mukanaan tuomista muutoksista Kymsotelle. Soteen liittyen kävimme läpi myös kuntien takauskeskuksen kanssa lainsäädännön muutosta, EU-notifiointia, verotusmahdollisuutta ym.

Eteläisen Kymenlaakson edunvalvonnallisesti tärkeä itäinen rantarata oli myös yhden palaverin aiheena. Viikolla tiedotettiin, että eduskunta oli ollut syksyllä kyberhyökkäyksen kohteena, mikä on osaltaan osoitus koko ajan meneillään olevasta turvallisuuden ylläpitämisen tärkeydestä. Asia on monissa valtion toimissa sekä kunnissa ajankohtainen päivittäin.

Joulu, uusi vuosi ja loppiainen toivat mahdollisuuden myös muutamien päivien lomaan, sisältäen luonnollisesti kuitenkin päivystysvalmiuden. Kokoonnuimme poikkeuksellisen pienellä porukalla, monestakin eri syystä, mutta on aina mukavaa viettää aikaa perheen ja läheisten kanssa. Joulu oli myös ensimmäinen lapsenlapsen juhlapäivä, mikä tietysti muutti tunnelmaa. Voimavaroja on kerätty vuoden haasteisiin ulkoilemalla, lukemalla, katsomalla leffoja ja sarjoja, tekemällä porukalla ruokaa ja leipomalla sekä vain olemalla yhdessä ”villasukat jalassa”. Toivottavasti shokeeraavasta alusta huolimatta vuodesta tulee edellistä vuotta tasaisempi ja pääsemme jokainen nauttimaan elämästä rajoitusten sijaan. Tällä hetkellä rajoitukset ovat kuitenkin kaikkien meidän yhteiseksi hyväksi, joten sillä ajatuksella jaksamme varmasti vielä talven yli.