Väkivaltatyön seminaari, Nytkis Kotka

Suomi on pitkään ollut EU n toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Nyt Nytkiksen tekemässä tutkimuksessa ”Ei kaikki miehet, mutta liian monet”, erityisen huolestuttava tulos oli nuorten miesten asenne, jonka mukaan 25 % alle 35 v oli sitä mieltä että naiset voivat ”ansaita” heihin kohdistuvan väkivallan esim pukeutumalla tietyllä tavalla. Toisena herättävänä oli että 50% kaikista miehistä koki MeToo kaltaisten liikkeiden rajoittavan miesten oikeuksia. Positiivista on että 90% miehen mielestä naisiin kohdistuva väkivalta on aina väärin ja 84% sitä mieltä että miesten tulee ottaa suurempi vastuu väkivallan lopettamisesta. 

Paikallisesti Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys on, yhtenä toimintamuotonaan, jo vuosia tehnyt työtä väkivaltatilanteiden välttämiseksi. Palvelukeskus Pysäkissä apua ja tukea saavat tekijät, kokijat sekä altistuneet, toiminnan kohderyhmänä ovat lapset, nuoret, aikuiset ja ikäihmiset. Työmuotoja ovat chat keskustelupalvelu ”Apua väkivaltaan”, yksilö-, pari- tai perhetapaamiset ja vertaisryhmät. Yhdistyksen asiantuntijat ovat mukana myös monissa esim hyvinvoitialueen yhteistyöverkostoissa 

Väkivaltatilanteiden tunnistamisen parantamiseksi on olemassa eri alojen ammattilaisten ja vapaaehtoisten koulutukseen THL:n Avainhenkilö pilotti, josta hyviä kokemuksia. Nuorten Turvallisuus ja tulevaisuuden usko koulutuksia yläkouluille on tehty yhteistyössä MLL kanssa. Nyt uutena on haettu THL hankeavustusta järjestettäväksi Turvataitoja tulevaisuuteen ja nuorisoturvallisuuskoordinaattoreja työskentelemään 13-17 vuotiaiden kanssa.    

Väkivallan kierre on mahdollista pysäyttää. Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen vaatii avoimuuden lisäämistä, uhrien oikeusturvan parantamista sekä rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä muutoksia. Lisäksi tarvitaan pitkäkestoista resursointia, läheltä saatavaa apua sekä mahdollisuus hakeutua tarvittaessa turvaan. Väkivallan kokijaa ei tule koskaan jättää selviytymään yksin. Samalla tarvitaan keinoja itsetunnon parantamiseen ja erilaisten tunteiden tunnistamiseen ja toimintatapoja niiden käsittelyyn.

Toivottavasti erilainen tuki väkivaltatilanteiden vähentämiseksi ja niistä selviämiseksi ymmärretään välttämättömäksi työksi myös tulevaisuudessa, joten resursseja tarvitaan enemmänkin lisää kuin vähemmän tämän uusimmankin selvityksen jälkeen.  

Kommentit

Jätä kommentti