Viikko 2 / 2021

Viikon fiilikset

Hallituksen neuvottelut koronatilanteesta keskittyivät muuttuneisiin viruskantoihin ja niiltä suojautumiseen etenkin matkustajien testausten osalta. Toiseksi käsittelimme rokotusten hyväksyttävyyttä ja saatavuutta koko Euroopan tasolla ja kolmanneksi kiinnitimme erityistä huomiota tapahtumien turvalliseen järjestämiseen perustason alueilla sekä sen mietintään, millaisia tukijärjestelmiä tarvittaisiin tapahtumajärjestäjien tilanteeseen: onko järkevintä tehdä kolmas kustannustuki paremmin kattavaksi vai jotain aivan muuta. Samoja koronaan liittyviä asioita kävimme läpi sote-ministeriryhmässä, jossa aiheena oli myös keskittämisasetus, joka on nyt etenemässä. Sote-uudistuksen yhteydessä tehtäviin muihin lakeihin tulevat muutoksia käsitellään ministeriryhmässä vielä kevään aikana, jotta ne ehtivät ennen hyvinvointialueiden aloittamista voimaan.  

Puoluehallitus kokoontui viikon aikana kahteen kokoukseen, joista toisessa käsittelimme hallinnollisia käytännön asioita ja toisessa enemmän poliittista keskustelua. Korona ja siihen liittyvät asiat sekä kansainvälinen politiikka, josta laineita nähtävissä myös Suomessa, pyörittävät poliittista keskustelua. Kuntavaaleihin valmistautuminen on tässä uudenlaisessa poliittisessa ympäristössä, valeuutisten ja uhkailujen sekä koronan vaikeuttaman vaalityön muutoksessa poikkeuksellista. Se vaatii ehdokkailta, mutta myös äänestäjiltä uuden hyväksymistä. Vaaleihin kuitenkin mennään aikataulussa ja tärkeää on turvata jokaisen turvallinen mahdollisuus äänestää eli päätökset ennakkoäänestyksistä, vaalipaikoista ja kotiäänestyksistä ovat pohdittavana kunnissa. 

Soten yhteydessä toimineet parlamentaariset työryhmät ovat etenemässä eritahtisesti. Muita mahdollisesti siirrettäviä tehtäviä pohtinut työryhmä luovutti työnsä, jonka lopputuloksena ympäristöterveydenhuolto olisi siirtymässä hyvinvointialueiden tehtäväksi. Verotusta selvittävä työryhmä jatkaa helmikuun loppuun ja tähän liittyen kävimme omalla porukalla keskustelua eri vaihtoehdoista. 

Valtiontalouden kehykset, julkisen talouden suunnitelma, hallituksen puolivälitarkastelu sekä ensi vuoden budjetti merkitsevät valmisteluja, joiden osalta pidimme kaikkien osastojen kanssa yhteisen palaverin. Samalla on koko ajan arvioitava millä aikataululla on mahdollista palata normaaliin vai tarvitaanko koronan vuoksi lisävalmisteluja. Kuntien osalta koronasta aiheutuvat kustannusten korvaamiseen on varattu STM:n valmistelussa oleva 1,6 miljardia euroa, jonka kriteerit tulevat kevään aikana. Kestävän kasvun ohjelmaan liittyen kävimme palaverin, jossa aiheena oli työntekijöiden työssä jaksaminen ja hyvinvointi, joihin on valmistelussa satsauksia. 

Valtion strategioista laitoimme tällä viikolla eteenpäin lausunnoille kiinteistöstrategian, jossa valtion kiinteä omaisuus määritellään kolmeen eri kategoriaan riippuen tulevaisuuden tarpeesta. Koordinaatiota eri ministeriöiden välillä tarvitaan myös lisää. Esimerkkinä Kyminlinnan linnoitus on osin Senaatin eli valtiovarainministeriön, osin maa- ja metsätalousministeriön, osin ympäristöministeriön ja museon osalta taas opetus- ja kulttuuriministeriön ”tonttia”. Seuraavaksi tähän yhteyteen tehdään toimitilastrategia, jossa myös arvioita tulevaisuuden tilojen tarpeesta. Virastoista haastattelimme Tilastokeskuksen pääjohtajan tehtävään hakijoita ja laitoimme hakuun Valtorin johtajan tehtävän. Hienoa huomata, että julkisen puolen tehtävät kiinnostavat. Se on tärkeää myös tulevaisuudessa ja siksi johtaminen ja rekrytointi sekä työhyvinvointi ovat osana julkisen hallinnon strategiaa. 

Talvi saapui ja meillä oli ilo päästä nauttimaan siitä myös täällä eteläisessä Suomessa, kun matkailua ei ole mahdollista nyt harrastaa. Oli ihana nähdä pulkkamäet ja luistelukentät täynnä ihmisiä. Itse pääsimme kokeilemaan hiihtoa, mutta myös kävelyreitit olivat ainakin Kotkassa hyvässä kunnossa ulkoiluun.