Viikko 8 / 2021

Viikon fiilikset

Aika tarkalleen vuosi sitten jouduimme ensimmäisen kerran miettimään, mitä Kiinassa havaittu virus tarkoittaa, miten se leviää, miten sairastuneita hoidetaan ja niin edelleen. Nyt tiedämme paljon enemmän, mutta virus ja sen muunnokset ovat yhä riesanamme. Olemme varmasti monet toivoneet ensin kesän ja sitten joulun jälkeen, että tilanne olisi pysyvämmin asettunut parempaan suuntaan. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan joudumme yhdessä vielä kevään ajan rutistamaan niin, että kontakteja ja siten tartuntoja erityisesti aikuisten osalta saadaan vähennettyä. Onneksi yhä suurempi osa riskiryhmiin kuuluvista on jo saanut rokotuksen ja rokotteita on myös pikaisesti saatu lisää markkinoille, joten kunhan niiden tuotanto lisääntyy, saadaan kattavuus muidenkin ikäryhmien osalta riittäväksi.

Kävimme tilannetta läpi sote-ministeriryhmällä ja sitten koko hallituksen neuvotteluissa, minkä pohjalta tehtiin poikkeusolojen ja kakkosvaiheen toteaminen sekä väliaikainen ravintolalainsäädäntö eduskuntaan, jolla on mahdollista sulkea toimintoja ilman valmiuslakia. Tilanteesta pidettiin myös yhteinen info kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa, missä poikkeusolojen toteaminen käytiin myös läpi. Toivottavasti myös kaikki ihmisten näkevät tilanteen vakavuuden, yli 700 tartunnan saanutta pahimmillaan päivässä, ja käyttäytyvät sen mukaisesti suojaten itsensä ja muut. Näyttää siltä, että tilanne on vaikea, kun syyttely on julkisuudessa otettu keinoksi, vaikka kaikki varmasti yrittävät parhaansa ja parempaan tulokseen päästään yhteistyöllä. Arviointia epidemian hoidosta päätöksenteossa niin valtioneuvoston, alueiden, kuntien kuin sairaanhoidon osalta on tehty ja tehdään sisäisen arvioinnin lisäksi ulkopuolisten toimesta.

Viikot ovat hyvin kaksijakoisia: toisaalta korona ja siihen liittyvät asiat vievät paljon aikaa koko valtioneuvostolta, erityisesti pääministeriltä ja peruspalveluministeriltä, ja toisaalta kaikilla sektoreilla pyörivät eteenpäin myös ns. normaalit vuosikellon mukaiset ja hallitusohjelmaan kirjatut uudistukset. Näistä tällä viikolla ensimmäinen oli lisätalousarvio, jonka aikataulu alusliikenteen tukemiseen Suomenlahdella käsiteltiin ensin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja sitten istunnossa.

Eduskunnan isossa salissa keskustelussa oli EU-selonteko eli linjauksemme koko EU-politiikkaan, ei vain elvytykseen, jolta se viime ajat on kuulostanut. Keski-Suomessa meneillään ollut neljän kunnan yhdistymisselvitys kaatui valtuuston kokouksessa ja joudumme taas aloittamaan lähes alkupisteestä, valitettavasti. Veikkauksen tuottojen väheneminen pelaamisen siirtyessä kansainvälisiin sivustoihin ja pelikoneiden määrän vähentyessä – ja korona-aikana niiden ollessa suljettuna – on aiheuttanut kysymyksen järjestöjen tuen romahtamisesta. Asiaa selvittämään koottiin Erkki Liikasen puheenjohtama ryhmä, joka tuotti raportin, joka sisältää neljä eri vaihtoehtoa etenemiseen. Lähtökohtana on säilyttää monopoli ja turvata järjestöille pidempiaikainen näkymä. Raportti sisältää myös hyvän katsauksen historiaan, joka on aina hyvä tiedostaa. 

Puoluehallitus päätti kuntavaaliohjelmasta ja puolueen kunta- ja aluetyöryhmässä valmistelimme puoluehallitukselle linjattavaksi, mikä on demareiden näkemys tulevaisuuden kunnasta. Kuntalehden haastattelussa kävimme läpi monipaikkaisuuskysymystä, johon sisältyy vielä useita näkökulmia, joita ei ole ollut keskusteluissa mukana: esimerkiksi työntekijöiden kannalta johtaminen, vastuukysymykset ja korvaukset (matkat, työtilat, nettiliittymät ym.). Selvitämme myös tarkemmin, kuinka montaa valtion työntekijöistä monipaikkaisuus voi aidosti koskea, kun monet toiminnot ovat kuitenkin sidottuja paikkoihin.

Kuntavaalien siirto on aiheena joissakin keskusteluissa lähes päivittäin. Asia on kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen. Tämän hetken tiedoilla ei ole perustetta siirtää vaaleja, vaikka kampanjointi onkin hankalaa. Äänestäminen on kuitenkin mahdollista tehdä ennakkoon samalla kun hoitaa muitakin asioita ja riskiryhmäläisillä on mahdollisuus erityisjärjestelyihin.

Viikko aloitettiin valtuuston kokouksella ja päätettiin sunnuntai-iltana oman yhdistyksen kuntavaalipalaverilla. Viikonloppu oli keväisen aurinkoinen, joten molempina päivinä pääsimme hyvin ulkoilemaan. Se on aina hyvä vaihtoehto, sillä samalla saa happea ja pää tuulettuu.