Viikko 6 / 2021

Viikon fiilikset

Kuntien alustavat tilinpäätöstiedot tulivat Tilastokeskuksesta meille tietoon ja kommentoitavaksi. Lopulliset saamme vasta kesällä, koosteesta puuttuivat vielä mm. konsernien tiedot. Kuntien tilanne on parempi kuin vielä syksyllä kuntatalousohjelmaa tehtäessä arvioitiin, kun pohjana oli tietysti sama ennuste kuin koko valtiontalouden osalta. Ilahduttavaa tietysti, että viime vuosi meni paremmin kuin oli pelätty ja verotulot eivät tippuneet ennakoidusti. Kuntien osalta huomioitavaa on, että palveluiden tarve on kuitenkin samanaikaisesti kasvanut, kun yksinäisyys, mielenterveys- ja päihdeongelmat, perheväkivalta sekä lasten ja nuorten pahoinvointi ovat lisääntyneet koronan jatkuessa. Tiedämme -90-luvulta, että kriisin jälkihoito jatkuu vielä pitkään. Vaikka korona saataisiin pois päiväjärjestyksestä, välilliset vaikutukset tulevat vaikuttamaan vielä kauan.

Tiedossa on ollut, että vuodet -20 ja -21 ovat poikkeuksia, minkä jälkeen palataan normaaleihin valtionosuuksiin ja jatketaan 100% korvauksia uusista tai laajenevista tehtävistä. Tilanne kuntayhtymien osalta on heikompi niin, että alijäämän määrä kasvaa ja se on kuntien katettavana seuraavina vuosina. Pidimme tähän ja useaan muuhun asiaan liittyen taustatilaisuuden medialle käsitellen myös valtion alueellista läsnäoloa, kuntien tulevaisuustyötä sekä Pohjoismaista digitalisaatiota. Kuntien tilanteesta keskustelimme Kuntaliiton toimitusjohtajan kanssa liittyen uusien valtuutettujen koulutukseen. FCG:n rahoitusfoorumissa kävin puolestaan puhumassa hankintastrategiasta, erityisesti työllisyyden ja sosiaalisten vaikutusten huomioimisesta kilpailutuksissa. Kuntien asiat olivat keskustelussa myös hallintovaliokunnan ryhmien kanssa ja kuntalain muutokset olivat esitettävänä eduskunnassa. Toivottavasti ne saadaan jo kevään aikana käyttöön.

Eduskunnan suurin keskustelu käytiin pääministerin ilmoituksesta hallituksen kevään ohjelmasta ja lainsäädäntösuunnitelmasta, joista EU:n elvytysväline eli kestävän kasvun ohjelma oli kiistanalaisena ja josta tehtiin myös välikysymys. Koronaan liittyen valtioneuvosto kävi neuvotteluja testausstrategian päivityksestä, rokotuksista ynnä muista ja sote-ministeriryhmässä esitimme tartuntalain seuraavaa uudistusta liittyen rajoihin. Muita viikon palaveriaiheita olivat Kevan eläkejärjestelmän muutos, virkamieslain päivitys, Controllerin toiminta sekä kuntaliitosselvitysten tilanne. Kävimme läpi myös yhtiöiden Hansel, Haus ja DigiFinland yhtiökokouksiin tulevat asiat. 

Alueellisista asioista kävimme palaverin UPM:n edustajien, kollega Lintilän, kaupungin johdon, sataman ja Cursorin edustajien kanssa Kotkassa ja toisen Helsingissä pääministerin ja yhtiön sekä projektin johtajien kanssa. Tuntuma on hyvä ja kunhan EU-suunnitelmat ja valtion toimet saadaan sovitettua, niin paikalliset näkökulmat saadaan varmasti hoidettua. Hienoa, kun Kemin tehtaasta ja Haminan mäntyöljylaitoksesta tuli juuri viime viikolla päätökset. Kotka-Haminan seudulla valmistaudutaan myös mahdolliseen akkuteollisuuden investointiin alueelle. 

Puoluehallitus kokoontui käyden läpi verotusta ja kestävän kasvun ohjelman rahoitusta. Omassa ministeriryhmässä aiheena olivat kehityspoliittinen selonteko ja ilmastolaki. Kunta-asioita kävin läpi myös Lappeenrannan työväenyhdistyksen kokouksessa, Keski-Suomen piirin kierroksella sekä STTK:n koulutuksessa lauantaina – kaikki tietysti etänä. 

Viikonloppuna oli ystävänpäivä, jonka vietimme muutamien ystävien kanssa ulkoillen jäällä ja käyden luistelemassa. Viime kerrasta olikin jo vuosia. Alkaa olla tunnelmat kuin lapsuuden talvissa – ehkä pääsemme vielä käymään hiihtäen mökilläkin. Pulkkamäki on vielä kokeilematta. 😉