Viikko 50 / 2020

Viikon fiilikset

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus hyväksyttiin valtioneuvostossa ja eteni suunnitelman mukaan eduskuntaan ennen joulua. Pidimme tiedotustilaisuuden, jossa mukana erityisesti lausuntokierroksen jälkeen tehdyt muutokset ja arviointineuvoston pyytämät vaikutusarviot. Valiokunnat aloittavat työskentelyn, joten esittelimme paketin sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa että hallintovaliokunnassa. Näin asiantuntijat kuultaviksi voidaan päättää, jolloin ensi vuoden puolella työskentely lähtee ripeästi käyntiin. Pidimme uudistuksesta myös kunnille webinaarin, jossa toisena aiheena oli kuntien tulevaisuus. Samat aiheet olivat myös KUUMA-kuntien tapaamisessa.

Kuntapolitiikan tulevaisuustyö käynnistettiin viimeistelypalaverin jälkeen allekirjoittamalla tehtävät ja hyväksymällä valmistelutyöryhmän ja sen jaostojen jäsenet. Ensi vuoden aikana tulee olemaan useita erilaisia mahdollisuuksia osallistua mukaan keskusteluun ja järjestettyjen tilaisuuksien lisäksi toivottavaa on myös julkinen keskustelu. Kuthanek kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen ja kuntalain uudistus hyväksyttiin valtioneuvostossa ja siirtyy eduskunnan käsittelyyn. 

Viikon aikana eduskunnassa hyväksyttiin toisen asteen koulutuksen laajentaminen kaikille nuorille, jolloin työllistymismahdollisuudet ovat huomattavasti peruskoulun pohjalta ponnistavia paremmat. Eduskunnassa hyväksyttiin myös Puolustuskiinteistöjen oma tytäryhtiö Senaattiin, joten pääsemme hyväksymään sen hallituksen ja työntekijöiden siirrot toteutuvat vuodenvaihteessa. Oman osaston kanssa kävimme läpi sairaanhoitopiirien tuet ja johtoryhmässä alueellistamislain muutokset, avoimen tiedon edistämisen ja joitakin muitakin eteneviä asioita. Digitaalisuuden puolella tällä viikolla allekirjoitettiin EU-puheenjohtajamaan esitys Berliinin julistus, joka on jatkoa Tallinnan julistukselle. Nyt huomio on erityisesti kansalaisten sosiaalisten ja digitaalisten osallistumismahdollisuuksien lisäämisessä ja digitaalisen eriarvoisuuden vähentämisessä. Tein myös virtuaalisen yritysvierailun Turkuun yritykseen, joka kehittää sähköistä tunnistautumista. 

Koronatilanteeseen saimme päivityksen ja kolme eri skenaariota siitä, miten eri rajoitustoimien ja hoitomäärien vaikutukset näyttäytyvät. Suurissa kaupungeissa tehtyjen rajoitusten vaikutukset tulevat toivottavasti näkymään ennen joulua. Saimme myös uusitun tartuntatautilain hyväksyttyä ja eduskunnan käsiteltäväksi. Uudessa laissa on lisää mahdollisuuksia viranomaisille. Jatkoimme myös sisärajavalvontaa kuukaudella eteenpäin. 

Kuntavaalit keskusteluttavat ja monessa kunnassa on ehdokasasettelu jo hyvässä vaiheessa. Keskustelua vaalien siirtämisestä ei käydä vaan vaalityö on tehtävä tällä kertaa eri tavoin. Puhuin kuntien tämän hetken tilanteesta ja kuntavaaleihin valmistautumisesta lauantaina Savo-Karjalan alueen ehdokkaille, viikolla Turkuun sekä perjantaina Demarinuorten ja -opiskelijoiden virtuaalisilla glögeillä kannustin ehdokkaaksi asettumisessa. Sunnuntai oli täysin vapaa, joten hetki ulkoilua, kirjojen lueskelua ja valmistautumista jouluun sekä alkavaan työviikkoon. Tässä kohdin vuotta aina jo odottaa joulua. Ensinnäkin siksi, että joulu on mukavaa ja toiseksi siksi, että syksy on taas tänäkin vuonna pimeä ja varsin työntäyteinen.