Viikko 51 / 2020

Hallitus päivitti tiedot koronaan liittyen niin tautitilanteesta, hoitopaikkojen resursseista kuin rokotteista. Perusteita valmiuslain käyttöönotolle ei ole ja toivottavasti lisätyt rajoitteet tuovat yhä tartuntojen määrää alemmas. Päätimme, että tilannetta seurataan tiiviisti ja valmius kokoontua on kaikilla myös joulun aikana.

Rokote on saamassa hyväksynnän todennäköisesti jo tämän vuoden puolella, minkä jälkeen on kyse päivistä rokotusten aloittamiseen, kunhan rokotteet ovat Suomessa. Parempaan suuntaan ollaan siis menossa, mutta vielä kevään ajan tarvitaan erityistoimenpiteitä ennen kuin rokotuskattavuus on riittävän vahva. 

Hallituspuolueet saivat loppuun neuvottelut yli 55-vuotiaiden työllisyyden lisäämiseksi. Asian eteen pohjatyötä olivat tehneet työmarkkinajärjestöt, pääsemättä kuitenkaan lopputulokseen. Toisena hallituspuolueet antoivat tukensa Haavistolle perustuslakivaliokunnan mietinnön käsittelyn jälkeen. Molemmat isoja asioita hallituksen toimintakyvyn kannalta. 

Sote-uudistuksesta käytiin eduskunnassa lähetekeskustelu, jossa asetelmat olivat jotakuinkin odotetut. Epäselväksi jäi kuitenkin se miten kokoomus olisi toteuttamassa uudistusta, jota on yritetty yli vuosikymmen. Budjetin palautekeskustelua käytiin viikon aikana ministeriöittäin ja oma osuuteni oli perjantaina. Kaikki tukivat kuntien tukemista koronan aikana, mutta joidenkin mukaan rahaa on annettu miljardi liikaa. Tämä kuulostaa kummalliselta, kun valtiovarainministeriön ennusteessa paikallishallinto pääsee juuri ja juuri nollaan alijäämän kasvussa. Yleisinä valtionosuuksina jaettava osuus maksetaan laskennallisella perusteella, joten kohdennus eniten tai vähiten kärsineitä kuntia kohtaan on hankalaa, mutta kun verotulot ovat suurin muuttuja, on yhteisöveron ja kuntaveron osuuden mukainen jakomuutos tähän paras keino. Päätimme myös sairaanhoitopiirien tämän vuoden tuista, jotka jatkuvat osin ensi vuonna jaettavaksi. 

Kuntapolitiikan kick-off-tilaisuus tulevaisuuden rahoituksen ja tehtävien sekä itsehallinnon näkökulmasta järjestettiin kaikkien mukaan ryhmään ja jaostoihin nimettyjen kanssa. Uudistuksesta raportoitiin myös MustRead-sivuston jutussa, jossa oli mukana eri puolueiden näkemyksiä asiaan. Metropolitiikan yhteistyöryhmä kokoontui ja valitsi aiheet, joissa odotetaan käytännön yhteistyön tekemistä ja etenemistä. 

Muita isompia ja pienempiä asioita olivat omien osastojen julkisen talouden suunnitelman aloitus ja kestävän kasvun ohjelman teemat sekä koko julkisen puolen eläkejärjestelmän muutos. Kokoonnuimme Coalition of Willingin eli kahdeksan Euroopan digiministerin kesken ja pidimme oman palaverin datataloudesta. Kysymys öljynsuojarahaston uudesta mallista tai siirtämisestä toissijaisen vastuun lainsäädännön yhteyteen jatkuu ensi vuonna.  

Puoluehallitus oli koolla viimeisen kerran tämän vuoden puolella ja hallintovaliokunnan sd-jäsenten kanssa kävimme läpi tehtyä työtä julkisen hallinnon strategiassa. Oman alueen keskustelussa olevia asioita viikon aikana olivat rantarata, Pyhtään haku erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikaksi sekä akkuteollisuuden sijoittuminen, jossa alustavat vuokrasopimukset allekirjoitettu. Viikonloppu oli vapaa eli hyvää aikaa valmistautua pikkuhiljaa jouluun, joka toteutuu tänä vuonna hieman pienemmällä kokoonpanolla.

Kommentit

Jätä kommentti