Viikko 48 / 2020

Viikon fiilikset

Korona on jatkanut leviämistä ja vaikka rokotteet saisivat myyntiluvan tämän vuoden puolella, ei niistä ole heti odotettavissa apua, vaan vasta sitten kun valmistusmäärät kasvavat ja jako kaikille suomalaisille saadaan organisoitua. Valitettavasti yhä useampi sairaanhoitopiiri on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen ja useita on jo myös leviämisvaiheessa eli on syytä siirtyä tiukimpien rajoitusten maailmaan seuraaviksi viikoiksi. Toivottavasti tämä tieto herättää ihmiset miettimään omaa käyttäytymistä ja toisaalta kaikkia alueita tekemään kaikki tarvittavat toimet viimeistään nyt. Keskustelu valmiuslaista on tarpeen, mutta keinona se on vasta viimesijainen.

Neuvottelimme sekä koko hallituksen että sote-ministeriryhmän kesken tartuntatautilaista ja terveydenhuoltolaista. Ravintoloiden asetukseen meni eteenpäin tarkennus, että yökerho ei voi muuttua kahvilaksi kesken yötä. Sote-ministeriryhmässä kävimme läpi myös oikeuskanslerille lähetettyä versiota sote-paketista, jotta saamme sen eduskuntaan lähiviikkoina. Monialaisten maakuntien parlamentaarisen työryhmän työstä sain päivityksen ja se on hyvässä aikataulussa saamassa työnsä tehtyä. Lisäksi kävimme Keski-Uudenmaan demareiden kanssa keskustelun soten rahoituksesta.

Kuntien taloutta avattiin webinaarissa monissa puheenvuoroissa tukipakettien lisäksi niin verotuksen kuin kirjanpidon osalta. Kuntien ajankohtaisia asioita kävin puhumassa Kuntaliiton valtuuskunnan kokouksessa sekä piipahdin myös eduskuntaryhmässä. Kuntaosaston ja vapaa-ajan asujien yhdistyksen kanssa kävimme läpi useammassa paikassa asuvien rekisteröintiä ja toisaalta palveluja sekä vaikuttamismahdollisuuksia. 

Julkisen hallinnon uudistamisen poliittinen johtoryhmä hyväksyi julkisen hallinnon strategian, jonka myös Kuntaliiton hallitus hyväksyi omalta osaltaan. Samassa kokouksessa hyväksyimme avoimen hallinnon strategian. Näistä ja monista muista asioista kuvasimme tervehdyksen VM-akatemialle. 

Normaalit kokoukset eli ministeriryhmä, eduskuntaryhmä, talouspoliittinen, valtioneuvosto, presidentin esittely, kabinetti ym. pyörivät normaalisti ja tällä viikolla piipahdin myös kyselytunnilla. 

Viikonlopun aloitimme puoluejohdon yhteisellä koulutuksella perjantaina. Lauantaina oli vuorossa naispiirin kokouksen tervehdys ja puolueen järjestöpäivillä kuntien ajankohtaiset asiat. Sunnuntaina jaoimme kynttilöitä Karhulan torin markkinoilla.