Viikko 5 / 2021

Viikon fiilikset

Eduskunnan täysistunnot käynnistyivät valtiopäivien avajaisilla, jotka vietettiin verkossa niin kirkon kuin presidentin ja puhemiehen puheiden osalta. Elämme kyllä outoja aikoja, mutta parasta on, että kaikki saadaan kuitenkin järjestettyä, vaikka poikkeusmenettelyin. Saimme järjestettyä myös oman ryhmän kokoontumiset, joista ryhmän johdon valintakokous osin paikan päällä, isoissa tiloissa ja toinen vain verkon kautta. Puheet keskittyivät demokratian ja toisten ihmisten kunnioittamiseen sekä yhteiseen vastuuseen tästä kaikesta.

Eduskunnan valiokunnat ovat olleet osin töissä jo ennen istuntokauden alkua, jotta tartuntatautilaki saadaan käyttöön. Tämä on tärkeää etenkin, jos muuntovirukset lähtevät leviämään ja joudutaan tiukentamaan rajoituksia. Käsittelimme hallituksen neuvotteluissa tilannetta taudin ja rokotteiden osalta sekä linjasimme kausityöntekijöiden mahdollisuudesta saapua maahan tiukalla ohjeistuksella. Pidimme palaveria myös raja-asemien tilanteesta eli lentokentistä, satamista ja maarajoista. Rajoituksiin tarvitaan selkeästi vielä tiukennusta, jotta kaikki käyvät testeissä tai voivat osoittaa todistuksen siitä.

Sote-ministeriryhmässä kävimme osin korona-asioita ja osin soten etenemiseen liittyviä kysymyksiä, nyt eduskuntakäsittelyn alettua. Koko hallitus oli koolla iltakoulussa, jonka aiheena oli juuri valmistuva lapsistrategia sekä tulevien vuosien lainsäädäntösuunnitelma, joka näyttää sen, että koronankin aikana myös muuta lainsäädäntöä ollaan viety eteenpäin. 

Digitaalisuudesta sekä data- ja tietotaloudesta pidimme useamman palaverin miettien miten eri ministeriöiden välinen koordinaatio olisi saatavissa paremmaksi. Esimerkiksi datatalouden näkökulmasta on jo heti kolme keskeistä ministeriötä eli työ- ja elinkeinoministeriö (yritykset), liikenne- ja viestintäministeriö (väylät) sekä valtiovarainministeriö (julkisen hallinnon avoin tieto). Jos mukaan otetaan henkilöiden tunnistamiseen tai oikeuksiin liittyvät kysymykset, tulevat mukaan myös oikeus- ja sisäministeriö sekä kaikessa tutkimus ja tuotekehitys eli opetusministeriö. Riippuen miltä kulmalta asiaa katsoo, on joukko erilainen. Otamme askelia koordinaation parantamisessa kevään aikana.

Teknologianeuvottelukunta on tehnyt työtään viime syksystä ja on kevään aikana saamassa raporttinsa valmiiksi. Kävimme läpi alustavia nostoja, joita olisi sisällytettävissä myös puoliväliriiheen ja/tai kestävän kasvun ohjelmaan. Työtä sparraamassa on satojen asiantuntijoiden joukko, minkä vuoksi myös odotukset ovat korkealla. Omassa ministeriryhmässä kävimme läpi kestävän kasvun ohjelman rakentumista, mikä on ottanut pienen lisäajan valmistelussa. Samaa kestävän kasvun ohjelman tilannetta käsittelimme myös johtoryhmässä, hieman samalla miettien miten organisointi talon sisällä toimii. 

Puoluejohto kävi läpi kuntavaalien teemoja, jotka ovat menossa vielä puoluehallituksen käsittelyyn ennen 6.3. kampanja-avausta. Lauantaina pidimme kuntavaalikoulutusta ajankohtaisista asioista yhdessä Satakunnan piirin kanssa ja samana päivänä kokoonnuimme verkon välityksellä uudessa Kankaanpäässä, joka yhdistyi Honkajoen kanssa vuoden vaihteessa. Oli ilo kuulla positiivisia kommentteja asiaan eri ryhmiltä. Pidimme myös kansalaisten kyselytunnin, jossa vastattavana oli niin koulu- kuin talouskysymyksiä. Kouluasioista viikkoon mahtui myös ammatillisten oppilaitosten johdolle pitämäni puheen muodossa. Puheessani oli ilo hehkuttaa toisen asteen oppivelvollisuuden laajentamista, mutta toisaalta kantaa huolta etäopetuksen syrjäyttävästä vaikutuksesta. 

Viikon aluksi pidimme palavereita myös Kotkassa liittyen edunvalvontaan sekä kokoonnuimme valtuuston kokoukseen. Yhteinen toteamus valtuuston eri ryhmistä oli, että kausi on mennyt Kotkassa maltillisemmin kuin edellinen ja valtuuston kokouksissa on hyvä keskusteleva henki, vaikka asioista voidaan ja ollaankin eri mieltä. Tämä on hyvä oppi myös aloittavalle uudelle valtuustolle toisia kunnioittavasta toimintatavasta. Asioissa oli tärkeänä mahdollisen akkuteollisuuden investoinnin mahdollistava kaava. Kotkassa on haussa muutamia isoja teollisia hankkeita ja useampia pienempiä. Hyvää työtä tehdään yhdessä alueen hyväksi. 

Viikonloppuun mahtui myös ulkoilua ja oleilua. Koronan aikana ja etenkin kun talvi on näin hieno, yksikin päivä on kuin pieni loma: ulkoilua, lukemista, elokuvia, ruokaa ja oleilua lähellä olevien kanssa.