Viikko 4 / 2021

Viikon fiilikset

Korona pyöritti kulunutta viikkoa, kun ensin saimme maanantaina päätökseen edellisen viikon neuvottelujen tuloksen uusitusta hybridistrategiasta, jossa varaudutaan muuntoviruksen leviämiseen. Jos Britanniasta tullut virusmuoto lähtee leviämään voimalla, on taas siirryttävä valtakunnallisiin linjauksiin nyt tehtyjen alueellisten sijaan. Onneksi muutamien hieman huolestuttavien uutisten jälkeen saatiin rokotteista hyvä uutinen, kun kolmas rokote sai myyntiluvan ja lisää uusia hakemuksia sekä rokotteiden valmistuspaikkoja on vireillä. Oli myös hyvä kuulla, että terveydenhuollossa koronapotilaita hoitavat on jo pitkälti rokotettu ja myös hoivapuolen rokotukset ovat hyvässä vauhdissa. Kaikki rokotukset annetaan, kunhan niitä saadaan lisää ja kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat organisoida jakelun.

Viikon toisessa neuvottelussa aiheena olivat kausityöntekijöiden maahantulon mahdollistaminen erityisjärjestelyin sekä työterveyshuollon maksujen järjestelyt rokotteisiin. Isoina kysymyksinä ovat yhä rajojen pakkotestaukset sekä tartuntalain muutos, joka on valmistumassa eduskunnassa. 

Puoluehallituksessa kävimme läpi päivitykset lapsistrategiasta sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoskysymyksistä. Lapsistrategia on hyvin ajankohtainen, kun katsomme esimerkiksi koronan vaikutuksia. Tästä syystä on hyvin tärkeää saada pidettyä koulut mahdollisimman pitkälle lähiopetuksessa. Samalla on yleisemminkin pidettävä huoli kuntien riittävästä resursoinnista, jotta siellä on riittävästi henkilöstöä vastaamaan lisääntyvään palvelutarpeeseen.  

Julkinen eli valtion ja kuntien johtaminen tarvitsee uudistumista, mihin myös etätyö on tuonut uutta haastetta. Aloitimme yhteisellä tilaisuudella, joka oli erittäin hyvä kokemus eri julkisen sektorin johtajien kohtaamisesta ja kokemuksien jakamisesta. Kansainvälisesti myös OECD on selvittänyt julkisen johtamisen luotettavuutta, avoimuutta ja poikkeavuutta markkinoilla toimimisesta ja näistä saimme esityksen myös oman työmme pohjaksi.

Digitaalisuus on yksi teema alkaneella Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskaudella. Olemme valmistelemassa kahta kokousta ja tällä sektorilla myös Baltian maiden kanssa yhdessä käytännön toimia esimerkiksi sähköisessä tunnistautumisessa ja muissa rajat ylittävissä tarpeellisissa toiminnoissa.

Eduskunta ei ollut vielä koolla kokonaisuutena lukuun ottamatta osaa valiokunnista, mutta viikkoa rytmittivät tutut valtioneuvoston istunnot, ministeriryhmät ynnä muut. Alueen asioista osallistuin Kaakkois-Suomen eli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon yrittäjien yhteiseen kummiyrittäjätilaisuuteen sekä Kymenlaakson kansanedustajien tapaamiseen Kymsoten johdon kanssa. Yksi kulma avoimeen keskusteluun viikon aikana tuli, kun osallistuin maahanmuuttaja-aikuisten yhteiskuntaopin tunnille kertomalla ministerin sekä hallituksen työstä ja vastaamalla kysymyksiin esimerkiksi Venäjän tilanteesta.

Viikonloppuna oli mukavan talvinen keli, joka mahdollisti hiihtämisen molempina päivinä. Kotkassa on upeat mahdollisuudet hiihtää erilaisia reittejä vaatimustason ja matkan mukaan. Sunnuntaina pidimme sparrausta kuntavaaleihin liittyen oman yhdistyksen porukalla: mitä tehdään yhdessä, miten mainostus, miten tuetaan uusia ehdokkaita, mitkä ovat asuinalueiden tärkeät asiat ja monta muuta kysymystä. Meillä on uusia upeita ehdokkaita ja yhä on mahdollisuus hakeutua ehdokkaaksi. Kuntapolitiikka on lähellä ihmistä tehtävää vaikuttavaa ja konkreettista työtä, jossa arvot ja arvostukset näkyvät. Toisaalta se on myös vaativaa, sillä asiat eivät ole yksinkertaisia ja odotuksia on paljon. Oma kokemukseni kahdenkymmenen vuoden ajalta on se, että kun ihminen näkee asian, johon haluaa muutosta, on se paras motivaattori lähteä tekemään sitä itse eikä odottaa tai olettaa että joku muu hoitaa ja huudella sivusta. Kannustan kaikkia mukaan, tietysti oma elämäntilanne huomioiden. Käytännön asioihin löytyy kyllä tukea ja apua eli puhelinsoitto tai sähköposti, niin ollaan yhteyksissä.