Viikko 50

Viikon fiilikset

Eduskunnan budjettiviikko, eli keskustelut ja äänestykset kaikista budjettiasioista, joka näyttää kyllä venyvän seuraavallekin viikolle. Jouduin korona-altistumisen vuoksi olemaan pois alkuviikon äänestyksistä, kun lähes kaikkeen muuhun voi osallistua etänä, mutta ei äänestyksiin. Oman vastuualueeni keskustelu sujui maltillisesti eli julkinen ICT, valtion hallinto ja kunta-asiat. Yhteistä huolta oli kuntien talouden epävarmuudesta hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen, mikä ymmärrettävää näin suuren uudistuksen aikana, jossa liikkuu 20 miljardia ja 200 000 työntekijää uudelle toimijalle. Hämmentävin kohta keskustelussa, joka myös kyselytunnilla nousi aiheeksi, oli kokoomuksen esitys siitä, että yli vuoden päässä olevaa hyvinvointialueiden aloitusta pitäisi siirtää, jos ei vaikka ehditä. Alueilta tuleva viesti on toinen; yhä on eroja riippuen mikä on ollut lähtötilanne, mutta kaikkialla on edetty hyvin ja juuri käytyjen keskustelujen pohjalta näyttää ihan hyvältä. Alueet tekevät asioita priorisoiden välttämättömät ensin ja samalla tavoin kuin kuntayhtymämalleissa on jo tehty; yhdistetty järjestelmiä ja potilasrekistereitä ja siirretty työntekijöiden palkanmaksu, niin että kansalaisille palvelut jatkuvat keskeytyksettä. Tässä kohdin ei ole hyvä ”tiputtaa hanskoja” ja todeta, että ei kuitenkaan ehditä. Päivitimme valmistelijoiden kanssa tilanteen taas tälläkin viikolla ja erityisiä huolia on kiinteistöistä ja irtaimistosta. Jos kunnat myyvät ne kansainvälisille sijoittajille, on vuokran maksu hyvinvointialueille hankalaa pitää kurissa, toivottavasti tässäkin kohdin vastuu kansalaisten palveluista ajaa edelle.

Koronatilanne vaikeutuu ja sote-ministeriryhmä kokoontui viikon aikana kolme kertaa käyden läpi rokotuksien lisäämistä, koronapassin laajentamista, rajojen terveysturvallisuuden lisäämistä sekä mahdollista ”hätäjarrun” vetämistä. Uusi virusmuunnos leviää kolme kertaa nopeammin, joten vaikka selviäisikin, että tauti ei ole pahempi, on laskennalla sairaaloissa hetken päästä kolme kertaa nykyinen määrä potilaita. Kun katsoo Euroopan tilannetta, ovat monet maat ottaneet käyttöön tiukkoja toimia tilanteen saamiseksi kuriin. Samalla on nopeutettava kolmannen rokotuksen saamista, jotta heikentyneet suojaukset saadaan taas paremmalle tasolle. Saamme yhä hämmästyttävän määrän sähköpostia, joiden mukaan jokaisen ihmisen oikeus olla rokottautumatta on suurempi kuin huolehtiminen läheisistä ympärillä ja koko yhteiskunnan toimivuudesta ja sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydessä.

Työllisyyden ministeriryhmässä koko kattaus, mutta TE palveluiden siirtoon liittyi vain kotouttamiseen liittyvät kysymykset.  Digi-, data- ja hallinto- ministeriryhmässä pääsimme hyvin eteenpäin digitaalisen kompassin kanssa, linjasimme askelmerkkejä teknologianeuvottelukunnan työn pohjalta periaatepäätöksen valmisteluun ja kuntapolitiikkatyön seuraavia vaiheita. Asioita on todella paljon ja koskettavat laajasti eri ministeriöitä sekä muita toimijoita, mutta ovat innostavia aiheita tulevaisuuteen. Viikkoon mahtui myös talouspoliittinen ministerivaliokunta ja hallituksen iltakoulu, jossa aiheina tulevaisuusselonteko ja kestävyyskriteerit.

Muita palavereita pidettiin henkilötunnuksen uudistamisesta ja Euroopan digitaalisuudesta. Johtoryhmä kokoontui näillä näkymin viimeisen kerran ennen vuoden vaihdetta, samoin kun puoluehallitus ja eduskuntaryhmä. Pidimme myös puolueen aluevaaliseminaarin ja lauantaina kävin tukemassa Pyhtään ehdokkaiden vaalityötä. Viikon alussa olleeseen valtuustoon en päässyt altistumisen vuoksi osallistumaan, jonka vuoksi ehdin osallistua Kymenlaakson edunvalvontatapaamiseen. Viikon hyvä uutinen alueelle oli Haminan akkumateriaalitehtaan seuraava vaihe, joka talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa edellisellä viikolla ja toivottavasti päästään etenemään myös Kotkan tehtaan osalta, josta neuvottelut kiinalaisen kumppanin kanssa meneillään.

Koronan levitessä olemme lähes samassa tunnelmassa kuin vuosi sitten jouluun valmistauduttaessa. Tilanteessa, jossa ei ole kuin mahdollisuus mennä päivä kerrallaan, kun ei ole tietoa, kuinka kauan tauti on meillä riesana. Näissä tunnelmissa on toisaalta hyvä, että ihmisille tulee hengähdystauko ja toivottavasti joulusta positiivista muuta ajateltavaa.