Viikot 51 ja 52

Viikon fiilikset

Vuoden viimeiset viikot, joiden olisi toivonut menevän toisenlaisissa tunnelmissa, mutta toivoaksemme ehkä jo ensi vuosi tuo aidosti helpotusta koronatilanteeseen. Toisaalta, jos koronan alkaessa olisi ollut tieto että näissä tunnelmissa mennään yli kaksi vuotta, olisi se voinut olla lamaannuttavaa. Onneksi rokotukset kuitenkin helpottavat tilannetta ja vaikka joulun aikana tartuntoja on ennätykselliset määrät, eivät ne ole johtaneet samassa suhteessa sairaalahoidon tarpeeseen. Kolmannet rokotukset vetävät ja kun katsoo sairaalaan tai erityisesti tehohoitoon joutuneita, ovat nämä suurimmalta osin rokottamattomia. Omikron-muunnos valtaa alaa aiempaa nopeampana, mutta ei onneksi vakavampana. Sairaaloiden kuormitus on kuitenkin kriittinen asia. Kun jo nyt on jouduttu useilla alueilla siirtämään muita leikkauksia ja hoitoja korona potilaiden vuoksi, ei kapasiteettia ole enää kasvatettavaksi. Tästä syystä on pakko jarruttaa, eli tehdä kolmeksi viikoksi lisärajoituksia, jotta selviämme pahimman yli. Näistä syistä neuvottelimme ennen joulua sote-ministeriryhmällä yhteensä lähes parikymmentä tuntia ja tämän jälkeen oli vielä hallituksen yhteinen neuvottelu. Kun tilanne näyttää jatkuvan, perustettiin uusi erillinen korona-ministeriryhmä, johon kuuluu jo yli puolet kaikista ministereistä. Toivottavasti järjestely helpottaa sote-ministeriryhmän työtä, sillä monia muitakin asioita on vietävänä eteenpäin. 

Vuoden vaihteeseen liittyy aina ajatus ”pitää saada maailma valmiiksi” kun kaikki vuoden vaihteessa voimaan tulevat lait on eduskunnan käsittelyn jälkeen saatava vahvistettua. Nyt vielä rajavalvonnan tiukennukset, kotitestien arvonlisäveron alennus, tartuntatautilain muutokset kuten hoitohenkilökunnan rokotukset ja työterveyshuollon rokotuskorvaukset olivat lisänä viimeisille viikoille. Valtioneuvosto kokoontui kahdeksan kertaa ja raha-asioiden valiokunta sekä presidentin esittelyt näiden väleissä. Eduskunta äänesti jouluviikolla viimeisistä budjettipääluokista ja kokoontui myös väliviikolla korona-asioiden keskusteluihin sekä äänestyksiin.  

Eduskuntaryhmä on taas kokoontunut etänä ja kaikki joulun aikaan liittyvät tilaisuudet on peruttu, syynä korona ja muuttuvat aikataulut. Ainoa poikkeus oli aamu, jolloin pidimme valtiovarainministeriön joulun aloituksen niin, että paikalla tuomiokirkon kryptassa olivat lisäkseni Cantores Minores kuoro, piispa Laajasalo ja tietysti tekniikka. Koko VM:n henkilöstö ja kollega Saarikko olivat etänä. Joulun aidosti ensimmäiset joululaulut ja niiden tunnelma alkoivat tästä. Viikkoon mahtuivat myös uuden avustajan ensimmäiset työpäivät, talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokous, keskustelut koko valtionhallinnon kehittämisestä, siitä millaisia uudistuksia aloitamme keväällä ja joitakin muitakin tavallisia asioita, kuten kuntien valtionosuuksien eli reilun kahdeksan miljardin rahoituksen vahvistaminen jaettavaksi vuodelle -22. 

Uusi normaali on tällä hetkellä rokotusten, maskien, etäisyyksien ym. lisäksi testaus, joka eduskunnassa tehdään ennen töihin menoa joka aamu itse pikatesteillä. Kävin myös useamman kerran PCR-testissä altistumisen vuoksi, mutta tulos onneksi negatiivinen. Tartuntoja on paljon ja siksi ketjuja ja altistumista on niin perheissä kuin työpaikoilla tai harrastuksissa, joten välttäminen käy yhä vaikeammaksi, mutta mitä pidemmälle pystytään menemään, sitä paremmin kolmas rokotekierros ehtii vaikuttamaan. 

Joulu on kuitenkin myös tänä vuonna vietetty ihanasti perheen ja suvun kanssa, nautittu ja istuttu yhdessä. Keskipisteenä on ollut nyt reilun vuoden ikäinen lapsenlapsi, kenen tanssia ja taaperrusta on ollut ilo katsoa. Sveitsissä asuvat ”lapset” viettivät joulua Italiassa ja otimme heidän kanssaan yhteyden aattona koko porukalla. Vaikka ei tilaisuuksia eikä tapahtumia ole, eikä niihin voisi edes osallistua on mukava tavata muutamia kavereita ja talvi on onneksi jo alkanut niin että ulkoilua voidaan harrastaa nauttien lumesta ja pienestä pakkaskelistä.