Viikko 42

Viikon fiilikset

Viikolla asialistalla oli syksyn ensimmäinen välikysymys maahanmuutosta ja siihen liittyen äänestykset hallituksen luottamuksesta. Aihe oli varsin hämmentävä, sillä viime vuonna oleskeluluvan sai 21000 ulkomaalaista, joista vajaa 4000 kiintiöpakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Toisaalta kysymyksessä oli esiin nostettu huoli työperäisen maahanmuuton riittämättömyydestä, jos katsotaan ikääntyvän Suomen väestötilastoja ja jo nyt vaivaavaa työvoimapulaa monella sektorilla. 

Hallitus kävi keskustelun koronatilanteesta ja rokotusten edistymisestä sekä mahdollisista toimista riippuen tilanteen kehittymisestä. Viikon aikana puhetta oli niin kolmannesta rokotuksesta, alueellisista rajoitustoimista kuin koronapassin viilauksista. Samalla saimme seurata huolestuttavaa koronatilanteen kehitystä monissa maissa lähialueillamme. Samoja asioita osin kävimme myös sote-ministeriryhmässä, jossa myös käynnistettiin työ henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi. Sote-kierrokset alkoivat tällä viikolla ja osallistuin etänä Rovaniemen tilaisuuteen. Puolueen aluevaalikierrosta tehdään medioiden kanssa ja tästä ensimmäisinä olivat Kaakkois-Suomen ja valtakunnan tason mediat. Tavoitteena saada äänestysaktiivisuutta nostettua, kunhan saamme tietoisuuden lisääntymään siitä, mistä asioista aluevaltuustot tulevat päättämään.

Digitaalinen turvallisuus on aihe, jossa erityisesti on keskitytty kuntiin ja teimme myös tallenteen digiturva-viikon käyttöön. Ymmärrys on, että digitaalinen turvallisuus on meidän kaikkien käyttäjien arkea ja huomioitava aina, ei vain kyber-hyökkäyksien muodossa. Aloitimme perjantaina EU:n tulevaisuuskonferenssin digitaalisuuden työpajassa – jossa hyvä edustus Suomesta – Euroopan parlamentin, hallituksen, eduskunnan, alueiden komitean ja kansalaispaneelin kautta. Mielenkiintoista oli kuulla, miten eri asioihin eri maat kiinnittivät huomiota. Seuraava kokoontuminen on helmikuussa, mutta sitä ennen nähtävästi kirjallista työskentelyä asioiden edistämiseksi ja rajaamiseksi.

Muina asioina olivat työllisyyden ministeriryhmään esiteltäviksi menevät kuntien valtionosuuksien rahoituksen perusteet. KUTHANEKissa kävimme läpi ajankohtaiset kuntien talouteen vaikuttavat asiat. Omassa ministeriryhmässä suurin keskusteltava asia oli maankäyttö- ja rakennuslaki sekä lunastuslaki, joiden osalta evästimme neuvottelijoita. MRL, eli nykyisin kaavoitus- ja rakennuslaki, oli tekeillä jo edellisellä hallituskaudella, jääden kesken ja useita riskejä näyttää olevan nytkin. Aihe oli vahvasti esillä myös Kaakkois-Suomen maakuntaliittojen tapaamisessa, jossa vahvistui tieto siitä, että kaikki alueet sekä suurimmat kaupungit vastustavat lausunnoilla olevaa esitystä. Toisena aiheena myös rakennerahastojen jako, jossa Etelä-Karjala ja Kymenlaakso jäivät yhä reilusti heikompaan asemaan kuin Etelä-Savo, valitettavasti.

Puoluehallituksessa olivat listalla kaikki puoluevaltuuston sääntömääräiset asiat ja aluevaaliohjelman ensimmäinen versio, joka julkaistaan kokouksen yhteydessä Oulussa. Kotkan kaupunginvaltuustossa käytiin läpi tarkastuslautakunnan huomioita. Kävin keskustelun Suomen malminjalostuksen kanssa liittyen Kotkan ja Haminan hankkeiden tilanteeseen. 

Viikonloppuna vietettiin syntymäpäiviä, ulkoiltiin ja käytiin katsomassa kaupunginteatterissa Masennuskomedia. Esityksestä tuli mieleen vuosia sitten esitetty näytelmä vanhusten hoivasta, eli realiteetteja arkisista tilanteista, jotka saavat osin huvittaviakin muotoja. Viikonloppuun mahtui myös varsin monta puhelinkeskustelua, kun kollegoja eduskunnassa ei ole ehditty paljon tavata mutta tarve keskustella monista asioista on kuitenkin olemassa. Toivottavasti tilanne koronan osalta ei mene niin heikoksi että joutuisimme palaamaan etäosallistumiseen.