Viikko 42 / 2020

Viikon fiilikset

Viikon suurin asia oli, että saimme, vielä muutamilla pöytäkirjamerkintöjen säädöillä, koko sote-paketin valmiiksi ja lähtemään arviointineuvostolle.  Pidimme asiasta myös ryhmäkokouksen, jotta sd-ryhmällä on tiedossa mihin olemme sitoutuneet. Asiasta pidettiin tiistaina tiedotustilaisuus, joka meinasi jäädä ”maskisotkun” jalkoihin. Iso rutistus takana, josta kiitokset valmistelijoille ja lausunnonantajille sekä kollegoille sote-ministeriryhmässä. Ensimmäiset kommentit paketista olivat rohkaisevia eli näyttää vahvasti siltä, että ns. luurankomallilla on mahdollisuudet selvitä loppuun asti.

Sote-ministeriryhmässä kävimme lisäksi läpi tartuntatautilakiin esitettyjä muutoksia, jotka olivat esillä myös opposition kanssa yhteisessä iltakoulussa. Kaikkien mielestä on hyvä edetä alueellisella päätöksenteolla aina tautitilanne huomioiden, mutta yksityiskohdista keskustellaan vielä eduskunnassakin. Hallituksen neuvotteluissa teimme linjauksia alueelliseen päätöksenteon tueksi aiemman kolmitasoisen porrastuksen mukaan eli mitä toimintoja olisi hyvä rajoittaa perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa. Tähän samaan sisällytettiin myös koko Suomea koskeva julkisen puolen etätyösuositus, jota yksityinen puoli on myös noudattanut, molemmat tietysti työtehtävät ja turvallisuus huomioiden. Näistä pidimme myös tiedotustilaisuuden ja jatkamme itsekin asian työstämistä talon sisällä eli miten valtiolla mennään mahdollisesti ensi vuoteen asti.

Eduskunnan budjetin lähetekeskustelu jakautui tällä kertaa kahdelle viikolle, joten kunnat, valtionhallinto sekä ICT olivat vuorossa vasta tänä tiistaina. Jatkoimme keskustelua kuntien taloustilanteesta myös keskiviikkona, kun esittelyssä oli laki alijäämän kattamiskauden määräaikaisesta pidentämisestä sekä vapaaehtoisten kuntaliitosten tukemisesta, joka nyt on mahdollista vain kriisikuntien osalta. Niin soten yhteydessä kuin näissä eduskuntakeskusteluissa tuli esille tarve laajempaan kuntien tulevaisuustarkasteluun, jonka olemme päättäneet aloittaa syksyn aikana. Kävimme puolueen kuntapäättäjille suunnatussa livelähetyksessä puheenjohtaja Sannan kanssa läpi kuntatalouden kokonaisuutta ja erityisesti korjaussarjaa edelliseltä kaudelta ja nyt koronasta johtuen. Kuthanek kokouksessa käsittelyssä oli useita eri ministeriöiden lakiesityksiä, joilla tulee olemaan vaikutuksia kuntiin. Sovimme myös samalla tapaamisesta soten teemoista. 

Digiturvallisuus on yhä kasvava kysymys ja yhteisessä seminaarissa kävimme kohdennetusti keskustelua kuntien digiturvallisuudesta ja varautumisesta kyberiskuihin. Kuntien mahdollisuudet ovat hyvin erilaisia riippuen kunnan koosta ja valmiudesta. Suomalainen avoimuuteen ja luottamukseen perustuva yhteiskunta on vahvuus, mutta näissä kohdin myös haavoittuva, minkä vuoksi tarvitaan erityistä panostusta verkkojen kautta kulkevaan vaikuttamiseen ja sen haittoihin. 

Omassa ministeriryhmän ja puoluejohdon palaverissa kävimme läpi tulevaisuusinvestointeja ja seuraavia lisätalousarvioita. Ryhmässä keskustelua syntyi erityisesti uusista rajoituksista sekä eduskunnassa jo käsittelyssä olevista rajoituksista. Perjantaina tuli esille ensimmäinen koronaan sairastunut kansanedustaja, joten altistusketjut käytiin läpi ja maskisuositukset ovatkin jo olleet voimassa, nyt kaikissa kokouksissa. Normaalit raha-asioiden ja valtioneuvoston istunnot sekä presidentin esittelyt käytiin läpi.  

Viikko alkoi Kotkan päässä, jossa valtuusto, ryhmäkokous sekä edunvalvontapalaveri, jossa keskityimme erityisesti ratalinjaukseen, johon tarvitaan laajempien selvitysten tekemiseen vähintään aikalisä. 

Viikonloppu oli useamman viikon jälkeen vapaa, mikä tarjosi ihanan mahdollisuuden ulkoiluun sekä käyntiin kalamarkkinoilla. Kävimme kavereiden kanssa katsomassa myös elokuvan Tove Janssonista, turvaväleillä tietenkin, joka oli aivan upea kertomus nuoresta taiteilijasta, kenen elämästä usein tunnistetaan vain muumien menestys.