Viikko 41 / 2020

Viikon fiilikset

Viikkoon ei mahtunut juuri muuta kuin sote-uudistuksen muutoksia. Aloitimme jo sunnuntaina ja pidimme kokouksia joka päivä seuraavaan sunnuntaihin – ja vähän ylikin – asti. Kun päiviin oli kuitenkin mahdutettava hieman muutakin, täytyi jatkaa illoista. Pisimpänä iltana työskentelimme puoli kolmeen yöllä. Saimme käytyä läpi lausuntopalautteen, jossa oli monissa kohdin painetta erisuuntaisiin päätöksiin, joten neuvotteluja tasapainon löytymiseksi jouduttiin käymään runsaasti. Aikataulu oli tiukka, sillä lainsäädännön arviointineuvosto tarvitsee riittävän ajan läpikäyntiin, jonka jälkeen tehdään vielä tsekkaus ja kokonaisuus saadaan eduskuntaan vielä ennen joulua. Sisällöistä keskustellaan vielä moneen kertaan, joten niistä myöhemmin. Ministeriryhmän lisäksi keskustelu oli koko ajan auki myös asiaa käsittelevien valiokuntien jäsenten kanssa. Myös eduskuntaryhmää ja puoluehallitusta pidettiin tietoisena etenemisestä. 

Kestävän kasvun ohjelman kierroksella kävimme Kouvolassa ja Mikkelissä, joista jälkimmäisessä tapasin myös Essoten edustajat. Molemmissa tuli hyviä ajatuksia siitä, miten alueilla voidaan vastata hallituksen valitsemaan kuuteen teemaan. Keskustelu ja ymmärryksen lisääminen jatkuu komissiosta tulevilla lisätiedoilla varmasti ensi vuodelle asti. Eräänä uuden kehittämisen ajatuksena oli myös Pyhtäälle rakentuva lentokenttäkokonaisuus, josta saimme lyhyen katsauksen.

Digitaalisuuden edistäminen on iso teema EU-tasolla ja tekeillä on nyt Saksan puheenjohtajuuskaudella Berliinin julistus. Konkreettisemmin digiasiaa edistämään on Belgia koonnut kahdeksan maan ryhmän, jossa on mukana erikokoisia maita mm. Saksa ja Ranska sekä pienempinä Portugali, Hollanti, Tanska, Viro ja Suomi. Eli mukana on maita, jotka ovat monessa kohdin jo muita pidemmällä. Päätimme tämän viikon kokoontumisessa teemoista ja siitä, että jaamme koronan aikana tulleet opit maiden välillä. Samoin tällä viikolla tiedotimme myös askelmerkeistä henkilötunnuksen uudistamisessa sekä sähköisen tunnistautumisen kehittämisessä. 

Itäinen rantarata -keskustelu jatkuu ja kiihtyy, mihin liittyen Kotkan kaupunginhallitus ja -valtuusto tekivät päätöksen tarvittavan lisärahoituksen löytymisestä hankeyhtiötä varten. Eli tätä perustetta liikenne- ja viestintäministeriö ei voi enää käyttää jatkaessaan valmisteluja. Vaikuttamistyö jatkuu, mutta mitään aikataulua asian käsittelystä, paitsi heitto ’’syksyn aikana’’, ei ole tiedossa ainakaan muilla ministereillä.

Viikonloppuun mahtui puolueen toimintapäivä, jolloin olimme kaikki ministerit ja edustajat liikkeellä eri puolilla Suomea. Omat tapahtumani olivat Kotkassa ja Haminassa, mukavasti turvallisuus huomioiden ihmisiä tapaamassa. Tämän lisäksi pidimme Valkeakosken kuntavaaliehdokkaiden tapaamisen verkon kautta. Kun Mikkelin ja Kouvolan kierroksen yhteydessä oli myös yleisötapaamiset ja olimme aloittaneet Lappeenrannasta jo edellisenä lauantaina, tuli kierrettyä noin viikkoon viisi paikkakuntaa, ihan paikan päällä. Viikonloppuun mahtui myös tyttären muutto Tampereelta Kotkaan ja muutakin elämää, ainakin vähän.