Viikko 38

Viikon fiilikset

Valtiosopimus väestötietojen vaihdosta Viron ja Suomen välillä saatiin allekirjoitettua vuosien työn jälkeen. Vielä tarvitaan laki, jotta kaikki toimivat yhtenäisesti, mutta hyvässä vaiheessa ollaan. Näin tiedot siitä, kuka asuu missäkin ja ketkä ovat perheenjäseniä ym. menevät automaattisesti maasta toiseen. Tämä tulee helpottamaan monia toimijoita ja tietysti muuttajia.

Viron kollegan eli sisäministerin kysymys oli sama kuin edellisellä viikolla digiministerin, eli Suomen viisumeista ja rajavalvonnasta. Olemme elokuussa tiukentaneet erityisesti turistiviisumien saantia ja esimerkiksi kiinteistöomistus ei ole ollut enää riittävä peruste. Valitettavasti ongelma on, että useat maat Euroopassa myöntävät yhä viisumeita, mutta reitit Venäjältä kulkevat joko niiden maiden kautta joissa ei vaadita viisumia, tai esimerkiksi Suomen kautta. Tähän hallitus on halunnut muutoksen ja nopeasti kun Venäjä julisti liikekannallepanon.

Monet maat myös Baltiassa pitävät rajan auki perheenjäsenille tai muilla syillä, mutta keskustelu humanitaarisella perusteella pakoon lähtevien osalta on erilaista eri maissa. Saimme kokonaisuudesta -Ukrainan tilanteesta, sen avun tarpeesta, ns. kansanäänestyksistä, rajan tilanteesta ym. – infon koko valtioneuvostolle. Näyttää siltä, että tilanne ei ole rauhoittumassa, vaan sota Ukrainassa jatkuu ja jotkut Euroopan maat eivät seiso enää yhtä vakaasti muiden kanssa Venäjää vastaan. Yhtenäisyydelle on tarvetta koska viikolla ollut YK:n yleiskokous antoi vahvoja viestejä, mutta turvaneuvoston veto-oikeutta käyttäen Venäjä voi torpata kaikki tiukat päätökset.

Syksyn lähetekeskustelu budjetista käytiin viikon aikana ja odotetusti aiheena oli moneen kertaan velka. Mielenkiintoista on, että useimmissa tapauksissa oppositio on halunnut käyttää jopa enemmän rahaa koronan tai Ukrainan tilanteen hoitamiseen, jonka vuoksi velan määrä olisi todennäköisesti aika lähellä samaa kuin hallituksella. On myös hyvä muistaa, että Suomen velkasuhde nousi koronakriisin aikana neljänneksi vähiten euromaista. Oman tonttini osalta hyvinvointialueiden rahoitus ja kunnat ovat ne josta eniten käydään keskusteluja.

Hyvinvointialueiden valmistelun etenemisestä kävin myös Kauppalehden Jari Korkin haastattelussa. Pidimme myös medialle taustatilaisuuden, jossa kävimme läpi kysymyksiä taloudesta, henkilöstöstä ja samalla digipuolen asioista. Hyvinvointialueiden osalta kokoonnuimme henkilöstöfoorumin kanssa, eli kuulemaan työmarkkinajärjestöjen näkemykset valmisteluun ja tietysti myös toisinpäin, eli VM ja STM tilanteesta järjestöille. Erittäin arvokasta saada tietoja suoraan kentältä ja palkkojen maksun varmistaminen sekä työntekijöiden edustus eri toiminnoissa olivat päällimmäisinä. Sote-ministeriryhmässä aiheina olivat Kemin ja Savonlinnan sairaalat ja hoitajamitoitus, joka myös eduskuntaryhmän asialistalla. Haastava tilanne, kun kaikki ovat sitoutuneet mitoitukseen, mutta huhtikuun alku on jo aika lähellä ja henkilöstöä tarvitaan lisää. Eduskunnassa keskustelimme ja äänestimme maanantaina potilasturvallisuuslaista, ja viikon aikana tuli lisäilmoitus seuraavista työtaistelutoimista, jotka neuvottelujen vauhdittamiseksi ymmärrettäviä, kunhan suojelutyöstä on sovittu. Ei ole hyvää käytäntöä, että työtaistelutoimia ratkotaan oikeuden kautta, vaikka sekin on tietysti mahdollista. Hyvää oli, että viikon aikana osapuolet jatkoivat neuvotteluja, sillä istuminen samassa pöydässä on edellytys sopimukseen pääsemiselle.

Kävin puhumassa Senaatti-areenassa, aiheena energian säästäminen, jossa yhtenä vaikuttavimpana keinona ylimääräisistä tiloista luopuminen ja tietysti myös esimerkiksi lämmityksen alentaminen. JulkICT-osastokokouksessa saimme hyvän katsauksen mitä kaikkea on tehty tällä hallituskaudella, mitkä vielä kesken ja mitkä ovat asioita, joita seuraavan hallituksen tulisi viedä eteenpäin. VM:n sisällä toimivan Controller-yksikön kanssa kävimme läpi valtion riskienhallinnan mekanismeja ja uudistamista, eli miten kaikki ministeriöt ja yksiköt arvioisivat säännöllisesti omat taloudelliset ja muut riskit ja miten tämä olisi osa esimerkiksi tulossopimuksissa.

Puoluehallitus oli koolla normaalisti ja poliittinen tilanne keskusteluttaa, kunta- ja aluetyöryhmässä kävimme läpi kuntien varautumista energian hinnan kallistumiseen ja sähkökatkoihin sekä poliittisen ohjelman päivitystä seuraavaan puoluekokoukseen. Kaupunginvaltuusto päätti Karhulan alakoulun rakentamisesta, eduskunnan venyessä en ehtinyt mukaan keskusteluun, mutta tärkeätä että hanke lähtee liikkeelle.

Viikonloppuna kävin Hämeessä keskustelun Kanta- Hämeen hyvinvointialueen valtuutettujen kanssa valmistelusta ja torilla asiaa avaten kansalaisille. Samalla tapasin maakuntajohtajan, jolla kysymys keskikokoisten kuntien ja alueiden tulevaisuudesta ja tähän liittyen yliopistokeskukset, ekosysteemisopimukset sekä liikennehankkeet. Sunnuntaina osallistuin JHL:n yhdistysjohdon koulutukseen ajankohtaisilla poliittisilla teemoilla eli mitä hallitusohjelmasta on toteutettu ja mitkä ovat ennakolta eduskuntavaalien aiheet. Onneksi ehdin myös hieman ulkoilla, kun syksyiset kelit ovat parhaimmillaan.

Kuvassa allekirjoitamme Viron sisäministeri Lauri Läänemetsin kanssa valtiosopimusta