Viikko 37

Viikon fiilikset

Viikko 37 

Hyvinvointialueiden käynnistymiseen on aikaa noin 500 päivää ja monia kysymyksiä tulee eteen. On hienoa, että kaikki alueet on saatu käyntiin, mutta riippuen aiemmasta mallista ja siitä miten alueilla on toimittu, ovat tilanteet hyvin erilaiset. Osalla on paljon enemmän työtä tehtävänä kuin toisilla. Kävimme läpi valmistelun tilannetta ja tukea mitä alueille on olemassa, sekä oman ministeriön sisällä sekä sote-ministeriryhmässä. Olemme myös pääsemässä käyntiin hallinnon ja talouden neuvottelukunnan sekä henkilöstöfoorumin perustamisessa. Arviointia on tehtävä myös koko ajan valmistelurahoituksen riittävyydestä ja iso kysymys on myös viestintä, jotta aluevaaleissa saadaan hyvät ehdokkaat ja äänestysaktiivisuus jo ensimmäisellä kerralla. Tavoitteena on kiertää eri puolilla Suomea käymässä läpi valmisteluun liittyviä kysymyksiä. Sote-ministeriryhmän toinen kokous keskittyi uuden testausstrategian valmisteluun. Kuntien koronakorvauksista pidimme VM:n oman palaverin, erityisesti huomioinnista lausuntopalautteeseen. 

Työllisyyden ministeriryhmässä kävimme läpi rahoitusta sekä siirrettäviä tehtäviä. Nämä olivat esillä myös puolueen omassa kuntaryhmässä, jossa aiheina myös tulevien kuntien rahoitus ja budjettiriihen päätökset sekä valmistelutyön käynnistyminen hyvinvointialueiden verotuksesta. 

Oikeusvaltio- ja sisäinen turvallisuus -ministeriryhmässä käsittelyssä oli rasismin vastainen strategia, joka etenee nyt toteutukseen. Uuden digi-, data- ja hallinto- ministeriryhmän ja erityisesti DD osuuden organisoinnista kävimme neuvotteluja ja tällä hetkellä näyttää etenevän hyvin ja seuraavaksi vuorossa työsuunnitelma ja päätöksenteko sihteeristöstä ja toimiston perustamisesta. ICT-asioita kävimme tarkemmin läpi käydessämme osaston kokouksessa koko paketin eri vaiheissa olevia hankkeita. 

Viikon aikana yksi merkittävä asia oli eläkeyhtiöiden uudistamisen kariutuminen, jota aloitettu viime hallituskaudella ja lukee myös nyt hallitusohjelmassa. Valitettavasti yhtenäistä mallia etenemisessä ei löytynyt ja nyt on aika koota kaikki tuotettu työ ja jossakin kohdin arvioida tarvetta muutokselle uudelleen. Informoimme tästä myös koko hallituksen iltakoulun yhteydessä. Tätä aihetta kuten muutakin ajankohtaista kävimme läpi aloittavan Kevan toimitusjohtaja Kianderin kanssa. 

Senaatti-areenassa aiheena oli muuttuva työ ja sen mukana työympäristöt, joilla isoja vaikutuksia myös valtion kiinteistöjen tarpeeseen. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa tärkeitä päätöksiä ilmaston muutoksen hillitsemiseksi Suomessa, jos tulevaisuudessa terästä tuotetaan vähäpäästöisesti. Neljäs lisätalousarvio oli omassa käsittelyssämme, jonka jälkeen prosessi jatkuu VM:n sisällä. Myös Kotkan kaupunginvaltuuston tiedonantokokous ja ryhmä mahtuivat viikkoon kuten eduskuntaryhmä, ministeriryhmä, kabinetti, valtioneuvosto ym. Viikonloppu muuttuikin vapaaksi lauantain Helsingin tilaisuuden peruuntuessa, joten vietimme hääpäivää teatterin rautaisannoksella eli ensin päivällä Tarpeistonhoitajan tähtihetki ja illalla Kotkan ruusu, suosittelen molempia ja ihana käydä pitkästä aikaa teatterissa sekä Santalahden luontopolulla sunnuntaina.