Viikko 38

Viikon fiilikset

Koronatilanteen helpottaessa paikalla järjestetyt tilaisuudet lisääntyvät, vaikka yleisötilaisuuksien osalta olemme yhä varovaisia. Alkuviikko meni pohjoisen kierroksella Kemissä, keskustellen Meri-Lapin kuntien kesken niin kuntien tulevaisuudesta kuin hyvinvointialueiden perustamisesta. Osallistuin Lapin liiton seminaariin ja keskustelun aiheena olivat elinvoima, saavutettavuus ja vihreä siirtymä. Tapasin myös Sallan matkailuyrittäjiä. Tilanteet ovat hyvin erilaisia riippuen elinkeinorakenteesta, väestöpohjasta ja esimerkiksi etäisyyksistä, jonka vuoksi on hyvä käydä paikan päällä saamassa paikallisten näkemys asioista.

Digitaalinen identiteetti otti yhden merkittävän askeleen eteenpäin, kun allekirjoitimme yhteistyösopimuksen Saksan kanssa aiheen edistämisestä. Olemme Suomessa tekemässä uudistusta ja samaan aikatauluun tulee nyt myös laajempi ”lompakko” ajattelu koko Eurooppaan, joten voimme saman tien sovittaa nämä yhteen. Onneksi tässäkin projektissa käytössä oli virtuaalinen yhteys ja tiedotus asiasta.

Sote-uudistuksen eteneminen on otettu säännölliseen seurantaan valtiovarainministeriön sisällä ja yritämme organisaation sisällä saada mahdollisimman täysimääräisesti voimavarat seuraavan noin 500 päivän jaksoon, jolloin koko yli 20 miljardin, 200 000 työntekijän, satojen ja tuhansien sopimusten ja kiinteistöjen siirto tapahtuu hyvinvointialueille. Työtä siis riittää, mutta kun lait on eduskunnassa kesällä hyväksytty, on meillä asenne, että eteen tulevat asiat ovat kasa ratkaistavia kysymyksiä. Tätä päivitystä ja organisointia kävimme läpi omassa johtoryhmässä, sillä aihe on kuntaosaston lisäksi ICT- sekä henkilöstö- yms. kysymyksillä kaikkien osastojen yhteistä. Päivitys alueiden tilanteista tehtiin myös sote-ministeriryhmässä, jossa yhtenä aiheena myös kuntien koronatuet. Yhteisessä johtoryhmässä kävimme läpi valtiovarainministeriön strategiatyön etenemistä. Kahden menneen ja toisaalta tulevan vuoden yhteenvetoa kävin läpi VM:n johdon aamupäivässä. Paljon on saatu eteenpäin, monta asiaa on hyvässä vaiheessa ja samalla hoidettu korona.

Muiden asioiden osalta aloitimme keskustelut eduskunnalle annettavasta Senaatti-selonteosta, otin vastaan raportin selvityksestä hankintoihin liittyvien valitusaikojen pituuksista sekä parannusesityksistä markkinatuomioistuimissa.  Kävimme läpi etätyön kriteerit ja esityksen siitä luopumisesta lokakuun puolessa välissä, aiheesta myös Maaseudun Tulevaisuuden haastattelu. Palaveri kuntatyönantajien kanssa sisälsi keskustelut eläkejärjestelmäuudistuksesta, joka ei nyt etene ja hyvinvointialueiden aloittamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Puoluehallituksen iltakoulussa aiheena ajankohtaiset kansainväliset asiat eli Afganistan, Afrikka-strategia ja Saksan vaalit, joita seurasimme tiiviisti koko sunnuntain ja oli ilo huomata, että Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa sosialidemokraatit voittivat. Puolueen kuntajohdon päivillä Himoksella oli runsaasti paikalle kokoontuneita valtuutettuja ympäri Suomea. Todella hyvä tunnelma ja keskustelut tulevaisuuden kunnasta ja mitä se meiltä edellyttää. Paikallisissa asioista kävin keskustelun Cursorin toimitusjohtajan kanssa, saaden päivityksen alueen hankkeiden tilanteesta ja suunnitelluista investoinneista alueelle. Näyttää olevan hyvinkin valoa tunnelin päässä, useita hankkeita vireillä ja vaikka kaikki eivät onnistuisi, kiinnostus aluetta kohtaan on kasvussa, joka tarkoittaa myös työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia.