Viikko 36

Viikon fiilikset

Viikkoa väritti budjettiriihi jonka pohja oli tehty jo pitkälti kehysriihen yhteydessä. Eri puolueet halusivat nimittää riihen talous-, työllisyys- tai ilmastoteemoilla, ehkä olisi ollut hyvä puhua myös hyvinvoinnista, josta kaikki ovat koronan jälkeen huolissaan, mutta joka tuntuu jäävän muiden teemojen jalkoihin. Neuvottelut venyivät yhden päivän yli ennakoidun, kun päästötavoitteita – joihin koko hallitus eli kaikki puolueet ovat sitoutuneet – tulkittiin hieman eri tavoin. Kysymys oli siitä, päästäänkö tavoitteisiin varmasti ja erityisesti millä keinoin ja jos ei, niin mikä on tarkastelupiste. Asia tarkastellaan uudestaan maaliskuussa ja helmikuussa katsotaan lisää työllisyystavoitetta. Näiden osalta keskustelu on hieman kummallista, kun työllisyys kasvaa ja toimia on tehty runsaasti enemmän kuin edellisellä kaudella, mutta opposition mielestä vain työttömyysturvaa ja muita työllisten etuja heikentämällä tehdään ”oikeita” työllisyystoimia.

Kummallinen on myös verokeskustelu; kun ansiotulovero jopa hieman laskee, otetaankin kohteeksi muut veropäätökset, joista kokoomus on jo luvannut perua (jos on hallituksessa), veron joka käytössä esimerkiksi Saksassa ja USA:ssa ja joka liittyy ulkomaille muuttavien omaisuuteen. Kokoomuksen tästä käynnistämä keskustelu, jossa tavoitteena on ainoastaan suojata kaikkein varakkaimpien omaisuutta, antaa todellisen mielikuvan puolueen linjasta. Ehkäpä ja toivottavasti olemme myös viime budjetti- ja kehysriihen osalta valmiit palaamaan ”normaalimpaan” käsittelymalliin, vähemmällä draamalla.

Kuntatalouden osalta menimme kehyksen mukaan ja suurin muutos aiempaan on hyvinvointialueiden kahden viikon rahoituksen siirto vuodelta -23 vuoden -22 joulukuuhun, jolloin hyvinvointialueiden aloitus tammikuussa on mahdollista. Tämä muutos heilauttaa valtion budjettia alkavalta vuodelta, mutta ei ole ”ylimääräistä” tarvetta. Budjettiriihen aikana kokoonnuimme ministereiden kesken, eduskuntaryhmällä ja puoluehallituksen kanssa, jotta kaikki pysyivät mukana. 

Työllisyyspalveluiden siirtoon liittyen kävimme läpi malleja, mitkä vaikuttavat kuntien talouteen merkittävästi. TEM-kollega Tuulan ja kabinettien kanssa kävimme läpi myös ulkomaisten työntekijöiden Suomeen tulon nopeuttavien käytänteiden muutoksia, mitkä vaativat lakimuutoksia ja mitkä menevät uudenlaisella ohjeistuksella. 

Hallituksen neuvotteluissa saatiin valmiiksi hybridistrategia, jonka mukaan pääsemme yhä lähemmäs normaalia. Sote-ministeriryhmässä aiheena olivat ravintolat, koronakorvaukset, alv-kysymykset ja erityisesti tartuntatautilain muutokset. Toivottavasti jonkun ajan kuluttua korona on yksi yleisvaarallinen tartuntatauti muiden joukossa, johon liittyvät päätökset voidaan tehdä alueilla. Kävin taas AVIen johdon kanssa läpi jokaisen alueen tilanteen, jotka poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Paine työntekijöitä kohtaan on monessa tapauksessa kohtuuton ja hyvä huomio on, että vaikka julkisuudessa syytökset ovat liiallisesta tiukkuudesta, on syytteitä myös liian löysistä päätöksistä. 

Paljon muutakin mahtui viikkoon eli päivitimme tilanteen eläkejärjestelmäuudistuksen osalta, jossa aikataulu tiukka. Tapasimme teknologiateollisuuden edustajan kanssa aiheena osaajien puute, työelämän muutokset ja neuvottelukunnan työn jatko. Valtioneuvostossa saimme eteenpäin hyvinvointialueiden ICT-järjestelyiden asetuksen ja johtoryhmässä hallinnon ja talouden neuvottelukunnan. Muita asioita liittyen hyvinvointialueisiin on keskusteluissa esim. henkilöstöfoorumin eteneminen.

Hyvinvointialueiden vaalit puhuttavat ja siihen liittyen myös kuntien tulevaisuus. Kävimme demarinuorten uusien kuntapäättäjien kanssa läpi tätä muutosta ja mitä hyvinvointialueet tarkoittavat. Toisena kävin myös puhumassa OAJ:n seminaarissa kuntien ja erityisesti sivistyksen ja koulutuksen merkityksestä ja rahoituksesta tulevina vuosina. 

Viikolla aloitti uusi erityisavustaja, erityisesti painottuen kunta- ja viestintäpuolelle edellisen siirryttyä eteenpäin muihin tehtäviin. Kävimme koko porukalla läpi jo hieman mitä on meneillään ja miten kaikki käytännön asiat järjestyvät. On haastavaa hypätä ”liikkuvaan junaan” mutta onneksi asiaosaaminen löytyy ja rutiinit on opittavissa. Isoja asioita meneillään monella sektorilla ja tarve koostaa näistä myös tiedot jaettavaksi.  

Viikonloppu oli vapaa ja ihana käydä torilla ja metsässä sekä viettää aikaa perheen kanssa.