Viikko 37 / 2020

Viikon fiilikset

Julkaisimme kansallisen julkisten hankintojen strategian, joka tehtiin hyvässä yhteistyössä Kuntaliiton ja valtion sekä järjestöjen ja yritysten edustajien kanssa. Tähän sisältyivät varsinainen julkistamistilaisuus virtuaalisilla Kuntamarkkinoilla, taustatilaisuus medialle sekä valtioneuvoston periaatepäätös. On hienoa, että strategiaan sisältyy seurattavat mittarit. Julkiset hankinnat ovat vuosittain n. 35 miljardia euroa eli puolet kerätyistä verotuloista. Kyseessä on siis iso talous- ja johtamiskysymys. Kuntamarkkinoilla oli myös perinteinen puheenjohtajapaneeli, jonka jälkilöylyissä olin kommentoimassa. Kaikkien puheenjohtajien yhteinen näkemys oli, että kuntia tulee tukea verotulojen tipahtaessa ja toisaalta pidemmän ajan suunnitelma tarvitaan.

Kävimme kuntien tilannetta läpi myös yhteisellä keskustelulla verkon välityksellä, kevään tavoin. Huoli on suuri ja kuvaavaa on, että 146 kuntaa on hakenut harkinnanvaraista valtionosuutta. Kuthanekissa saimme eteenpäin toisen asteen ulottamisen kaikille ja kaksivuotisen kokeilun esiopetukseen sekä kuntatalousohjelman eli näkymän eteenpäin. Kävimme läpi kohta valmistuvan kaupunkistrategian nostoja ja toimeenpanoa. Olemme aikataulussa sen julkistamisen suhteen, mikä on hyvä, sillä kaupungistuminen jatkuu. Myös Rekolan työväentalolla järjestetyssä tilaisuudessa aiheena oli kuntien selviäminen koronasta.

Sote-ministeriryhmä oli koolla ja kävimme läpi rahoituslaskelmat ja aikataulut valmistelulle sekä palautetta aluekierrokselta. Kävin erilliset keskustelut Eksoten ja Kymsoten johtojen kanssa, joilla on erityisiä kysymyksiä. Eduskunnassa suurin keskustelu käytiin EU:n elvytys- ja rahoituspaketista, jonka suhteen oppositio jakautuu reilusti. Elvytyspaketista kävin keskustelun myös Kymenlaakson liiton kanssa, jotta olemme myös alueella valmiita. Eduskuntaan vietiin myös viides lisätalousarvio, jossa velkaa otetaan odotettua vähemmän. Summaa korjattiin alaspäin myös kuntien kohdalta, kun yritykset eivät ole hakeneet veronmaksuun lykkäystä niin paljon kuin ennakoitiin.

Viikon aikaavievin neuvottelu käytiin rajaturvallisuudesta eli miten ja millä keinoin rajoja olisi mahdollista avata. Päädyimme EU-tason alimpaan mahdolliseen tautilukuun 25/100000 ja kahden testauksen malliin samalla kuitenkin todeten, että tautitilannetta on tarkkailtava jatkuvasti ja tarpeen mukaan tehtävä muutoksia.

Kävimme viikon aikana läpi avoimen datan direktiivin täytäntöönpanoa ja kävin kuulemassa miten kustannustuen jakaminen sujui teknisesti Valtiokonttorissa. Kaikki ns. normaalit kokoukset rullasivat ja mielenkiintoista oli käydä puhumassa järjestöjen edustajille valtionavustusten hakemisesta, joiden uudistamistyö on parhaillaan meneillään niiden digitalisoinnissa sekä yhtenäistämisessä. Varsinainen rahapelipalaveri arpajaislain osalta pidettiin sisäministeriön seurantaministereiden kesken ja painetta saada uudistus eteenpäin tulee runsaasti.

Puoluehallitus kokoontui ensimmäisen kerran toimistolla ja ns. omalla porukalla kävimme eduskunnan valiokuntaryhmien kanssa läpi verotuksen uudistamisen tilanteen sekä kuntien tilanteen lainsäädäntövalmistelun. Koko viikon ja viikonlopun ajan kävimme keskusteluja budjetista ja vielä sunnuntai-iltana koko ministeriryhmällä.

Viikonloppu meni Kotkassa, jossa ohjelmassa kahden työväenyhdistyksen ja Nuorten Kotkien yhteinen lastentapahtuma sekä ajankohtainen elokuva Metsäjätti Törmälän vaneritehtaan sulkemisesta.