Viikko 36 / 2020

Viikon fiilikset

Aloitimme viikon ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän yhteisellä kokouksella, jossa aiheena olivat budjettiriihi, EU:n elvytyspaketti ja poliittinen tilanne. Odotimme myös keskustan ja kokoomuksen puoluekokousten päätöksiä siitä, mihin suuntaan ne ovat menossa. Viikonlopun äänestys nosti Saarikon keskustan johtoon ja kokoomus jatkaa Orpon johdolla, mutta varapuheenjohtajistossa tapahtui muutoksia. Keskustalla on paljon tehtävää oman kentän kanssa, mutta uskon, että hallitusyhteistyö sujuu uuden johdon kanssa. Kokoomus on ottanut kummallisen asennon kritisoidessaan taloutta elvyttävää politiikkaa samalla kuitenkin esittäen, että yrityksiä, kuntia ynnä muita ei saa jättää selviytymään yksin. Mitään ajatusta siitä, miten korona on tähän kaikkeen vaikuttanut tai ratkaisuja ei löydy kritiikin seasta. 

VM:n sektorilla olevien yhtiöiden Senaatti, HAUS, Hansel ja DigiFinland osalta tarkastelemme näkymät ja tarpeen hallitusten jäsenten vaihdoksiin. Senaatin kanssa kävimme myös elvytykseen liittyen palaverin. Jo suunnitelluilla hankkeilla olisi mahdollista lisätä työllisyyttä n. 2000 henkilöllä. 

Sote-aluekierrokset loppuivat tähän viikkoon. Olin paikalla Hyvinkäällä, jossa, kuten monessa muussakin tilaisuudessa, oli esillä huoli rahoituksesta ja kuntien selviämisestä.  Hallituksen neuvotteluissa saimme valmiiksi tiekartan koronan jälkeiseen aikaan ja toisessa STM:n järjestämässä palaverissa saimme koosteen siitä, mikä esimerkiksi realistinen testauskapasiteetti on ja mitä se edellyttää. Normaalit raha-asiainvaliokunta, valtioneuvoston istunto, presidentin esittely, talouspoliittinen ministerivaliokunta ja eduskuntaryhmä kokoontuivat. Yhtenä asiana oli viides lisätalousarvio, joka ei taida olla syksyn ainoa. 

Politiikkaradiossa Ylellä keskustelimme kuntien taloudesta ja puolueen toiminnasta, esim. sääntömuutoksista, sekä teollisuuden irtisanomisista. Puolueen kuntatyöryhmä kokoontui kuluneen kolmen vuoden kokoonpanollaan ehkä viimeistä kertaa, kun työryhmien jäsenet valitaan uudelleen aina puoluekokouksen jälkeen. Kiitokset kaikille hyvästä työstä ja aktiivisesta osallistumisesta! Kuntavaaleihin valmistautumista tehtiin myös valtakunnallisella JHL:n Teams-tapaamisella sekä Pohjanmaan sd-piirin koulutuksessa. Tapasin kuntarahoituksen ja kuntien takauskeskuksen edustajat liittyen sote-lainsäädäntöön ja tulevien maakuntien rahoitukseen. Omalla porukalla jatkoimme julkisen hallinnon kehittämistä tuottaen lisää materiaalia hyvän keskustelun pohjalta. Poliittiset nuorisojärjestöt kävivät kertomassa mikä on tilanne nuorisovaltuustojen osalta eri puolella Suomea. Ajatuksena on, että muuttamalla lakia eri kuntiin tulisi tasapuolisuutta osallistumismahdollisuuksissa. 

Kävin katsomassa Helsingin kaupunginteatterissa Punaorvot, joka on koskettava esitys lasten asemasta 1918 sodan jälkeen. Viikonloppuun mahtui myös ulkoilua sekä Mikkelin työväenyhdistyksen 130v-juhla ja vierailu Muistissa eli Sodan ja rauhan keskuksessa, joka on aukeamassa ensi keväänä.