Viikko 36

Viikon fiilikset

Syksy näyttää tuovan mukanaan jatkuvasti isoja ratkaistavia ongelmia, liittyen energian saatavuuteen ja hintaan, inflaatioon, korkojen nousuun sekä työmarkkinatilanteesta johtuen potilaiden turvallisuuteen. Yhä keskustelemme myös koronan vaikutuksista sekä erityisesti Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja niistä aiheutuvista EU- sekä kansallisista toimista. Samalla tehdään eduskunnalle käsiteltäväksi hallituskauden loput lainsäädäntöhankkeet ja valmistaudutaan puolueessa eduskuntavaaleihin.

Hyvinvointialueiden aloitus vajaan neljän kuukauden päästä on aiheena sekä valtiovarainministeriön sisällä että sote-ministeriryhmässä. Vielä on menossa eduskuntaan laki yliopistosairaaloiden rahoituksesta, ja rahoituksen riittävyydestä ylipäätään käymme jatkuvasti keskustelua. Julkisuudessa alueet ovat ilmoittaneet 1.5 miljardin euron vajeen ja nyt kysymys on, onko tuo summa, joka on puuttunut aina vai onko siihen laskettu asiat joista ei vielä ole tarkkaa tietoa. Kävin keskustelemassa aiheesta myös A-studiossa ja kukaan ei varmasti ajattele, että tehdään uudistus, jonka jälkeen kaikki jatkuu entisellään. Alueiden lainanottovaltuudet ovat myös muutamien osalta valmisteltavana ja nyt vuorossa oli Pohjois-Pohjanmaa. Hoitoalan lakkojen kohdistuessa tehohoitoa vaativiin potilaisiin ilman suojatyötä, on aiheuttanut pakon valmistella laki, jolla varmistetaan potilasturvallisuus. Tämä ei edennyt neuvotteluissa loppuun vielä perjantai-iltana, vaan venyi viikonlopun yli ja aikataulupaine on todella tiukka, eikä ehdi ensimmäiseen lakkoon mennessä eduskunnasta ulos.

Pohjoismaiden neuvoston yhteydessä toimii MR Digital, jossa yhteistyössä Pohjoismaat ja Baltian maat neuvottelivat tällä viikolla digitaalisuudesta vihreän siirtymän välineenä ja kyber-hyökkäyksiin varautumisesta. On arvokasta, että pystymme mahdollisimman hyvin tekemään ratkaisuja yhdessä, jotta myös esimerkiksi samat tunnistautumismahdollisuudet, henkilöllisyyden tunnistaminen ym. toteutuisivat rajojen yli. Kävimme samalla myös Suomen lähetystössä keskustelemassa kuntien ja erityisesti pohjoisen alueen tilanteista sekä Ukrainan pakolaisten tilanteesta. Sivusimme myös energiakysymyksiä, joissa Norjan tilanne aivan toinen vahvalla vesivoimalla ja kaasun sekä öljyn myynnillä. He eivät nähneet kovin kriittisenä lausuntoa lopettaa sähkön myynti Suomeen.

Sähkön johdannaispörssin tilanne aiheutti valtioneuvoston pikaisen linjauksen jopa kymmenen miljardin euron lisätalousarviosta. Kävin samasta asiasta myös keskustelun kuntien takauskeskuksen kanssa ja huojentavaa on tieto siitä, että kuntaomisteiset yhtiöt voivat saada tarvittaessa johdannaisia varten rahoitusta kuntarahoitukselta, jos omistajakunnat takaavat. Toivottavasti tätäkään ei ole tarvetta käyttää.

Viikon yksi tapahtuma oli Britannian kuningatar Elisabethin menehtyminen, joka laajasti uutisissa. Omaan työhöni tällä oli vaikutusta siten, että myös Kanadassa alkoi suruaika ja ministerivierailu Suomeen peruttiin. Puoluehallituksessa kävimme läpi poliittista tilannetta ja on hienoa huomata, että ihmisten luottamus hallitukseen on kasvanut, vaikka erilaisia galluptuloksia tulee tietysti koko ajan. Viikon aikana oli koolla myös työllisyysministeriryhmä ja aiheena tukityöllistämisen kysymys. Oikeusvaltio-ministeriryhmän kokous sattui Norjan kokouksen päälle, joten en voinut osallistua.

Kuluneella viikolla oli ensimmäinen kyselytunti keskittyen energia- ja hoitajakysymyksiin. Teimme yhden puheen videoinnin liikunnan merkityksestä erääseen kansainväliseen seminaariin.

Viikonloppuna oli vapaata ja vietin lauantain lapsenlapsen kanssa ja sunnuntain käymällä läpi enoni asuntoa sekä samalla viikon aikana järjestellen hautajaisia.