Viikko 35

Viikon fiilikset

Ukrainan tilanteen seuraaminen ja siihen reagointi eivät lopu ja hyvä niin, sillä sota on jatkuvasti käynnissä. Tällä viikolla lisäsimme taas aseellista apua lähetettäväksi. Samaan aikaan monia asioita Suomessa asuvien ukrainalaisten osalta tullaan selkiyttämään, kuten muidenkin turvapaikan hakijoiden osalta; varhaiskasvatusta, kielikoulutusta ym.

Ensi vuoden talousarvio saatiin neuvoteltua ja pidimme siihen liittyen myös eduskuntaryhmän kokouksia, jotta kaikki ovat samalla tiedolla. Todella iso muutos tulee budjetin kokoon, kun hyvinvointialueiden rahoitus, joka nyt on kuntien vastuulla, sisällytetään yhdelle momentille eli yli 22 miljardia. Osa menee maksuun jo tänä vuonna. Kuntien tilanne saadaan pidettyä tasaisena ja neuvotteluja käytiin eniten ns. energia paketista, eli miten tuetaan suorilla tuilla ja toisaalta verotuksen kautta kuluttajia. Isoista summista oli kyse myös viikonloppuna, kun sähkön johdannaiskauppaan liittyvät vakuudet ovat riskissä heiluttaa koko sähkön tuotantoa. Jouduimme sunnuntaina päättämään jopa 10 miljardin euron lainamuotoisesta tuesta, joka käytettävissä vain aivan viimesijaisena ja kovin ehdoin. Toivottavasti markkinat tasautuvat nopeasti. Valtionyhtiöiden asioita oli listalla talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa jo aiemmin viikolla, kun yhä koronan varjot ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan heiluttavat yhtiöiden toimintoja.

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat joka viikko listoilla ja tällä viikolla kokoontui kuntien talouden ja hallinnon neuvottelukunta, jossa runsaasti asioita, sekä myös pieni haastattelu kuntalehteen kuntarakenteesta. Yhdeksän isoimman kaupungin sd-kunnallisjärjestön tapaamisessa Kotkassa perjantaina pohdimme erillisen kaupunkipolitiikan tarvetta, kaupunkien toimiessa talouden vetureina, mutta vastatessa myös syrjäytymisen ehkäisystä, työttömyyden hoidosta ja koulutuksesta. Hyvinvointialueiden taloutta ja ohjausta kävimme läpi aluehallitusten puheenjohtajien kesken perjantaina Tampereella. Lauantaina Leppävaaran markkinoilla aiheena olivat monelle tärkeät kuntien ja aloittavien hyvinvointialueiden palvelut ja hienosti oli molempia valtuutettuja myös kansalaisten tavattavissa.

Pidimme digiasioihin keskittyneen ministeriryhmän, jossa digi-kompassi jo lähes valmiina lähti lausuntokierrokselle ja eri ministeriöiden kybersuojauksen tilanteet olivat esityslistalla. MR-Digital eli Pohjois- ja Baltian maiden digitalisaatioasioiden ministerineuvoston yhteiskokous on seuraavalla viikolla joten kävimme valmisteluja läpi.

Muita palavereita viikoittaisten lisäksi olivat keskustelu työmarkkinatilanteesta SAK:n johdon kanssa ja haastattelu eduskunnan tasa-arvotilanteesta sekä Kymen sanomien haastattelu. Jotenkin oli myös mukava tunnelma, kun sain palata vuosien takaisiin tuttuihin aiheisiin ensimmäisessä eduskuntavaalispaneelissa, jossa aiheena olympiakomitean vaalitavoitteet. Lauantaina kokoonnuimme uuden yhdistyksen eli huippu-urheilun tuen porukalla, ja sen jälkeen oli vuorossa vuosien jälkeen yleisurheilun Suomi-Ruotsi ottelu. Kuntien osuus liikunnan rahoittamisesta tukena seuroille ja olosuhteiden rakentamisessa on merkittävä, pelkät investoinnit yli 200 miljoonaa ja muu rahoitus yli 600 miljoonaa euroa ja nyt rakenne tietysti muuttumassa kun haetaan yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa.