Viikko 35 / 2020

Viikon fiilikset

Maanantai meni edelleen Tampereella puoluekokouksessa, jossa oli ohjelmassa vielä puoluevaltuuston jäsenten valinta, aloitteiden käsittely sekä puheenjohtajan linjapuhe. Intensiivisen viikonlopun lopuksi kokoonnuimme vielä piirien puheenjohtajien kanssa sekä puoluehallituksen lyhyeen kokoukseen. Viikolla pidimme puoluehallituksen virallisen järjestäytymiskokouksen, jossa poliittisten asioiden lisäksi keskustelua toimintatavoista, aikatauluista ynnä muusta.

Ensi vuoden budjetin rakentamisessa alkoi vaihe kaksi eli kävimme läpi kaikkien hallinnonalojen esitykset nyt kaikki kerralla aiempien kahdenvälisten neuvottelujen sijaan. Seuraavat viikot neuvotteluja käydään poliittisten ryhmien välillä ennen budjettiriihtä. Hallituksen iltakoulussa esiteltiin Hetemäen ja kumppaneiden suunnitelma kriisin jälkeiseen aikaa, missä digitaalisuus ja tuottavuus erityisesti aiheina. Samaa teemaa kävimme läpi julkisen hallinnon strategioiden osalta, missä mukana kaupunki-, hankinta- ja alueellistamisstrategia. Näiden eteenpäin työstämiseen tulee poliittinen johtoryhmä ja virkamiehistä koostuva ohjausryhmä. Pääsimme ison harppauksen eteenpäin, sillä kaikki nämä ovat valmistumassa syksyn aikana. Digitaalinen yhteistyö on tärkeää ministeriöiden ja hallinnonalojen välillä, mutta myös kansainvälisesti tiedon siirtona ja oppimisena toisilta. Vastasimme tällä viikolla kyllä Hollannille, joka on koonnut kahdeksan Euroopan maata jakamaan kokemuksia ja tekemään konkreettista yhteistyötä. 

Koronan akuuttiin hoitoon liittyen teimme talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen korvauksista Finavialle ja kunnille lentokenttien ja satamien neuvonta- ja testauspisteiden hoitamisesta. Kokonaisuuden tiekartta käytiin läpi sote-ministeriryhmässä ja se on tulossa seuraavaksi hallituksen neuvotteluun. Sote-uudistuksen aluekierros jatkui ja olin itse mukana Porvoossa, Kotkassa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä. Palautetta tulee yksityiskohdista, mutta kaikkialla ollaan yhtä mieltä siitä, että uudistus on tehtävä ja perusrakenne on ok. Kun jaetaan samaa nykyistä summaa uudelleen, on ymmärrettävää, että rahoitusta on kaikkien mielestä liian vähän. Mikkelissä kävimme vielä sote-tilaisuuden jälkeen alueen kuntien kanssa läpi kuntatalouden haasteita: Etelä-Savo on monen muun maakunnan kanssa samassa tilanteessa ikääntyvän ja vähenevän väestöennusteen kanssa. Sain myös vetoomuksen kartoittaa monipaikkaisesti asuvien ihmisten määrän, josta jo kertaalleen olemme tavanneet Luonnonvarakeskuksen tutkijoita. Kysymys on aiheellinen, kun katsoo esimerkiksi korona-aikana etätyötä tehneiden määriä. 

Kuntiin koskettavia lainsäädäntöesityksiä lähti lausuntokierrokselle kaksi eli alijäämän kattamiseen ja kuntien vapaaehtoisiin liitoksiin liittyen. Saimme myös päätettyä sairaanhoitopiirien asetuksen, jolla 200 miljoonaa euroa voidaan jakaa.  Kuntavaaleihin liittyen oli vuorossa Teamsin kautta koulutus Kaakkois- Suomeen. 

Viikonloppu oli vapaata eli käytännön asioita perheen ja suvun kanssa sekä viehättävä Ruotsinsalmen aikalaisten näyttely ja ilotulitus muinaistulien sijaan.