Viikko 34 / 2020

Viikon fiilikset

SDP 46. puoluekokous päättyi maanantaina Tampereella. Päätettävänä olivat puolueen periaatejulistus, poliittinen ohjelma, runsaat 200 aloitetta, sisä- ja ulkopoliittinen julkilausuma sekä puolueen johdon valinnat. Sanna Marin valittiin odotetusti puolueen puheenjohtajaksi ja Antton Rönnholm puoluesihteeriksi. Varapuheenjohtajiksi äänestettiin Niina Malm, Ville Skinnari ja Matias Mäkynen. Itse sain äänestyksen jälkeen mandaatin jatkaa puoluevaltuuston puheenjohtajana. Lämmin kiitos edustajille luottamuksesta.

Edellä mainitun joukon lisäksi valittiin tietysti puoluehallitus ja puoluevaltuusto. Kokouksessa kutsuttiin kunniajäseniksi 40 ansioitunutta toveria, joita juhlistimme kuvin, kun kokous toteutettiin erityisjärjestelyin niin, että kokouspaikalla läsnä olivat ainoastaan edustajat ja hekin kahdessa eri salissa. Tunnelma puoluekokouksessa oli voimaannuttava: hyviä puheita, paljon tuttuja ja tärkeitä asioita. Muistan hyvin ensimmäisen puoluekokoukseni 2002 samaisella Tampere-talolla. Valmistauduimme valintoihin omassa piiriryhmässä ja kävin esittäytymässä myös Lapin ja Pirkanmaan ryhmissä sekä Teamsin kautta JHL-taustaisille edustajille. Nyt valinnat ja linjaukset on tehty seuraavaksi kolmeksi vuodeksi ja hyvä että kokous saatiin pidettyä, kun näyttää, että toinen aalto koronasta on tulossa. 

Ennen puoluekokousta pidimme eduskuntaryhmän kesäkokouksen, jossa perinteisesti linjauksia kehysriiheen ja ajankohtaista poliittista keskustelua. Myös ryhmän kokous pidettiin poikkeusjärjestelyin eli paikalla vain kansanedustajat ja pelkkä kokous – ei kesäkokoukseen perinteisesti liittyviä yleisötilaisuuksia eikä jalkautumista. Eduskunta jatkaa erityisjärjestelyjä omassa työssään salin ja valiokuntien osalta lokakuun loppuun. 

Viikkoon mahtui seitsemän tunnin pituinen hallituksen neuvottelu koronaan liittyvistä toimista, joista tällä viikolla tehtiin uudet linjaukset testausstrategiaan, etätyösuosituksiin ja maskien käyttöön sekä tiukennuksia joihinkin maihin matkustamiseen. Viikkoon mahtui myös esimerkiksi Tampereella ollessa Pirkanmaan liiton tapaaminen, päivitys valtion avustustoiminnan uudistamiseen, palaveri kuntien työllistämiskokeiluista, keskustelu kuntien tulevaisuudesta professori Arto Haverin kanssa sekä valmistautumista hallituksen budjettineuvotteluun ja iltakouluun. Keskustan kesäkokouksen vuoksi tuurasin Vanhasta ja Kaikkosta raha-asiainvaliokunnassa, valtioneuvoston istunnossa sekä presidentin esittelyssä. Kuntien asioissa lausuntokierrokselle lähtivät alijäämän kattamisen lykkäys ja vapaaehtoisten kuntaliitosten tukeminen sekä lähes valmis kotikuntalain uudistus. 

Kotkassa olin maanantaina valtuuston kokouksessa ja seminaarissa sekä edunvalvonta- ja itäinen rantarata-palavereissa. Torstai-iltaan mahtui vielä uudistetun Olympiastadionin kutsuvierastilaisuus, jossa oli mahdollisuus kiertää myös maan alle rakennetuissa kerroksissa. Upea paikka, joka huippu-urheilun ja tapahtuminen lisäksi tulee palvelemaan ehkä noin 200 000 liikkujaa monipuolisilla tiloilla.