Viikko 34/2021

Viikon fiilikset

Afganistanin tilanne muuttui nopeasti, viikolla tapahtui ensimmäinen räjähdys lentokentän läheisyydessä, jossa oli tiedossa evakuoinnin jatkuvan kuun loppuun sovitusti. Monet tahot olisivat myös halunneet jatkaa tästä pidempään. Pidimme jo alkuviikosta valtioneuvoston, jossa päätimme ottaa mahdollisuuksien mukaan Suomeen myös turvallisuusyrityksien työntekijät perheineen. Suomeen on saatu tuotua suurin osa päätetyistä, jossa evakuointiin tueksi lähetetty joukko oli suuressa roolissa ja yhteistyö muiden maiden kanssa toimi. On vaikea nähdä, miten tilanne tulee etenemään ja kysymys on auki siellä asuvien sekä maasta pois pyrkivien osalta. 

Ministeriryhmistä olivat koolla työllisyyden edistämisen, sosiaali- ja terveyden sekä oikeusvaltion ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmät, eli syksyn kaikki asiat, joissa on tiukat aikataulut ovat liikkeellä. Työllisyyden osalta tavoitteena on syksyn aikana saada sovittua, mitä tehtäviä, millä rahoitusmallilla ja millä kriteereillä järjestäminen määritellään, jotta päästään lain valmisteluun. Sote-ministeriryhmässä keskustelussa olivat hoitotakuu ja tietysti korona ja oikeusvaltioministeriryhmässä nuorten väkivallan ehkäiseminen ja rasismin vastainen ohjelma sekä ylivelkaantumisen vähentämisen keinot.

Tällä viikolla käynnistimme seminaarissa virallisesti sote-uudistuksen valmistelun. Väliaikaisten toimielinten aloitus tulee olla valmiina elokuun aikana. Toinen iso ja merkittävä tilaisuus oli kuntapolitiikan välähdyksiä, jossa käytiin läpi kuntien tulevaisuustyön eteneminen, jonka aikataulu on vuoden loppuun ja työ sai buustia soten valmistuttua eli nyt päästään aidosti pohtimaan kuntien tehtäviä ja rahoitusta. Asian työstämistä jatketaan yhteistyössä kuntien kanssa ja toivottavasti sekä tämän työn ja hyvinvointialueiden alueiden työn vauhdittamiseksi voidaan tehdä myös kierros alueilla. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa oli aiheena Digi Finlandin seuraavat askeleet, eli miten ICT-asioita voidaan edistää yhteistyössä.  

Kävimme Budjettikeskustelun kahdenvälisesti valtiovarainministerin kanssa korostaen julkisen hallinnon toiminnan välttämättömyyttä ihmisten palveluiden turvaamisessa ja toisaalta kestävyystiekartan tuottavuuden parantamisessa. Kyse on tiloista ja kiinteistöistä, hankinnoista, henkilöstön jaksamisesta ja riittävyydestä sekä digitaalisten palveluiden edistämisestä. Aiheet käsiteltiin oman johtoryhmäni neuvottelussa. Tallensimme myös puheen valmiiksi julkisen hallinnon seminaaria varten.

Puolueen toiminta kulkee yhteisenä arviointina ajankohtaisista asioista eli pidimme palaveria kuntien rahoituksesta, työllisyyspalveluiden siirrosta ja rahapelituottojen jaosta. Puoluehallituksessa oli asiaa erityisesti työmarkkinatilanteesta sekä budjettiriihestä. Alueellisesta näkökulmasta asiat tuli käytyä läpi Kotkan edunvalvontapalaverissa ja toisena Kaakkois-Suomen poliisin ajankohtaiskatsauksessa, jossa erityisen huolestuttavaa oli huumeiden lisääntyvä käyttö.

Viikon säännölliset kokoukset pidetään yhä kolmessa tai kahdessa eri kokoushuoneessa ja etätyöohjeistus annettiin tässä kohdin syyskuun loppuun, jolloin toivottavasti rokotuskattavuus on kasvanut ja tartunnat vähentyneet riittävästi. 

Viikonloppuun sisältyi vierailu Pirkanmaalle Tampereelle ja Nokialle, jossa käytiin läpi maakuntaliiton, kunnan ja Nokia-yhtiöiden perustamispaikan ostaneen yrityksen esittelyt ja asiat. Oli erittäin mukava päästä kuntakierrokselle, vaikka on yhä harmi, että yleisötilaisuuksia ei ole mahdollista järjestää. Toisena tehtävänä oli tyttären muutto, kylläkin läheisestä paikasta toiseen. Viikonloppu oli aika lailla kesäinen, joten oli mukava reissata.