Viikko 3

Viikon fiilikset

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros on käyty ja lopputulos on yllättävä kahdelta puolelta. Ensin petyin Lipposen viidennestä sijasta, mutta sitten iloinen, että toisella kierroksella on Niinistöä vastassa Haavisto. Hienoa on, että toinen kierros tuli reilusti. Mietin, onko muiden puolueiden kannattajilla ollut viimeiset 30 vuotta tälläinen hämmennys, kun oma ehdokas ei ole viimeisellä kierroksella.

Valinta Niinistön ja Haaviston välillä ei henkilökohtaisesti ole vaikea arvojen ja kansainvälisen kokemuksen puolesta. On sitten kyse arvomaailmasta tai ulkopolitiikan osaamisesta ja tekemisestä. Luulen että tilanne menee yllättävänkin jännäksi. Vaalityötä tehtiin loppumetreillä pienellä stempillä ja kelit oli paljon leppoisampia, kun Halosen kampanjassa, jolloin muistan lähes 30 asteen pakkaskelit.

 Urheilugaala ja urheilijoiden apurahojen jako kesälajeihin aloitti viikon. Omat äänestykset toteutui aika hyvin ja iloinen erityisesti Kaakonkulman menestyksestä Vehkalahden Veikot ja Teemu Pukki palkittuina ja ensimmäisen vuoden urheilija tittelin saanut Heikki Hasu palkintoja jakamassa. Urheiluasiat olivat ohjelmassa myös TUL lajivastaavien sekä piirien puheenjohtajien tapaamisessa. Urheilun lisäksi kokoontui nuorisoasian neuvottelukunta ja kulttuuripuolen uusia juttu oli Teoston kulttuurikummitoiminnan aloitus Kymessä.

Eduskunnassa ovat olleet koolla useammat valiokunnat ja talous sekä valtiovarat antoivat omat lausuntonsa Euroopan taloussopimuksesta perjantaina. Taloussopimus budjettikureineen ja automaattisine sanktioineen oli myös aiheena aamu TV:ssa. Tarkoitus oli puhua hallitusyhteistyöstä, mutta keskittyminen oli vain Tuomiojan ja Kataisen nokittelussa Suomen linjasta. Puoluekokoukseen valmistautuminen on aloitteiden vastausten vaiheessa ja energiatyöryhmällä kävimme niiltä läpi perjantai-iltapäivänä.