Viikko 25 / 2020

Viikon fiilikset

Kesäiset kelit ovat aina mukavat, vaikka loma ei eduskunnan eikä ministeriöiden aikataulujen mukaan olekaan vielä. Siirtyminen lähemmäs Euroopan loma-aikatauluja näyttää toteutuvan pikkuhiljaa.

Kun päätimme poikkeusolojen loppumisesta tautitilanteen helpottaessa, oli tällä viikolla mahdollisuus käydä läpi mitkä rajoitukset ja suositukset poistuvat ja millä aikatauluilla. Tarve oli myös katsoa millä laeilla tulevia rajoituksia järjestetään valmiuslain asetuksien poistuttua käytöstä. Kävimme läpi yleisötilaisuudet, ravintolat, sairaalat, hoivakotien vierailukäytännöt ym. Näistä asioista sekä tauti- ja hoitotilanteesta oli myös kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen info. Lisäksi pidimme oman ministeriryhmän puhelinkokouksen ajankohtaisista asioista. 

Soten 1201 sivua lähtivät lausuntokierrokselle maanantaina ja pidimme siitä erillisen tiedotustilaisuuden, jossa asiantuntijat purkivat lakipakettia hieman tarkemmin kuin edellisillä viikoilla. Sote-ministeriryhmässä huokaisemme nyt siis hetkeksi odottamaan lausuntokierroksen palautetta. Toisaalta päätimme, että kierrämme kaikki alueet eli yhteensä 22 aluetta helpottaaksemme lausuntojen muodostamista. Omalle sd-porukalle kävimme Kristan kanssa läpi sote-uudistuksen isoa kuvaa ja etenemistä. Samalla kerroin kuntatalouden tukipaketista, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. 

Koronan vuoksi erilaisten seminaarien ja kokousten pitäminen on yhä epävarmaa ja niinpä teimme nahoitetun haastattelun elokuun Lappeenranta-seminaaria varten kuntien taloudesta ja henkilöstöstä. 

Kevan johdon kanssa kävimme läpi ajankohtaiset asiat, joita on paljon: koko julkisen puolen eläkejärjestelmän muutos, Kevan työhyvinvointitehtävä viimeisten tiedostojen valossa, hankeyhtiöt ja julkisen rakentamisen rahoitus ym. Monta asiaa, joihin saadaan aivan uudenlaista ajattelua tiiviimmällä yhteistyöllä. 

Viikon alusta aloitti valtiovarainministeriön uusi viestintäjohtaja Johanna Vesikallio, kenen kanssa ehdimme käydä lyhyesti läpi mistä koostuu kuntaministerin tehtävät ja mitkä siinä ovat viestinnälliset tarpeet. Eniten esillä ovat luonnollisesti kuntia koskevat asiat, mutta varsin paljon sellaista, josta olisi hyvä viestiä ulos, tapahtuu myös ICT- sekä valtionhallinnon kehittämisen puolella, sisältäen myös yhtiöt.  

Juhannusta vietettiin perinteisesti saaressa ja tällä kertaa ilman villapaitoja. Ihanaa, että vesi oli uimalämpöistä jo nyt, eikä vasta loppukesästä.