Viikko 24 / 2020

Viikon fiilikset

Hallituksessa aloitti uusi valtiovarainministeri Vanhanen ja eduskunnassa puhemies Anu Vehviläinen. Vaali eduskunnassa toteutettiin poikkeusolojen vuoksi niin, että salissa oli vain osa kansanedustajista samanaikaisesti, mutta hyvin onnistui näinkin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi on tietojen mukaan nousemassa Markus Lohi. Jo kolmas valtiovarainministeri työparina viereisessä työhuoneessa viime kesän hallitusohjelmaneuvottelujen jälkeen. Pidimme hallituksen sisällä tapahtuneista muutoksista ylimääräisen ryhmäkokouksen. Omalla ministeriryhmällä arvioimme Kesärannassa sitä, miten jatko muuttuneessa tilanteessa talouden ja työllisyyden osalta. Talouspoliittinen työryhmä sekä puoluehallitus kävivät keskustelun puolueen linjauksista EU:n elvytyspakettiin. Samaa EU:n elvytyspakettia sekä Suomen velkavastuita kävimme läpi iltakoulussa. 

Sote-uudistuksen seuraavat infot pidettiin kuntavaikutuksista, joita tulee merkittävästi kuntien talouteen, henkilöstöön, kiinteistöihin, verotuloihin, valtionosuuksiin, tukipalveluihin, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, oppilashuoltoon ym. Samoja asioita kuntapäättäjien lisäksi käytiin läpi Kuntaliiton tulevaisuuspäivässä. Kokoonnuimme sote-ministeriryhmällä ennen kuin koko paketti 1201 sivua lähti lausunnolle. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa saatiin eteenpäin sotedigi-yhtiön linjaukset eli toimintatapa, nimi ja toimialueen laajennus. 

Neljäs lisätalousarvio oli lähetekeskustelussa eduskunnassa samoin kuin siihen liittyvät lait valtionosuuksista ja yhteisöveron jako-osuuden muutoksesta. Kuntarahoituksen kanssa kävimme läpi kuntien lainansaannin tilannetta, asuntorakentamisen vauhdittamista ja sote-maakuntien investointimahdollisuuksia.  Kuthanekin käsittelyssä kävimme lakiesitysten lisäksi läpi viime vuoden tilinpäätöksiä, todeten karun tilanteen usean kunnan osalta: peruspalveluita joudutaan rahoittamaan velkarahalla. Kunta ja aluehallinnon osaston kanssa totesimme, että kuntien osalta on meneillään useita asioita sekä kriisiin liittyen mutta myös kuntalakiin. Oman kunnan valtuusto päätti ensimmäisen kerran etäkokouksessa tilinpäätöksistä ja monista muista asioista. Ei kaikkein paras tapa, mutta toimii poikkeustilanteissa. Tämän vuoden ainoa kuntaliitos, Honkajoen ja Kankaanpään kuntaliitos saatiin päätettyä valtioneuvostossa, sisältäen 3.5 miljoonan euron tuen. Seuraavasta liitoksesta kävimme neuvottelua selvityshenkilön kanssa, kun kyseessä Kyyjärven osalta on useita kuntia, joita asia koskee. 

Hallituksen neuvotteluissa muokkasimme hieman yleisötilaisuuksien järjestämisen osuutta niin, että heinäkuussa ulkona järjestettävien esimerkiksi urheilukatsomoiden osalta väkimäärää voidaan kasvattaa. Kinkkisempi on kysymys ulko- ja sisärajoista, kun olemme Ruotsin ja Venäjän välissä, joiden tautitilanne huomattavasti Suomea heikompi. Kuitenkin muiden maiden osalta perustetta matkustuksen kieltoon ja karanteeneihin ei enää ole ja vaihtolennot on hyvä saada kulkemaan Suomen kautta. 

Monta asiaa eteni myös ICT:n osalta johtoryhmässä ja ilo oli saada DESI-vertailu eli arvio julkisen hallinnon digitaalisuudesta, jossa Suomi korkeimmalla sijoituksella. Koronan aikana on myös arvioitu miten valtion hallinto toimii ja valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan erittäin hyvin. Omalla puolueen porukalla mietimme myös miten haluaisimme kehittää koko julkista hallintoa yhä paremmaksi. Senaatin kanssa kävimme läpi kaupunkien kehittämishankkeita, sisältäen myös aseman seudut. Rovaniemen kaupungin johdon kanssa keskustan kehittäminen yhteistyössä valtion ja kunnan toimintojen osalta oli erillisen palaverin aiheena. 

Viikonlopun aluksi oli Savo-Karjalan piirikokous, joka myös se sähköisin välinein ja omana osuutenani poliittinen tilanne. Tämän jälkeen suuntasimme mökille, missä laituri on nyt valmiina juhannusta varten ja seuraavana vuorossa on vanhan laiturin korjaus.