Viikko 26 / 2020

Viikon fiilikset

Viikko oli eduskunnan viimeinen viikko ennen istuntotaukoa, joten kaikki kesäksi voimaan saatavat lait olivat äänestyksessä. Tärkeätä oli saada voimaan neljäs lisätalousarvio, jonka mukaan kunnille jaettavat valtionosuudet on mahdollista saada maksuun jo ennen syksyä, sekä toisena kustannustuki eli valtionkonttorin kautta jaettava tuki yrityksille, joka saadaan 7.7 alkaen hakuun. Hallituksen merkittävistä hankkeista eteni hoitajamitoitus, jonka tarpeellisuus on nähty myös korona-aikana.

Eduskunta oli uudenlaisessa tilanteessa, kun valtakunnan syyttäjä esitti eduskunnan arvioitavaksi mahdollisuuden syytteeseen asettamisesta kansanedustajan puheista istuntosalissa. Perustuslakivaliokunta oli syyteluvan myöntämisen kannalla, mutta salissa olisi tarvittu 5/6 enemmistö, joka ei toteutunut Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattien ja osan Kokoomuksesta sekä muutamien Keskustasta äänestäessä vastaan. 

Hallituksen neuvottelut käytiin etätyön uudesta ohjeistuksesta, rajojen avaamisesta maihin, joissa samankaltainen tautitilanne sekä ikäihmisten tapaamisista. Iltakoulussa aiheena oli vihreä kasvu ja kestävä elvytys. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa sekä valtioneuvoston istunnossa etenivät hankeyhtiöt pohjoiseen ja länteen. Samalla lähtivät kyselyt itäisten yhteyksien kunnille halukkuudesta olla rakentamassa hankeyhtiötä raidevaihtoehtojen suunnitteluun.  

Kävimme oman kunta- ja alueosaston kanssa keskustelut, miten kuntien tilannekuva, koronapaketti ja sote on saatu tehtyä. Samalla valmistauduimme jo ensi vuoden budjetin laadintaan, vaikka se onkin varsin haastavaa nykyisessä epävarmuudessa esimerkiksi toisen aallon vuoksi ja toisaalta verotulomenetysten jakautuessa epätasaisesti kuntien välillä.   

Keskustelimme TietoEVRYn edustajien kanssa yhteistyön muodoista ja erityisesti digitaalisen identiteetin edistämisestä. Aloitimme keskustelut myös digitaalisuus- ja teollisuustyöryhmän kasaamisesta. 

Viikon normaalit eli kabinetti, johtoryhmä, eduskuntaryhmä, rahavaliokunta, valtioneuvoston ja eduskunnan istunnot sekä palaverit avustajien kanssa rytmittivät viikkoa ja päiviä. Demariedustajien kanssa kokoonnuimme pitkästä aikaa koko porukalla – oli oikein mukava keskustella ihan naamatusten. 

Oikeusvaltioministeriryhmässä kävimme läpi sisäisen turvallisuuden selonteon tilannetta ja ihmisoikeusselontekoa. Soteen liittyvään selvitykseen muista mahdollisista tehtävistä tulevaisuudessa kävimme valmistelupalaverin puheenjohtajan ja virkamiesten kesken. 

Puoluekokousryhmä teki Kaakkois-Suomessa päätöksiä ja esittää jatkoa puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, mikä on hienoa, sillä tehtävä on mieluinen. Nyt katsotaan miten neuvottelut etenevät eri piirien välillä. 

Viikonlopuksi siirryimme mökille nauttimaan aurinkoisesta kelistä ja loman alusta. Tietysti tarvittaessa menen Helsinkiin, mutta jos erityistä tarvetta ei ole, niin vietän muutaman viikon kesälomaa, ilman matkasuunnitelmia.