VIIKKO 24/2021

Viikon fiilikset

Jo 15 vuotta tekeillä ollut sote-uudistus on lähempänä kuin kertaakaan aiemmin, perjantaina äänestettiin pykälämuutoksista ja seuraavana toisen käsittelyn äänestykset vielä ennen juhannusta. Kävimme keskustelua mietinnön sisällöstä eduskunnassa ja sen jälkeen jotkut lehdet ovat tehneet faktantarkistusta, sillä yli puolen vuoden eduskuntakäsittelyn jälkeen vääriä väitteitä esitetään jopa sote-valiokunnan jäsenten toimesta. Sama aihe jatkui myös kyselytunnilla ja meillä valtionvarainministeriön sisällä, samoin kuin sote-ministeriryhmässä ollaan jo siirtymässä seuraavaan vaiheeseen.

Kävimme sote-ministeriryhmässä läpi toteutuksen aikataulua ja rahoitusta sekä hanketta, jossa verotuksen ja muiden mahdollisten tehtävien selvitykset lähtevät käyntiin. Tällä kerralla toteutusta ei ole tehty etukäteen vaan hyvinvointialueiden väliaikaiset valmisteluelimet ovat aloittamassa heinä- tai elokuussa. Sote ministeriryhmässä kävimme läpi myös monikanavarahoituksen tilannetta. Koska kyseessä ovat lääkkeiden, matkojen ja hoitojen korvaukset, ei parlamentaarisella työryhmällä tule olemaan helppoa käydä tätä kaikkea läpi, mutta on hyvä, että asia etenee. Muina aiheina olivat tietysti koronaan liittyvät toimet, joiden osalta matkustamiseen liittyvä lainsäädäntö saatiin eduskuntaan ja hybridistrategian päivitys etenee. Jo tällä viikolla sisäministeriön puolella helpotettiin rajojen yli matkustamista, jos hankittuna on kaksi rokotusta. 

Hallitus kokoontui neuvotteluun liittyen ensi vuoden talousarvion valmisteluun ja oman kuntapuolen osalta pidimme erillisen neuvottelun. Yritämme tulevaisuustyössä katsoa kauemmas, mutta jo nyt ensi vuotta ajatellen pitäisi katsoa tilannetta siten, että ennen hyvinvointialueiden perustamista tilanne olisi kuntakentällä mahdollisimman selkeä.

Kuntiin liittyen pidimme myös palaverin työllisyyden siirtymiseen kunnille, miten järjestäminen, rajoitus ja kannusteet tulee järjestää. Asia käsitellään työllisyyden ministeriryhmässä, jossa tämän kohdan osalta tulemme olemaan kiinteästi mukana. TE-toimintojen siirto liittyy myös valtion aluehallinnon rakenteeseen, jossa on myös arvioitavana sosiaali- ja terveystoimen valvonta sekä onko tavoitteena siirtyä takaisin sektorikohtaisiin virastoihin. Tästä kokonaisuudesta perustetaan oma hanke, jolloin saadaan kokonaisuus käytyä läpi. Länsi-Suomen AVIn johtajan haku on viimeisellä kierroksella haastatteluissa, jotka saamme pian tehtyä. Julkisen hallinnon kustannusten kasvun alentamiseksi tehtävät toimet vaativat myös satsauksia, joiden osalta neuvottelu yhä kesken tuleville vuosille. 

Oikeusvaltion ministeriryhmässä oli useita asioita, joista mielenkiintoinen oli lähes yhtä kauan kuin sote-uudistus valmistelussa ollut saamelaislaki, joka on lähdössä lausuntokierrokselle. Olisiko jo siinäkin aika päästä eteenpäin. Talouspoliittisessa ministeriryhmässä kävimme läpi kaikkien valtionyhtiöiden tilanneraportit, joiden seuranta on omistajaohjausyksikössä. 

OECD:n kansalaisyhteiskunnan tilaa arvioivan raportin julkistaminen tehtiin seminaarissa ja olimme ensimmäinen maa, jossa arviointi on tehty. Saimme paljon arvokasta tietoa ja kehittämiskohteita kansalaisyhteiskunnan huomioimiseksi päätöksenteossa ja toisaalta sen toimintaedellytysten turvaamisessa.

Julkisen hallinnon aiheet olivat esillä omassa johtoryhmässäni ja erityisen iloinen voi olla, että sähköinen henkilöllisyyshanke sai lisäpotkua myös EU:n linjauksista. VM:n yhteisessä johtoryhmässä kävimme läpi talon ja virastojen hallintoon liittyviä asioita ja seuraavaksi pääsemmekin strategian valmisteluun. 

Omien tonttien eli kunta- ja aluehallinto-, valtionhallinnon kehittämis- ja julki-ICT- osastojen sekä seurantavastuussa olevien sisäministeriön ja valtiovarainministeriön verojen osalta kävimme läpi tsekkauksen, mitä kaikkea on kahden vuoden aikana tapahtunut, ja mitkä ovat tavoitteet ensi syksyyn ja loppu kauteen. Se oli mielenkiintoinen kooste, josta huomaa, että kaksi vuotta on mennyt todella nopeasti, mutta paljon on myös saatu aikaan. Ilahduttavaa yleisen talouspoliittisen tilanteen osalta on Suomen vahvistunut kilpailukyky kansainvälisessä vertailussa sekä suurten investointien määrä, jotka on päätetty tai suunnitteilla Suomeen. 

Puoluehallitus oli koolla ensimmäisen kerran sitten alkusyksyn samassa paikassa ja analysoimme kuntavaaleja sekä tietysti poliittista tilannetta muutoinkin. Samalla kävimme läpi myös väliaikaisia henkilöstömuutoksia. Kotkassa valtuustoryhmä järjestäytyi perjantai-iltana ja kävimme läpi tavoitteita neuvotteluihin. Viikonloppu oli vaalien jälkeen muutoin vapaa ja saimme nauttia lämpimistä keleistä ja käydä uimassa, kun merivesi on niin lämmintä, että en muista tällaista kesäkuuta.