Viikko 24

Viikon fiilikset

Varsin vilkas viikko takana; jotenkin tunne ”valmista on saatava aina ennen juhannusta” vahvistuu vuosi vuodelta. Onneksi juhannukseen on vielä hetki ja aikaa juhannuksen jälkeenkin. Digitaalisuuden edistäminen on vahvasti esillä kotimaassa, mutta yhä vahvemmin myös kansainvälisesti ja tällä viikolla vieraana oli Saksan parlamentin digiasioista vastaava valiokunta, joiden kanssa mielenkiintoista keskustelua myös kuntien tilanteesta digitalisoinnissa ja kyberturvallisuudessa. Tapasin myös Japanin suurlähettilään, jonka kanssa jatkoimme digiministerin tapaamisen teemoista sekä tulevasta kansanedustajavierailusta. Käydessäni avaamassa Aurora-AI – eli tekoälyohjelman – verkostotilaisuuden tapasin myös paikalla olleita japanilaisia, aiheena ihmislähtöinen digi.

Kuntapuheenjohtajat olivat koolla Tampereella, jossa kävin kertomassa ajatuksia teemalla tulevaisuuden kunta. Pyhtäältä pöydältä -keskustelussa Pyhtäällä (josta kuvat) hieman samaa teemaa sivuten siitä, miten kunnat selviävät rahoituksen ja toimintojen osalta sekä mitä tarkoittaa kuntien elinvoima. Kotkan osalta valtuustossa oli käsittelyssä tilinpäätös, arviointikertomus sekä henkilöstö- ja tietotilinpäätös. Tilinpäätös parempi kuin ennakoitiin ja parempi kuin moniin vuosiin eli ylijäämäinen reilut viisi miljoonaa ja samoin koko konsernin osalta myös kertynyttä ylijäämää. Aiempina vuosina on enemmänkin ollut kertynyttä alijäämää ja negatiivisia tuloksia, tähän vaikuttavat tietysti parantunut työllisyys, hyvät päätökset kaupungin tasolla ja leikkausten lopettaminen valtionosuuksista. Paikallisissa asioissa kävin myös kuulemassa Hamina-Kotkan sataman tilanteen Venäjän kaupan hiipuessa. On todella tarpeen arvioida koko raja-alueen tilanne ja se, mitä muutoksia tulossa pitkäksikin ajaksi.

Työllisyyden ministeriryhmässä kävimme läpi kaikki eri toimialakohtaiset analyysit miltä työntekijöiden saatavuustilanne vaikuttaa ja useilla aloilla hälyttäviä tietoja, joista julkisuudessa sote- ja varhaiskasvatus mutta myös rakentaminen, matkailu ym. ovat tiukoilla lähiaikoina. Katsoimme myös työhyvinvoinnin eri osatekijöitä. Työllisyyteen liittyviä asioita kävimme läpi myös valtiovarainministeriön sisällä, kun tarkastelemme määräaikaisten kasvua 2015 vuodesta. Seuraavaksi paneudumme tarkemmin syihin ja toimiin tilanteen parantamiseksi. Muutamia muita henkilöstöasioita myös viikolla, esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston johtajahaastattelujen läpikäyntiä.

Oikeusvaltio ja sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä oli käsittelyssä merkittävä oikeus- ja valtiovarainministeriön yhteinen hanke automaattisen päätöksenteon lisäämiseksi. Sisäministeriön rajavalvonnan ja rajamenettelyn lainsäädännöstä päästiin palaverissa yhteiseen näkemykseen. Vielä hieman vaiheeseen jäi sisäisten siirtojen kysymys, eli tavoitteena Euroopan tasoinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka. Yhteisessä VM:n johtoryhmässä päivitimme mm. lainsäädäntötilannetta sen osalta miltä syksy näyttää. Omassa johtoryhmässä lakihankkeiden sekä digi-, data- ja hallinnon ministeriryhmän asiat sekä ajankohtaista keskustelua Ukrainan sodan tilanteen vaikutuksista Suomeen ja maailmalle, aie ruokaturvan osalta oli myös hallituksen iltakoulussa. Ruoan saatavuus ja erityisesti sen kallistuminen tulevat vaikuttamaan mm. Afrikan tilanteeseen, jonka voi ennakoida ihmisten lähtemistä liikkeelle.

Ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen oli aiheena Kymenlaakson seminaarissa, johon osallistuin kommentoimalla ohjelmaa kuntien ja valtion näkökulmasta. Viikkoon sisältyi myös valtioneuvoston tervehdyksen ja onnittelujen vieminen Sosten 10-vuotisjuhlaan, jossa samalla oli mukava tavata tuttuja.

Puoluehallitus käsitteli eduskuntavaaleihin liittyviä asioita ja kuulimme myös tiiviisti osia historiaprojektista, josta osa valmistumassa vielä tänä vuonna. Puolueen veroryhmä piti seminaaria, jossa alustamassa Tampereen yliopiston verotutkimuksen huippuyksikön johtaja ja aiheena työn verotus. Mielenkiintoista kuultavaa vaikutuksista, joita joskus käytetään perusteena koulutukseen, maasta muuttoon ja työntekoon joille ei näytä olevan juuri yhteyttä. Karhulan työväenyhdistys eli oma puolueosastoni teki päätöksen eduskuntavaaliehdokkuudestani, hienoa että pääsemme miettimään mitä tehdään jo syksyllä, kunhan piiri on vahvistanut ehdokkuudet päästään tekemään vaalityötä.

Viikonloppuna juhlittiin kaverini Helin 60-vuotisjuhlia sankarin mökillä ja kun olimme kelin mukaisesti varustautuneet, eivät sateet haitanneet vaan nautimme täysillä seurasta, saunasta, uimisesta, ohjelmasta ja elämästä.