Viikko 23 / 2020

Viikon fiilikset

Takana on viikko, johon sisältyi runsas, jopa ennakoitua suurempi määrä isoja ja merkittäviä asioita. Listaan ainakin yli viiden miljardin lisätalousarvion, soten saamisen pakettiin lausuntokierrosta varten, valtiovarainministerin eron, Hetemäen raportin koronan jälkeiseen elämään siirtymisestä sekä EU:n 750 miljardin elpymisrahaston. Samalla kävimme keskustelua hallituksen neuvotteluissa rajojen avaamisen aikataulusta ja kansalaisten maskien käytöstä ruuhkaisissa paikoissa. Merkittävää on kuitenkin huomata, että tautitilanne on helpottanut ja tärkeää onkin aina eri rajoitusten purun jälkeen arvioida tilannetta uudelleen parin kolmen viikon päästä sen suhteen ovatko tartunnat lisääntyneet. Painetta nopeampaan rajoitusten purkuun ymmärrettävästi on, mutta samalla tulee varustautua toiseen aaltoon. Samanaikaisesti teemme pohdintaa, onko poikkeusolojen perusteella tehdystä lainsäädännöstä mahdollisuus siirtyä normaalien lakien, eikä valmiuslain, kautta tehtävään säätelyyn. 

Lisätalousarviossa saimme kunnille tukea peruspalveluiden järjestämiseen: kuntapaketti on yhteensä n. 1,4 miljardin euron suuruinen, josta osa tulee yhteisöveron muutoksista, osa valtionavustuksina ja suurin osa valtionosuuksina. Tämän päälle tulevat vielä opetus- ja kulttuuri-, valtiovarain- ja ympäristöministeriön kohdennetut tuet esim. joukkoliikenteeseen, liikuntapaikkoihin, viherrakentamiseen ym. Lisäbudjetissa oli jo elvyttäviä ja uutta kasvua tukevia toimia, mutta suurelta osin ollaan yhä kriisinhoidon vaiheessa. Elokuussa palataan asiaan, kun tehdään ensi vuoden budjettia ja katsotaan uudelleen julkisen talouden suunnitelmaa. 

Sote-ministeriryhmä kokoontui viikon aikana useamman kerran saamaan linjaukset loppuun ja palautimme samalla mieleen mitä kaikkia näkökulmia kokonaisuuteen liittyy. Medialle linjaukset kerrottiin perjantaina ja lausunnolle lakipaketti on lähdössä 15.6. 

Rajoitustoimien osalta keskusteluja käytiin kansalaisten maskien käytöstä. Jos joutuu olemaan tilassa, jossa ’’ykköstoimet’’ eivät päde eli ei voi välttää lähikontakteja eikä muut hygieniaohjeistukset ole riittäviä, on hyvä käyttää maskia suojatakseen toisia tartunnalta. Matkustuksen osalta päätimme palata keskusteluun uudelleen. Lisäksi kävimme läpi Hetemäen raportin ja totesimme, että seuraavat konkreettiset askelmerkit päätetään parin viikon sisällä.

Pidimme maakuntajohtajien kanssa palaverin liittyen maakuntien tulevaan valmisteluun ja saimme eduskuntaryhmiltä niiden edustajien nimet, jotka aloittavat käymään läpi maakuntien mahdollisia tulevia tehtäviä.

Toteutimme Kevan hallinnollisen valvonnan, Finanssivalvonta vastaa sijoitustoiminnan valvonnasta. Varsin epävarmat näkymät sijoitusten osalta, vaikka juuri nyt näyttää hyvältä. Hankinta Suomi -seminaarissa valmistelimme jatkoa hankintastrategiaan. 

Viikkoon mahtui myös puoluehallitus sekä ensimmäisen kerran etänä pidetty piirikokous, jossa olivat mukana puoluekokousedustajat ja ehdokkaat puolueen johtopaikoille. Samoin viikolla ilmestyi Väylän rataselvitys itään menevistä vaihtoehdoista, jonka lopputulos oli, että mitään uutta rataa ei esitetä rakennettavaksi vaan linja on korjata vanhoja. Lauantaina kävin Pyhtäällä Vintage Fly -tapahtumassa uudella lentokentällä, johon on suunnitteilla paljon kehittämistä.

Perjantain yllättävä uutinen oli valtiovarainministerin ero, liittyen koulutusten ostoihin, minkä jälkeen alkoivat spekulaatiot seuraajasta ja tietysti myös Keskustan puheenjohtajakysymyksestä. Pidimme oman palaverin asiasta sunnuntai-iltana analysoidaksemme tilannetta. Päivällä ehdimme kelin parannuttua viedä mökille pari uutta osaa laituria varten, joten alkaa näyttää jo hyvältä ja kesältä.