VIIKKO 22/2021

Viikon fiilikset

Vastasimme Sote-välikysymykseen, jossa argumentit olivat tuttuja ja pelottelu sekä rahojen tuhlaamisesta että vähyydestä mahtuivat lähes samaan lauseeseen. Väärien väittämien määrä välikysymystekstissä oli demarien ryhmäpuheen pitäneen Lindénin laskujen mukaan 45. Epäilen, että liiallinen pelottelu kuulostaa epäuskottavalta, etenkin kun edellisen kauden malli oli pitkälti sama, ilman markkinaehtoisuutta ja rahoitus oli monessa kohdin nykyistä esitystä heikompi. Sote etenee ja valiokunta sai loppuun valmistavan keskustelun. Seuraavaksi käsittelyyn tulee mietintö, jonka jälkeen se käsitellään salissa.

Sote-ministeriryhmä päivitti valiokunnan tilannetta koronaan liittyen matkustamisen lausuntojen palautuksista ja rajoitusten purkamisesta. Perjantaina pääsimme informoimaan tapahtuma- ja ravintola-alaa, jonka pohjalta AVIt pääsevät tekemään päätöksensä. Sairastuneiden määrä menee hienosti parempaan suuntaan ja vielä muutama alue on leviämisvaiheessa. Rokotuksen on saanut jo reilu puolet väestöstä ja vanhimmissa ikäryhmissä on saatu jo molemmat annokset. 

Teknologianeuvottelukunta – joka on ensimmäinen yksityisen ja julkisen puolen yhteinen neuvottelukunta tällä tasolla – tuotti konkreettisia esityksiä vietäväksi eteenpäin. Pidimme asiasta tiedotustilaisuuden, jossa neuvottelukunnan puheenjohtaja Siilasmaa sekä kaksi työryhmän edustajaa, Paananen ja Mäkelä kävivät läpi esitysten sisältöä. Seuraavaksi katsomme askeleita valtion puolella ja neuvottelukunta jatkaa vielä toteutuksen eteenpäin viennin seurantaa seuraavat kaksi vuotta. Teimme myös puhetta sähköisen henkilöllisyyden tunnistamisesta ja henkilötunnuksen uudistamisesta ja saimme ehkä hieman yllättäenkin tukea komissiolta sähköisen identiteetin, tai EU-puheissa sähköisen lompakon rakentamisessa. 

Julkisen hallinnon aluekierros jatkui. Saimme myös poliittisen johtoryhmän käsittelyssä viimeiset osat, eli tila- ja palveluverkko ajattelun vahvistettua, joten siirrymme periaatepäätöksen valmisteluun ja sitten toteutukseen. Asiat etenevät, vaikka välillä se tuntuu takkuiselta. Valtion aluehallintoa on mietittävä kokonaisuutena Sote-uudistuksen ja työllisyyspalveluiden muutoksen yhteydessä, ja tästä kävimme myös lyhyesti keskustelua, kun tapasimme AVIjen johdon kanssa koronatilannekatsauksen merkeissä. 

Viikko alkoi kaikkien suurimpien kunnallisten hankkijoiden verkoston kanssa kick of -tilaisuudella, jossa vetäjänä toimi Helsingin kaupungin hankintajohtaja. Kokonaisuus on kymmeniä miljardeja, joten on varsin selvää, että sen vaikutukset vastuullisuuteen ja talouteen ovat merkittävät. Viikon aikana tulivat aluetutkimuksen uusimmat luvut väestönkasvusta, jossa kaupungeista ja niiden kehyskunnista ehkä noin viisikymmentä kasvavat, mutta koko muun maan osalta tilanne menee huonompaan suuntaan.

Vastasin Svenska YLEn kysymyksiin, mitä tapahtuu pienille kunnille ja miten Sote tulee vaikuttamaan niihin. Olin myös mukana A-studion keskustelussa väkeä menettävien kuntien elinvoimasta yhdessä Joensuun yliopiston tutkijan ja pienten kuntien verkoston puheenjohtajan kanssa. Soten jälkeinen kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen olivat pääaiheena myös pyöreän pöydän tapaamisessa kulttuuri-, nuoriso-, liikunta-, museo- ja kirjastoväen tapaamisessa, ketkä näkivät hyvinvoinnin luomisen merkityksen kasvun positiivisena heidän edustamien tahojen osalta, kun sote-tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille.  

Tällä viikolla olin mukana kyselytunnilla, johon yhä kutsutaan vain ministerit, joille tiedetään olevan kysymyksiä. No näitä ei varsinaisesti ehditty esittää, mutta keskustelu sotesta jatkui. Puoluehallituksessa kävimme läpi myös kuntavaalien tilannetta ja viikonvaihteessa pääsimme käytännön vaalityöhön koronan hellittäessä Kymsoten alueella. Oli kiva olla torilla tavattavissa aurinkoisessa kelissä, juttelemassa ihmisten kanssa ja paikalla olivat myös muut puolueet. On todella hienoa, että meidän ehdokkaamme ovat pitäneet myös viikon aikana torilla vaalikahvilaa ja jututtaneet ihmisiä. 

Viikonlopun aikana saimme myös hoidettua perheen ja suvun käytännön asioita sekä vietyä saareen kaikkia yleisiä tarvikkeita kesää varten, kunhan sinne päästään oleskelemaan. Sitä odottaessa on kiva käydä edes piipahtamassa ja tällä kertaa kävimme myös uimassa, vaikka sauna ei ollut lämpimänä.