Viikko 21 / 2020

Viikon fiilikset

Keväisin on aina useita ”risaisia” viikkoja, johtuen pääsiäisestä, vapusta ja tällä viikolla vietetystä helatorstaista, jolloin on mahdollisuus ylimääräisiin vapaapäiviin. Olin itse lisäksi perjantain etätyössä eli hoidin asioita Kotkasta käsin, joten viikonloppu tuntui mukavan pitkältä. Asiaan liittyivät myös hyvä keli ja se, että piipahdimme saaressa katsomassa miten laituri ja muut olivat talven kohdanneet. 

Viikon suurin kysymys oli neuvottelu ja hallituksen esitys ravintoloiden avaamisen periaatteista, jota säädellään tässä kohdin tartuntatautilailla. Sairastuneiden määrät laskevat päivittäin, joten 1.6. kahvilat ja ravintolat voidaan avata maltilla rajaamalla asiakaspaikkoja ja aukioloaikoja. Palautetta tulee puoleen ja toiseen, mutta kun kaikilla on mukana iso kuva tavoitteesta välttää tartuntojen levittämistä, pystytään varmasti katsomaan seuraavia askelia joidenkin viikkojen päästä.

Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa keskityimme Finnairin tukemiseen, sillä oma lentoyhtiö on merkityksellinen koko Suomen menestykselle. Viime kevään hallitusohjelmaneuvotteluissa tehtiin ensimmäisen kerran ikinä erillinen poikkeusolojen kirjaus ja kriteerit sille, miten – silloin suurelta tuntunut summa – 500 miljoonaa euroa otetaan käyttöön. Nyt tämä tehtiin virallisesti, vaikka käytännön tasolla se on varmasti ollut monen mielestä olemassa jo pitkään. 

Erilaiset neuvottelut kuntapaketista jatkuivat ja osallistuin myös Suomen kuntajohtajien verkoston Teams-palaveriin. Akuutin kriisin lisäksi huoli on seuraavista vuosista ja jo tämän vuoden budjetin valmistelun osalta, kun normaalisti kunnat ovat aloittaneet oman raamituksensa jo kesäkuussa ja nyt hallituksen neuvottelut ovat elokuussa. Ensi syksystä on siis tulossa valmistelun osalta kunnissa tiukka, mutta toivottavasti saadaan raamit selkeiksi ajoissa. Kuntapuolen eli 420 000 työntekijää koskevat työmarkkinaneuvottelut, joita seuraamme tarkasti, jatkuivat ja jatkuvat yhä seuraavalle viikolle. Omassa ministeriryhmässä kävimme läpi lisätalousarvion valmistelun tilannetta ja omalla veroporukalla kävimme läpi hallitusohjelmaan liittyvät akuutit asiat. 

Viikon muita asioita olivat mm. SoteDigi, joka tulee tukemaan soten valmistumista sekä johtamisen kehittäminen eli miten koko valtionhallinnossa satsataan johtamisen kouluttamiseen ja miten sitä tehdään yhteistyössä kuntajohtajien kanssa. Kuntien tilanteesta, erityisesti taloudesta, tehtiin juttu viikonlopun Etelä-Suomen Sanomiin ja valtion alueilla toimivista palveluista Ylelle maanantaiksi. Alueellistamisen strategia on tehty ja lainsäädännön muutokset valmistelussa. Tämän lisäksi tärkeätä ovat valtion eri toimintojen yhteispalvelupisteet, sähköistyvien palveluiden tarjonta ja toisaalta fyysinen asiointimahdollisuus eli saavutettavuus. Olisi hyvä käydä keskustelu myös virastojen palveluiden aukioloajoista: onko välttämätöntä olla auki viitenä päivänä tai miksi virastot eivät voisi palvella myös iltaisin.