Ekami valmistujaiset 2020

Onnittelut kaikille nyt valmistuville ja tämän poikkeuksellisen kevään aikaan sopii ohjeeksi meille kaikille tulevaisuuteen presidentti Koiviston sanonta

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin’’

Monilla on silloin tällöin opiskelujen kesken mietinnässä, onko tämä oma alani, tätäkö haluan tehdä tulevat vuosikymmenet. Oma elämänohjeeni on että vaikka joskus epäilyttää asiat kannattaa tehdä loppuun ja niin hyvin kuin pystyy. Tänään te olette juuri tehneet näin, opiskelu on aina hyödyllistä ja osoitus pitkäjänteisestä ja vastuullisesta työskentelystä on aina hyväksi. 

Koulutuksen merkitys on kasvanut ja koko suomalaisen yhteiskunnan menestys perustuu osaamisen lisääntymiseen. Tätä samaa linjaa on jatkettava myös tästä eteenpäin, tulevaisuudessa varmasti kaikki teistä opiskelevat myös lisää, joko vaihtaen alaa tai työskentelyn ohessa, sillä maailma muuttuu nopeasti. 

Koulutuksen merkitys on vahvistunut myös työn saannissa kun  

Kolmen viime vuosikymmenen aikana Suomesta on kadonnut yli 600 000 työpaikkaa, joihin on riittänyt perusasteen koulutus. Samalla pelkän peruskoulun varassa olevien työllisyys on tippunut yli 20 prosenttiyksikköä vajaaseen 43 prosenttiin. Tästä syytä on tarpeen tehdä myös koulutusuudistus jossa kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon. 

Jatkokoulutus tai jopa ammatin vaihto on teille enemmän kuin todennäköistä ja tästä itsellä ja omassa perheessä useampia esimerkkejä myös tämän koulun kasvatteina, joista veljeni on pysynyt samalla alalla ja tyttäreni sekä oman urani aikana on toimiala vaihtunut.

Olemme tänään nopeamman muutoksen ajassa kuin koskaan aiemmin ja todennäköisesti hitaamman kuin koskaan tulevaisuudessa.

Tarvitaan ihmisten osaamista, mutta samalla työelämä uusiutuu. Uusia ammatteja tulee ja vanhoja tuhoutuu mutta enemmän käy niin että nykyisten ammattien sisällöt muuttuvat. Kuka olisi vielä muutama vuosikymmen sitten tiennyt mitä tarkoittavat datanomi, palvelusuunnittelija tai tubetaja. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi ”Suomen sata uutta mahdollisuutta” jossa uudeksi ammatiksi visioitiin esim. diagnostiikkavalmentaja, henkilöturva-etävalvoja, ravinneoptimoija tai tiedonhankinnan joukkoistaja. 

Teistä monet tulevat olemaan työelämässä vielä 2070 luvulla, joten paljon ehtii tapahtua. 

Vielä aivan lopuksi: luin erästä työelämän kehittämisestä kirjaa, jossa pohdittiin, miten jokainen on vastuussa työpaikkansa kehittämisestä ja eräänä otsikkona on että ”Työelämä ei ole posliinikauppa” eli kaikki ei mene rikki vaikka tekee muutoksia, sanonta joka sopii elämään laajemminkin, samoin kun lopussa oleva ohje ”ole ihminen ja tee parhaasi” joka sopii aivan kaikille.

Haluan vielä onnitella teitä valmistuneita, sekä toivottaa hyvää kesää ja menestystä

Kommentit

Jätä kommentti