Viikko 20 / 2020

Viikon fiilikset

Neuvottelut ja päätökset koronaan liittyen jatkuvat. Tällä viikolla eduskunnassa oli esittelyssä seuraava lisätalousarvio, jossa suurimmat muutokset EU-sitoumuksiin ja Finnairin tulevaisuuteen. Neuvottelujen tulos yritystuista on järjestää erillinen kannustintuki, josta aiemmin käytetty nimeä yleistuki, jonka maksatukset tehdään valtionkonttorin järjestelmien kautta. Muutamme siis valtionkonttorilakia ja työ- ja elinkeinoministeriön puolella valmistellaan kriteerit varsinaiseen tukeen.

Kävimme hyvän keskustelun ravintoloiden avaamisesta kesäkuussa eli millä pelisäännöillä lähdetään liikkeelle. Päätimme myös useiden tukien ja toisaalta valmiuslakiin liittyvien asetusten jatkosta. Moni muukin maa on avaamassa yhteiskuntaa poistamalla osan rajoituksista. Koko ajan on kuitenkin oltava valmius uudelleen kiristämiseen, jos tilanne vaatii. Hallituksen strategiasta pidettiin myös erillinen info ja käytiin hieman kummallista keskustelua siitä, millä sanoilla kukakin on strategiasta puhunut. Tärkeintä on kai kuitenkin, että tautitilanne pysyy hallinnassa. Siinä Suomi on onnistunut varsin hyvin. Edellisen viikon perutun kyselytunnin vuoksi oli tällä viikolla käytössä 1,5 tuntia ja aiheena pääosin Euroopan tasoinen elvytys. 

Suomen kuntarakenne muuttuu hieman, kun päätös Honkajoen ja Kankaanpään yhdistymisestä tehtiin valtuustoissa. Seuraavana liikkeelle lähti Kyyjärvi usean ympäristökunnan kanssa. Mietimme yhä millä keinoin kuntaliitoksia voisi edistää. Pidimme oman sd-kunta- ja aluetyöryhmän kokouksen, jossa aktiivista keskustelua koronan vaikutuksista ja siihen liittyvästä tukipaketista sekä kuntien tulevaisuudesta yleisemmin. Tästä pikkuhiljaa herää onneksi myös julkista keskustelua. Tukipaketti on yhä tekeillä, mutta omalta osaltamme esitykset ovat aika lailla valmiita. Myös kuntiin suuresti liittyvää sote käytiin läpi ministeriryhmässä. On hyvä päästä eteenpäin, jotta valmistelun aikataulu pitää. Samoin valmistelu kaupunkistrategian edistämisestä on päässyt vaiheeseen ’’pyöreän pöydän keskustelut’’, josta tulee pohjia varsinaisten linjausten tekemiseen. 

Kuntien ja valtionhallinnon yhteisessä Hankinta-Suomen ja hankintastrategian valmistelussa käytiin kansalaisjärjestöjen kuuleminen liittyen erityisesti ekologiseen ja sosiaaliseen näkökulmaan. Kävimme läpi myös jo ensi vuoden budjetin raameja, mutta vaikeata on tehdä linjauksia, kun ei ole vielä hahmottunutta kokonaisuutta. Monet Skype- ja Teams-palaverit on pidetty viikon aikana avustajien, kabinetin, johtoryhmän, puoluehallituksen, ministeriryhmän, eduskuntaryhmän ynnä muiden kanssa. 

Pidimme erillisen palaverin valtionhallinnon osalta työntekijöiden jaksamisesta ja esimiestyöstä poikkeusaikana, jossa mukana keinot ja toisaalta kesän järjestelyt. Työt pääosin sujuneet hyvin, mutta jonkun verran väsymistä näkyy ja siksi on tarpeen kiinnittää huomiota vuorotteluun ja yhteydenpitoon. 

Viikonloppuna ei ollut lämmintä, mutta pitkälti aurinkoista, joten ulkoilu onnistui hienosti: kävimme testaamassa Petäjäsuon frisbeegolf kentän.