Viikko 19 / 2020

Viikon fiilikset

Siirryimme vaiheeseen, jossa aiemmin asetettuja rajoituksia avataan. Tästä ja esimerkiksi maatilojen kausityöntekijöiden, niin ulkomaisten kuin kotimaisten, tilanteesta sekä yritystuista kävimme neuvotteluja viikon aikana. Rajoitusten avaamisen kokonaisuus on suuri ja tiedot vaikutuksista näkyvät seuraavien kahden tai kolmen viikon aikana, joten arvioitavana on samalla mitä voidaan tartuntalain perusteella kiristää tarvittaessa uudelleen. Uudet paketit esiteltiin eduskuntaryhmille ja periaatelinjauksista sekä valmiuslain asetusten jatkoista käytiin keskustelut salissa. 

Koronan vaikutus näkyi myös valtioneuvoston loppuviikon työskentelyssä, kun kaksi ministereistä oli mahdollisesti altistunut. Testi oli kuitenkin lopulta negatiivinen, joten perjantain jälkeen palasimme taas ”normaali” järjestelyihin. Kyselytunti jouduttiin perumaan tältä viikolta, mutta seuraavina viikkoina jatketaan normaalisti. Tuli kuitenkin testattua ensimmäisen kerran talouspoliittinen ministeriryhmä kirjallisella menettelyllä ja valtioneuvosto sekä presidentin esittely etänä. Päätökset saatiin tehtyä ilman hämminkiä, mutta kuten näissä, myös laajemmin ihmisten etätyössä jaksamista ajatellen, on samassa paikassa olemisella puolensa. Onneksi siirrymme kohti kesälomia, jolloin monilla työpaikoilla on vähemmän työntekijöitä samanaikaisesti, joten etätyökysymykset on toivottavasti helpompi järjestää. 

Valmistaudumme koko ajan kuntien peruspalveluja turvaavaan pakettiin ja myös pidemmälle katsoviin ’’miten tästä päästään ulos’’ -suunnitelmiin. Välineet ja taso kuntapakettiin sovittiin jo julkisen talouden riihen yhteydessä, joten isompaa vääntämistä ei pitäisi olla. Kuntaosasto on käynyt keskustelut läpi kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa ja tällä viikolla pidimme yhteisen kokouksen kaikkien 12 suurimman kunnan sekä seutu-, kehys- ja pienten kuntien sekä Kuntaliiton kanssa. Näyttää siltä, että mitä tarkempaa laskelmaa pystytään tekemään, sitä suuremmiksi kasvavat summat ja ymmärrys siitä, että elokuussa joudumme palaamaan asiaan eikä tilanne ole ohi vielä tämän vuoden jälkeenkään. Kuntaliitto teki hyvää työtä nopealla aikataululla kartoittaen kuntien näkemyksiä ”exit”-suunnitelmaan. Ihana oli havaita keskustelussa, että kaikesta tuskasta huolimatta halutaan uudistaa kuntakenttää ja siirtyä yhä vahvemmin digitaalisten palveluiden käyttämiseen. 

Muitakin asioita oli viikon aikana meneillään ja yksi näistä oli Puolustuskiinteistöjen tytärliikelaitoksen perustaminen Senaatin sisälle. Tämän lain on tarkoitus olla voimassa jo 1.7, jotta alkuun päästäisi 1.1.2021 ja siksi olikin hienoa, että saimme asian eduskunnan käsiteltäväksi. Myös jätelaki, jossa kuntien vastuu kierrätyksestä vahvistuu, lähti lausuntokierrokselle. Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kävivät läpi akuuttia tilannetta, samalla kuitenkin iloiten puolueen ykköstilan vahvistumisesta gallupeissa. 

Viikonloppuna oli upea keli ja kävimme isäni rantasaunalla saunoessa myös heittämässä talviturkin. Äitienpäivää vietettiin etäyhteydellä Petran kanssa, mutta Katri pääsi käymään Tampereelta. Tapasimme myös ulkoillessa monia tuttuja, mikä oli mukavaa vaihtelua neljän seinän sisällä olemiseen.