Viikko 18 / 2020

Viikon fiilikset

Vappu vietettiin hyvin poikkeuksellisesti. Erilaisia etänä verkon kautta toteutettuja tapahtumia oli runsaasti. Oma vappupuheeni tallennettiin Sibeliuksenpuistossa eli paikassa, jossa vappujuhlat normaalisti järjestetään, ja julkaistiin vappupäivänä. Useat pidetyistä puheista koskettivat koronakriisiä todeten, että Suomessa on tehty monia toimia, joilla tautia on voitu rajoittaa. Toisaalta puheissa korostettiin ihmisten yhteisöllisyyden lisääntymistä. Samalla nyt nähdään vahvan yhteiskunnan tuoma turva niin palveluissa kuin sosiaaliturvassa. On tarpeen ja mahdollista tukea työllisyyden ylläpitämiseksi yrityksiä, palveluiden ylläpitämiseksi kuntia ja ihmisten elämisen mahdollistamiseksi sosiaaliturvan lisäämistä myös kotona lasten kanssa oleville sekä yrittäjille. Kansalaiset noudattivat todella hienosti toivetta olla kokoontumatta juhlimaan, vaikka keli oli aurinkoinen niin vappuaattona kuin vappupäivänä. Mahdollisuus ulkoiluun hyvässä kelissä oli ilo useampana päivänä. 

Kansalaisille annettujen rajoitusten purkaminen aloitettiin ennen vappua peruskouluista, jotta kunnille jää kaksi viikkoa aikaa hoitaa käytännön järjestelyt. Koulut aloittavat toukokuun puolessa välissä. Asiaan on mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta lasten sairastavuus ja tartuttavuus on niin vähäistä, että perustetta sulkuun ei enää ole. Kukaan ei myöskään osaa arvioida mikä on tilanne syksyllä, kun todennäköisesti siirrymme taudin osalta toiseen vaiheeseen jossakin kohdin, vaikka kesän ajalta tauti helpottaisikin. Muiden rajoitusten osalta kokoonnuimme koko sunnuntaipäiväksi tekemään päätöksiä, kunhan ensin olimme saaneet ”exit”- eli Hetemäen ja Varhilan ryhmän analyysin tilanteesta. Kävimme myös lauantai-iltana eduskuntaryhmällä pohjakeskustelua aiheeseen. Ei kovin helppoja päätöksiä arvioida miten eri rajoitusten purut vaikuttavat tautiin ja millä aikatauluilla olisi hyvä edetä, kun puhutaan maan rajoista ja toisaalta ikäihmisten palveluista, ravintoloista, liikunnan harrastamisesta tai huvipuistoista. Arviota on tehtävä elämän suojelemiseksi ja samalla arvioitava yhteiskunnan kokonaisetua liittyen sosiaalisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin. 

Kotkan asioista kokoonnuimme Skypellä ”edunvalvontakahveille” päivittämään tiedot kaikista alueeseen liittyvistä hankkeista. Omalla ministeriryhmällä ja avustajien kanssa pidettiin palavereja. Valtioneuvoston istuntoihin ja raha-asioiden valiokunnan kokouksiin kokoonnuimme useamman kerran. Erään tartuntaketjuepäilyn vuoksi olin myös normaalia suuremman osan kokouksista etänä. Tulos oli kuitenkin onneksi negatiivinen, joten en joutunut itse käymään testissä, mutta viikkojen aikana tähänkin on varmasti varauduttava. Nyt ilo on ollut, että kukaan perheestä eikä kollegoista ole sairastunut ja toivottavasti näin myös jatkuu, minkä vuoksi pidämme yhä fyysistä etäisyyttä.