Viikko 16/2021

Viikon fiilikset

Tällä viikolla aloitettiin varsinaiset kehysriihineuvottelut. Valmistelevia palavereita on tietysti ollut jo aiemmin ja käsiteltäviä asioita sekä taustatietoja listattu. Ensimmäisenä, kuten tavallista, käytiin läpi talouden kokonaiskuvaa ja ennustetta, ministeriryhmien raportit asioiden etenemisestä sekä taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyystiekartan arviot tilanteesta. Riihi lähti poikkeamaan normaalista kehysriihestä, kun listalla oli paljon muutakin. Puheenjohtajien jatkaessa kehyksen koosta ja työllisyystoimista, jakauduimme me muut ministerit selvittelemään asioita kolmeen ryhmään: turve, sähköistäminen tuki ja verotus. Osallistuin verotyöryhmään, jonka työ saatiin varsin hyvään malliin yhden illan aikana. Olemme omalla ministeriryhmällä ja eduskuntaryhmällä kokoontuneet viikon aikana useita kertoja, mukaan lukien puoluehallitus, käyden läpi tehtyjä kompromissiesityksiä, jotka eivät ole edenneet. Sunnuntai-iltana tilanne oli yhä auki, mutta neuvottelut jatkuvat. Kun kaikki puolueet ovat pöydässä ja haluavat jatkaa, tarkoittaa se myös sitä, että halua kompromisseihin on olemassa.

Viikon ensimmäinen hallituksen neuvottelu koski kuitenkin koronaa ja rajoitusten purkamista sekä rokotusten etenemistä. Tilanne näyttää hyvältä ja toivottavasti isompaa takapakkia ei ole tulossa, vaan ihmiset malttavat pitää etäisyyksiä ja olla kokoontumatta isoilla joukoilla. Olemme yhä yksi parhaista Euroopan maista sekä rokotteiden että tartuntojen osalta. Samalla saimme sovittua erillisistä tukimuodoista kulttuurin ja liikunnan toimijoille sekä tapahtumien järjestäjille, joita tähän mennessä annetut kustannustuen mallit eivät ole auttaneet. 

Kunta-asioissa kävimme hyvän keskustelun järjestöjen kanssa tulevaisuuden kunnista. Keskustelimme mm. siitä, mikä rooli koronan ja toisaalta sote-uudistuksen osalta on monilla erilaisilla järjestöillä, esim. kulttuurin, liikunnan ja muiden harrastusten ja toisaalta palveluiden tuottamisen osalta. Myös keskustelu monipaikkaisuudesta jatkuu sekä saimme eteenpäin lain valtionhallinnon palveluiden alueellisesta järjestämisestä. 

Valtorin käyttämillä ulkopuolisilla palvelimilla oli viikon aikana riskejä, joita selvittelimme ja olimme yhteydessä myös tietosuojavaltuutetun ja poliisin kanssa. Digitaalisen henkilötunnuksen edistäminen on lausuntokierroksella ja myös puoluehallitus otti asiaan kantaa. Olisi hyvä, että meillä olisi kansallinen järjestelmä, joka toimisi vielä yhteistyössä Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa.

Kävimme läpi Kotkan asioita ja puhuin myös UPM:n edustajan kanssa. Paikalliseen päätöksentekoon tuli vaalien siirrolla lisäaikaa elokuuhun, joten nykyinen valtuusto ehtii käsitellä vielä monia päätöksiä, kuten areenan kasvavat kustannukset.

Viikonloppuna kävimme saaressa katsomassa, että kaikki oli kunnossa. Lisäksi osallistuin tervehdyksellä naispiirin kokoukseen, mutta suurimmaksi osaksi viikonloppu oli odotusta, puheluita ja palavereita liittyen puoliväliriiheen.