Viikko 14/2021

Viikon fiilikset

Kevät kulkee valoa kohti ja niin näyttää kulkevan myös koronatilanne. Vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta, mutta suunta on parempaan, kun päivittäinen tartunnan saaneiden määrä näyttää vähentyneen jo usean päivän ajan. Teimme ensimmäisen suunnitelman rajoitusten purkamiseksi viime keväänä, jolloin oli voimassa valmiuslaki ja uutta suunnitelmaa on tehty talven aikana, mutta tilanteen mentyä koko alkukevään huonompaan suuntaan, ei aiemmin ole ollut mahdollisuutta puhua rajoituksista luopumisesta. Nyt hallituksen neuvotteluissa saatiin loppuun edellisellä viikolla aloitettu keskustelu rajoituksista luopumisesta. Hallituksen oman neuvottelun lisäksi asia käytiin läpi kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa ja lähetettiin perjantaina lausuntokierrokselle. Aikaa on, sillä mitään isompia muutoksia ei ole järkevää tehdä heti, vaan toukokuusta eteenpäin samalla kun rokotukset edistyvät. Nyt Suomessa on rokotettu jo yli miljoona ihmistä ja riippuen rokotteiden saannista ja soveltuvuudesta eri ikäisille, kesällä pitäisi kaikki suomalaiset olla rokotettu.

Rokotteisiin liittyen esittelin kriisinhallintatehtävissä olevien korvausjärjestelyn mahdollisista paikan päällä annetuista rokotuksista johtuvista sivuvaikutuksista. Eduskunnassa koronasta johtuvien lakien käsittelyn ensisijaisuus jatkuu, mutta samalla jatkuu myös esimerkiksi sote-lakien käsittely. Olimme kollega Kristan kanssa kuultavana valtionvarainvaliokunnassa kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituksesta sekä monesta muusta aihetta sivuavasta kohdasta. Sote-ministeriryhmässä kävimme läpi valiokuntien tilannetta ja vastineita sekä sote100-pakettia eli sote-uudistuksesta johtuvia muiden lakien muutostarpeita.  

Kävimme läpi kuntien tulevaisuustyön etenemistä. Rahoitus sekä verotus ovat etenemässä erillisin selvityksin. Innokkuus ja osallistuminen työhön on hienoa ja kesällä pääsemme jo tekemään puolivälin arviota. Monipaikkaisuus keskusteluttaa yhä laajasti ja aiheeseen liittyen myös erillinen kysymys vakituisen asunnon määritelmästä nousee esille. Kävimme asiaa läpi, kun aiemmat oikeuden päätökset eivät anna mahdollisuutta muuttaa vakituista osoitetta vapaa-ajan asunnolle ja toisaalta kunnissa kysymys on kaavoituksen ja toisaalta rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksesta. Tavoitteena on saada asia kotikuntalain uudistukseen. 

Viikkoon mahtui normaalien valtioneuvoston istuntojen ja ryhmäkokousten lisäksi myös Suomen Yrittäjien tavoitteiden läpikäynti puoliväliriiheen, Invalidiliiton vaikuttajapäivien puheenvuoro digitaalisuudesta sekä Kotkan kaupunginvaltuusto ja edunvalvontapalaverit. 

Puolueen tilaisuuksia oli esimerkiksi julkisen hallinnon linjausten julkistaminen, josta nousi esille erityisesti keskustelualoite. Ministeriryhmässä ja puoluehallituksessa kävimme läpi puoliväliriihen asioita sekä omaa asemointiamme ja tavoitteitamme sinne. Tapasin virtuaalisesti Kirkkonummen demareita ja pidimme Kotkasta oman FB-livelähetyksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Samin kanssa. 

Kevään puoluevaltuusto kokoontui kuten syksylläkin eli pelkästään verkon kautta. Sääntömääräisten asioiden lisäksi käsittelyssä oli tulevien hyvinvointialueiden ehdokasasettelu ja mallisäännöt toimintatavoista. Tärkeimpänä oli poliittinen keskustelu, joka oli todella hyvää ja vilkasta. Keskustelun keskeisiä teemoja olivat koronan jälkeinen yhteiskunta, ihmisten ja yritysten pärjääminen sekä erityisesti kulttuuri ja tapahtuma-ala. Toiseksi isoksi teemaksi nousi työmarkkinatilanne, jossa työnantajakenttä on repimässä auki sopimisen yhteiskunnan pelisäännöt samalla kun syksyllä olisi hyvä päästä rakentamaan koronan jälkeistä kasvua.

Ennen puoluevaltuuston kokouksen alkua oli SDP:n kuntavaalitavoitteiden julkaisu, joka sai paljon positiivista huomiota niin valtuutetuilta kuin mediassa. Demareiden teemat ihmisten arjen asioista, niiden tuntemisesta ja parantamisesta ovat olleet ja tulevat olemaan ihmisille tuttuja ja luotettavia. Tämä tulee näkymään vaaleissa sekä sen jälkeen tehtävässä kuntapolitiikassa. ’’Pidetään huolta kunnasta, kunta pitää huolta meistä’’ on osuva slogan.