Viikko 11/2021

Viikon fiilikset

Hallituksen neuvottelut koronatilanteen rauhoittamiseksi jatkuvat. Näyttää siltä, että olemme koko kevään tilanteessa, jossa joudumme pitämään yllä jonkinasteisia rajoitustoimia. Alueellisesti erot ovat suuret, mutta paikallisia ryppäitä näyttää ilmestyvän eri puolille Suomea. Suuret esiintymät ovat pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla. Rajat ovat kiinni ja sulku pitkälti niin ravintoloissa kuin muissakin tapaamispaikoissa. Valitettavasti kaikki eivät suhtaudu riittävällä vakavuudella asiaan, vaan ovat tartuttamassa toisia esimerkiksi matkoilla Lappiin ja nyt viimeisimpänä satojen ihmisten mielenilmauksessa kansalaistorilla. Välinpitämättömyyden lisääntyessä joudumme lisäämään myös kiristystoimia, eikä tilanne ole helpottamassa ennen kuin rokotukset saadaan kattaviksi.

Toisena isona asiana viikolla oli keskustelut puoliväliriiheen valmisteilla olevista asioista. Tätä ”jumppaa” joudumme käymään vielä pitkään, sillä lähtökohdat ovat yhä varsin kaukana. Omassa ministeriryhmässä kävimme keskustelua isosta kuvasta eli kehyksistä ja finanssipolitiikan linjasta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontui viikolla kahteen kertaan, mikä osoittaa, että koronasta johtuen asioita tulee vauhdilla päätettäviksi. 

Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja digiministereillä on oma Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteinen neuvosto, jonka kokous oli viikolla ja tietysti verkon kautta. Kaikki sujui hyvin ja tiekartta yhteisten digipalvelujen edistämiseksi saatiin päätettyä ja samalla saatiin päivitys tehtyyn selvitykseen sekä käytiin hyvä keskustelu komissaari Westagerin kanssa siitä, miten digitaalisuuden edistäminen ja toisaalta turvallisuus Euroopan tasolla etenee. Jännitysmomentti kokoukselle oli vetää se Suomesta niin, että ohjelman käyttäjät ja sihteeristö olivat Tanskassa ja osallistujat yhdessätoista eri maassa sekä komissaari Brysselissä. Pienten säätöjen kautta kokous meni jopa ennakoitua nopeammin. 

Sote-ministeriryhmä oli koolla ja kävi läpi hallintovaliokunnalle tehtyä vastinetta, joka oli ensimmäinen eli sote etenee eduskunnassa. Kävimme keskustelun valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön ministereiden kesken myös notifioinneista. Tapasin myös saamelaiskäräjien edustajat, joilla oli listalla käräjälakiin, palveluihin, soteen ja erityisesti koulutukseen liittyviä ajankohtaisia asioita. 

Muita aiheita viikolle olivat normaalien kabinettien ja istuntojen lisäksi henkilötunnusten uudistamisen lähettäminen lausunnolle, kuntien ja järjestöjen valtionavustuksia läpikäyvän hankkeen päivitys ja yhdistäminen Liikasen työryhmän raporttiin. Tallensimme myös Digiohjelman avauspuheenvuoron.

Kymenlaakson kansanedustajat olivat koolla Kymenlaakson liiton edunvalvontatapaamisessa, jossa päätimme tehdä myös yhteisen vetoomuksen valtatie 15 perusparannuksen puolesta. Kotkalaisten kanssa pidimme oman verkkopalaverin. Osallistuin Kymen piirin sd-kuntavaaliehdokkaiden tapaamiseen sekä Demarinaisten Facebook-liveen, jossa aiheena kunnat ja tasa-arvo.  

Viikonloppuna vietimme aikaa ystäväni mökillä retkeillen. Paikassa ei ole sähköä, ei vesijohtoa eikä kaivoa eli lämmitimme mökkiä, sulatimme lumesta vettä ja istuimme iltaa kynttilän valossa. Tärkeää oli upeassa kelissä ulkoilu ja toisaalta paikka, jossa olla vaan ja nauttia hiljaisuudesta. Nyt yhden kerran kokeiltuna voidaan retki myös toistaa, jos vaan autolla on mahdollisuus päästä suhteellisen lähelle. Viikonloppu päättyi puolueen johdon palaveriin oman suunnitelman laatimiseksi siitä, miten koronasta päästään eteenpäin, joten hyppäys arkeen. Mökkeily oli kyllä hyvä irtiotto, vaikka olikin vain muutaman päivän.