Viikko 12/2021

Viikon fiilikset

Viikko ennen pääsiäisviikkoa oli tiukka asioiden suhteen, kun neuvotteluissa oli laki, jolla rajoitettaisiin liikkumista koronan pahimmilla alueilla. Alueellinen määrittely oli tarkoitus tehdä erillisellä asetuksella. Yhä edelleen kaikki varmasti toivomme, että tätä keinoa ei tarvitse ottaa käyttöön. Valitettavasti tilanne ei näytä edelleenkään kovin hyvältä ja monissa muissa Euroopan maissa on ihmisten liikkumista rajoittamalla saatu tartuntoja nopeasti alas. Samalla rokotukset etenevät ja kausivaihtelu tuo, ainakin viime kesän muistaen, helpotusta leviämisen hillintään. Keskustelut helpoista ratkaisuista maskipakosta, testauksesta rajoilla tai rokotejärjestyksen muuttamisesta eivät tuo yksistään helpotusta tai ole vaihtoehto muille jo olemassa oleville rajoituksille. Liikkumisrajoituksesta kävimme myös omassa eduskuntaryhmässä vakavahenkisen keskustelun sekä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Koronasta johtuvat myös kuntavaalien siirto oli eduskuntakäsittelyssä, jonka aikana oikeusministerille esitettiin epäluottamus tehtävän hoidosta. Äänestyksessä ja sitä ennen käydyssä keskustelussa tuki oli selkeä. Hämmennystä herätti se, että epäluottamuslause esitettiin siitä huolimatta, että eduskunnan valiokuntakäsittelyssä kaikki olivat olleet yksimielisiä. Toinen hämmästyttävä asia oli se, että kokoomus lähti tukemaan perussuomalaisia, vaikka olivat koko prosessin ajan olleet muiden kanssa yhtä mieltä vaalien siirtämisen tarpeesta. Jos aika taudin suhteen on epätyypillinen, ovat toimintatavat sitä ehkä vieläkin enemmän. 

Sosiaalinen media saa yksittäiset ihmiset tekemään kummallisia johtopäätöksiä, osin tahallisena väärinymmärryksenä. Tästä yksi esimerkki tältä viikolta oli kun otin vastaan OECD:n avoimen hallinnon arviointiin kuuluvan raportin, jonka toimenpide-ehdotuksia ovat olleet tekemässä satunnaiselle otannalla valitut kansalaiset. Lupasin, että esitykset käydään läpi ja katsotaan mitkä niistä on mahdollisia toteuttaa ja sotku oli valmis. Ei kannata toistaa niitä kommentteja, mutta huolestuttavaa on ehkä se, että jotkut mediat lähtevät tekemään näistä juttuja, vaikka tietävät miten alkuperäinen asia on. Toisena OECD:n selvityksenä on kansalaistoiminnan ja järjestöjen toimintamahdollisuudet, katsotaan aiheuttaako se samanlaisen ryöpyn.  

Keskustelu julkisen talouden suunnitelmasta, kehyksestä ja ensi vuoden budjetista jatkuu ja sitä aihetta sivuten tehtävänä on ollut kaikissa ministeriryhmissä sekä julkisen hallinnon uudistamisen poliittisessa johtoryhmässä käydä läpi mitä on tehty kahtena ensimmäisenä vuotena ja mitä seuraavien vuosien aikana vielä on tehtävänä. Monta uudistusta on kriittisessä vaiheessa. Jotta ne saadaan eteenpäin ja tuottavuutta ja vaikuttavuutta parannettua, on rahoitus oltava. Näitä ovat monet digitaalisuuden hankkeet, tilat, hankinnat, sote ym. Kaikkien kuntiin liittyvien lakien käsittelyä tehtiin taas Kuthanek-käsittelyssä. Puoliväliriiheen peilasimme myös teknologianeuvottelukunnan tämänhetkistä työtä ja toisaalta mietittäessä kyberturvallisuuden seuraavia askelia. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa saimme monia asioita eteenpäin. Tuntuu, että suurin osa sielläkin käsiteltävistä asioista liittyy koronaan, mutta tällä kertaa myös akkuteollisuuden saamiseen Suomeen. Sote-ministeriryhmässä kävimme läpi soten etenemistä eduskunnassa ja maakuntaverokomitean raporttia sekä rokotus- ja tautitilannetta.

Yhteistyöverkostojen kanssa oli tällä viikolla mahdollisuus käydä Keskuskauppakamarin hallituksen kokouksessa ja toisena Finanssialan Turvalliset digipalvelut -seminaarissa. Teimme Verkkouutisten kanssa haastattelun ja kirjoitin hankinnoista yleisökirjoituksen maakuntien lehtiin. Sisäisemmistä verkostoista tapasin kaikki AVIen ylijohtajat. Päivitimme ajankohtaisia aiheita ja tapaamme uudelleen muutaman kuukauden päästä.  

Kaikki normaalit ryhmät, istunnot, esittelyt, johtoryhmät ynnä muut rullasivat kuten lähes kaikkina viikkoina, kuitenkin hieman eri tavoin varioiden. Koronan aikana esimerkiksi valtioneuvoston istuntoja on pidetty useita viikossa ja joskus jopa lähempänä puolta yötä, eli tarpeen mukaan. Näin myös eduskunta, joka ensimmäisen kerran vuoden 1994 jälkeen istui myös sunnuntain ja jatkaa rajoituslakien käsittelyä nopeutetuilla aikatauluilla, oman tiukan poikkeustyöskentelyn reunaehdoilla. 

Puolueen kunta- ja aluetyöryhmä oli koolla käyden lähetekeskustelun puolueen oman aluepolitiikan lähtökohdista. Puoluehallitus kävi iltakoulussa läpi piirien rahoituksen sekä puoluebarometrin ensimmäiset analyysit. Puoluehallituksen päätöslistalla oli myös oma exit- eli koronasta toipumisen ohjelma siitä, miten tästä noustaan. Viikonloppuun mahtuivat hyvin, kun toimitaan verkossa, Kaakkois-Suomen sekä Uudenmaan piirikokoukset, tapaamiset Raahen ja Kempeleen kunnan virka- ja luottamusjohdon sekä alueen demareiden kanssa. Mukava ”vierailu” pohjoisemmassa Suomessa. Maa on pitkä ja vaikuttaa näin keväisin myös säätilan osalta, mutta kyllä meillä on myös hyvin erilaisia alueita ja paikkakuntia eri puolilla Suomea, joista mukava saada tuntuma paikallisten kertomana. Näissä kaipaan perinteisiä tapaamisia, joihin toivottavasti syksyllä päästään takaisin.