Viikko 10 / 2020

Viikon fiilikset

Kansainvälisiä kokouksia on Suomessa ja Euroopassa peruttu, matkustustiedotteet tarkentuvat, urheilukilpailuja järjestetään ilman katsojia, alueita on eristetty, lentoja peruutettu ja Suomessakin koululaisia karanteenissa koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Saamme tiedot taudin leviämisestä ja Suomen tilanteesta useamman kerran päivässä. Varautuminen on hyvällä tasolla ja parhaat keinot välttää tartunta ovat epidemia-alueille matkustamisen välttäminen ja käsienpesu.

Sote-uudistuksen eteneminen, jotta saadaan linjaukset tehtyä, lisää kokousten määrää niin että viitenä päivänä on ainakin joku valmistelijoiden, avustajien tai ministereiden kokous aiheeseen liittyen. Kalenterissa helpottaa, kunhan saadaan linjaukset tehtyä. Monta asiaa on jo hyvällä mallilla, mutta kuten aina, ”piru asuu yksityiskohdissa” eli tarkasteltavaa riittää. Tätä asiaa sivusimme myös Kuntaliiton johdon tapaamisessa. Meillä oli mukava yhteinen vapaamuotoinen keskustelu, hieman myös vanhoja muistellen.

Aloitimme aluekierrokset, joissa aiheena Hankinta Suomi eli julkiset hankinnat sekä toisena Avoin hallinto – miten tuemme kansalaisia, yrityksiä ja muita toimijoita. Hankintoihin liittyen oli kummallinen keskustelu mediassa ja hieman myös eduskunnassa, jossa jo aiemmin samoilla kriteereillä tehdyistä hankinnoista annettiin julkisuuteen vääristeltyä kuvaa. PK-sektorin yritysten määrä on kasvanut Hanselin kilpailutuksissa, joten toivottavasti tällä ei aiheutettu ongelmia hyvän kehityksen jatkumiselle. Kierrokset jatkuvat seitsemälle muulle paikkakunnalle, joten saamme päivitetyt kommentit eri puolilta Suomea.

Kävin puhumassa kuntien tilanteesta Hallintoakatemiassa Tampereella, jossa paikalla kuntien virka- sekä luottamushenkilöitä. Tapasin viikon aikana myös Saarijärven kunnanjohtajan ja kävin vierailulla Lempäälässä, jossa rakenteilla hyvä esimerkki kunnan ja valtion sekä seurakunnan palveluiden saamisesta yhteen palvelukäytävään. Oman kunnan valtuusto oli koolla maanantaina päättäen seuraavista askeleista areenan toiminnassa ja sitä ennen kävimme läpi rantaradan ja akkutehtaiden tilannetta. Puoluehallitus oli koolla torstaiaamuna sekä lauantaina saaden kohta loppuun vastaukset puoluekokousaloitteisiin. Samoin teimme viimeiset viilaukset sääntöihin, jotta saadaan ne heti käyttöön.

Pohjoismaisen neuvoston yhtenä uutena aihealueena on digitaalisuus ja siihen on olemassa oma, toistaiseksi väliaikainen, digiministereiden kokous, jossa mukana myös Baltian maat. Kokoonnuimme Tanskassa perjantaina ja aiheena olivat rajojen yli tarjottavat palvelut, keinoälyn käyttö ja 5G. Aiheesta vastaava komissaari oli myös paikalla avaamassa EU:n ajattelua ja toimia aiheeseen liittyen. Pidimme lyhyet omat palaverit Latvian ja Islannin ministereiden kanssa kahdenvälisen yhteistyön tekemisestä.

Tampereella olimme tapaamassa kansalaisia Kauppahallissa ja sunnuntaina vietimme naistenpäivää Karhulassa Kat’s-kahvilassa isolla porukalla. Naistenpäivä oli ihana aloittaa kertomalla pääministerimme Sanna Marinin vierailuiden uutisoinneista hänen ollessa puhumassa YK:ssa ja Columbian yliopistolla suomalaisesta tasa-arvotyöstä ja työstä ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Tilaisuuksiin jonotettiin ja kuvaava kommentti oli, että Suomessa on tehty asioita, jotka USA:ssa tuntuvat utopialta.