Viikko 11 / 2020

Viikon fiilikset

Tilanne koronaviruksen osalta on muuttunut nopeasti. WHO:n mukaan kyse on nyt pandemiasta ja Suomessakin koronavirus laajenee luultavasti epidemiaksi. Torstaina kokoonnuimme hallituksen neuvotteluun ja tiedotustilaisuuteen sekä illalla vielä kaikkien eduskuntapuolueiden yhteiseen keskusteluun asiasta. Sosiaali- ja terveysministeriön kautta on hoito- ja hoivapuolelle mennyt jo aiemmin ohjeistuksia, samoin kuin sairastuneiden ja heidän kanssaan kontaktissa olleiden hoitoon, testauksiin ja karanteeneihin. Onneksi Suomessa on pystytty jäljittämään tautiketjut, toisin kuin monissa muissa maissa. Samoin koulujen ja muiden sulkemisten osalta on voitu toimia AVIen ja kuntien omilla päätöksillä. Olemme siirtyneet aikaan, jossa ei ole mahdollista poistaa tai eristää kaikkia tartunnoilta, vaan tarkoituksena on hillitä sairastuneiden määrää eli pidentää taudin leviämisen aikaa, jolloin terveydenhuolto pystyy hoitamaan kaikki tapaukset. Oletettavaa on, että suurin osa ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan lievät tapaukset hoituvat kotihoitona. Osalla virus voi olla myös kokonaan oireeton.

Torstain linjausten mukaan mitään isompia yleisötilaisuuksia ei ole mahdollista järjestää eli kaikki urheilu-, kulttuuri-, kokous- ja seminaaritilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti. Näin ollen peruttiin myös viime viikonlopulle suunnitellut puolueen järjestöpäivät ja puoluevaltuusto. Ulkomailta tulevan tulee olla yhteydessä työnantajaansa ja suositus on pysyä kaksi viikkoa pois töistä ja koulusta. Sairaana – myös lievissä flunssan oireissa – tulee luonnollisesti pysyä kotona. Eri kokoisia ihmisten kokoontumisia on hyvä välttää taudin tarttuessa pääosin kontaktissa. Sunnuntai-iltaan mennessä on todettu sairastuneita 230 henkilöä. Olemme päivittäin saaneet tiedot asiasta valmiusryhmältä, jolla myös hyvin tiedossa lääkkeiden, suojavarusteiden ja hoitotarvikkeiden määrät. Onneksi Suomessa on velvoitevarastointi. Ihmisten huoli näkyi kauppaostoksissa, kun pitkään säilyvien elintarvikkeiden ja WC-paperin myynti harppasi. Kaupat ovat kuitenkin vahvistaneet, että mitään hätää loppumisesta ei ole. Jos tilanne pahenee, joudumme miettimään myös valmiuslain käyttöönottoa, jolloin ihmisten liikkumisen rajoittaminen tulee mahdolliseksi. Tartuntatautilain pohjalta on kuitenkin vielä mahdollista tehdä eri toimia.

Viikkoon aikana kävimme julkisen talouden suunnitelman neuvotteluja ja priorisointia. Voi olla, että JTS muuttuu koronan vuoksi nopeastikin. Kuntaryhmän jouduimme perumaan, mutta pienten kuntien neuvottelukunnassa kävin puhumassa sekä tapasin Keski-Suomen ”laajakaista”kunnat, joilla huoli valokuituyhtiön takausvastuista. Lisäksi olimme aiempien kuntaministereiden kanssa A-studiossa keskustelemassa kuntatalouden haasteista. Sote-ministerit olivat koolla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina ja perjantaina tapasimme valtiovarainministeriön asioissa Kuntaliiton edustajat. Eduskunnassa olin keskustelemassa pohjoismaisista rajaesteistä, joissa tehtäviin kuuluu digitaalisuuden hyödyntäminen Pohjoismaiden ja Baltian kesken. Koronaviruksen vuoksi striimaus otettiin käyttöön eri tilaisuuksissa: Digi- ja väestötietoviraston tilaisuudessa oli osa paikan päällä, mutta alueellistamisen kierroksen tilaisuudessa lähes kaikki vain verkon kautta. Uusi kokemus pitää puhetta seminaarissa, jossa ei ole ketään paikalla. Muita aiheita viikolle olivat esimerkiksi henkilötunnuksen uudistaminen, valtion tyhjien tilojen käyttö sekä liikunta- ja urheilujärjestötoiminta.

Viikonlopun yllättävä vapaa meni kotosalla ja ulkoillen sekä valmistautuen tulevaan viikkoon, kun esimerkiksi valtiovarainministeriön työntekijällä on todettu tartunta. Muutoinkin seuraavia askelmerkkejä tarvitaan.