Viikko 47

Viikon fiilikset

Viikon aikana koronatartunnat lisääntyivät huimasti ja tehohoitopaikkojen normaalikapasiteetti tuli täyteen, jonka myötä esimerkiksi tehohoitoa vaativien leikkausten siirrot ovat yhä todennäköisempiä. Pidimme sote-ministeriryhmän kokouksia kolme kertaa, joissa kyllä muitakin asioita, mutta suurimpana koronaan liittyvät kysymykset eli rokotukset, testaukset, rajavalvonta, koronapassi, ravintolarajoitukset ym. Torstain ja ylimääräisessä perjantain ja sunnuntain istunnoissa jo tiukennuksia rajoille ja ravintoloihin. Yhä edelleen ihmettelen, että monessa maassa Euroopassa kaikki kahvilat ja ravintolat yms. käyttävät koronapassia, mutta täällä vastustetaan. Onneksi nyt alkavat asiakkaat äänestää jaloillaan ilman passia toimivista ja jo heti oli havaittavissa myös lisääntymistä rokotettujen määrissä. Vielä mennään useampi viikko huonompaan suuntaan, vaikka nyt myös alueellisesti lisätään rajoituksia. Myös eduskunta siirtyi työntekijöiden osalta etämalliin, kuten myös ryhmäkokouksissa.

Kuntien harkinnanvaraiset valtionosuudet 30 miljoonaa euroa päätettiin valtioneuvostossa. Niissä yhä koronaperuste mukana, toivottavasti ensi vuonna tilanne jo normalisoituu. Toisena käytiin läpi haettuja alijäämän kattamisten pidennyksiä ja todettiin, että perusteena vaadittu koronan lisäkustannukset eivät toteutuneet hakijoiden kohdalla. Kävimme Kuntaliiton kanssa hyvän keskustelun valtionavustusten tulevaisuudesta ja digitalisoinnista. Meillä on varsin yhteneväinen ajatus kunnallisesta itsehallinnosta ja toisaalta avustusten yhteensovittamisen tarpeesta sekä suuntaamisesta vain uuden kehittämiseen. Kävimme läpi valtiovarainministeriön valmistelijoiden kesken TE-palveluiden siirtoon liittyvän valmistelun tilannetta ja tähän mennessä kaikki kysymykset on saatu ratkottua yhdessä TEM:n kanssa. Puolueen kuntaryhmän kanssa pidimme kokouksen käyden läpi aluevaaleihin liittyvien taustamateriaalien tarvetta ja käynnistimme oman tulevaisuuden kunta -työn, jonka työskentelyyn löytyi taas ilahduttavasti vapaaehtoisia.  

Kävimme läpi hyvinvointialueiden valmistelutilanteen ja joillakin alueilla on suurempia kysymyksiä ratkaistavana kuin toisilla ja siksi esimerkiksi Uudenmaan osalta tarvitaan tietojärjestelmien osalta omaa valmistelua. Muutamien kuntien osalta katsotaan tilannetta tukipalveluissa vuoden lisäajan tarpeestaa näistä lausuntokierros lähtee liikkeelle.  

Oikeusvaltio-ministeriryhmässä aiheena oli tiedustelulain arviointi eduskunnalle selonteon muodossa. Pientä muutostarvetta, mutta pääosin huomio on, että on toiminut kuten on ajateltu ja tarve oli. Välikysymys hybridiuhista meni – kuten oli aavistus – maahanmuuttokeskusteluksi eli asiaan joka ei tällä hetkellä juurikaan ajankohtainen ja tiedossa on että Puolan rajalla olevat ihmiset eivät laajamittaisesti ole turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita huijattu lupauksilla helposta Eurooppaan pääsystä.

Viikkoon mahtui monta digitaalisuuteen liittyvää tilaisuutta, joista ensimmäisenä oli tietopolitiikka-seminaari, jossa tiedon hyödyntäminen ja hallinta aiheina. Tieto on meillä vahvasti mukana, kun käynnistimme työskentelyn digitaalisen kompassin luomiseksi sidosryhmätilaisuudessa. Tätä työtä tehdään uuden digi- data- ja hallinto- ministeriryhmän ja sen uuden virtuaalisen toimiston alaisuudessa. Haluamme olla ykkösinä Euroopassa. Viimeisenä perjantai-iltapäivällä pidimme Baltian ja Pohjoismaiden ministereiden yhteisen kokouksen, jossa linjasimme yhteistyön jatkoaskeleista ja saimme tietoa komissiosta digitaalisen lompakon mallista ja toisaalta digitaalisesta osallisuudesta parlamentin puolelta. Tällä hetkellä näyttää hyvältä; edetään vauhdilla ja silloin on tärkeätä pitää huolta, että kaikki pysyvät mukana muutoksessa.

Alueen asioista kävin kuulemassa paikallisen EKAMIn kuulumiset ja yhä alueella on hyvä osaaminen teollisuuden ja palveluiden koulutuksissa ja työllistymisessä, jopa hoito- ja hoiva alalla oli aloittavien määrä kasvussa ja prosessituotannon koulutukselle yhä tarvetta. Hyvää työtä alueen tarpeisiin. Kävimme läpi Kotkan edunvalvontakysymykset lyhyessä palaverissa ja tapasimme Kymenlaakson kauppakamarin edustajat vierailulla eduskunnassa.

Puolueen ”hommissa” olin yhtenä iltana Kaarelan työväenyhdistyksen syyskokouksessa, lauantaina Uudenmaan piirikokouksessa Vantaalla ja sunnuntaina Lempäälän työväenyhdistyksen 125-vuotisjuhlassa puhumassa. Ihana nähdä miten valtakunnallinen ja paikallinen politiikan tekeminen voimaannuttavat toinen toisiaan. Valitettavasti muistan kuinka ”kierre” on joskus mennyt myös toiseen suuntaan.

Yhä vaikeamman koronatilanteen osalta jaksaminen tulee olemaan tiukoilla niin jokaisella ihmisellä, palveluissa, työpaikoilla kuin päätöksenteossakin. Tarvitaan kuitenkin luottamusta ja yhteistä näkemystä tilanteesta selviämiseksi. Selvisimme edellisistä aalloista ja selviämme myös tästä, jotta jälkiseuraukset olisivat mahdollisimman pienet.