Viikko 46

Viikon fiilikset

Koko oppositio teki välikysymyksen ulkopolitiikasta, joka todella poikkeuksellista. Normaalisti ulkopolitiikka on koko Suomen yhteistä, mutta nyt näköjään toisin. Kimmokkeena kysymykseen on Valko-Venäjän ja Puolan rajalla olevat ihmiset eli ihmisten käyttäminen hybridivaikuttamisen välineenä. Ihmisiä on huijattu lähtemään Eurooppaan, ja samaa kaavaa ollaan nähty jo Liettuan ja Latvian rajoilla, joiden osalta Frontex, eli Euroopan yhteinen rajavalvonta, pyydettiin apuun. Toivottavasti tilanne helpottuu myös Puolan rajalla ja ihmisille siellä voidaan antaa humanitaarista apua. Paras keino tähän on Euroopan yhtenäisyys painostuksen alla, lentojen vähentäminen lähtömaista sekä neuvottelut maiden välillä. Opposition näkökulma on kuitenkin kansallisen lainsäädännön tiukentaminen, joka tietysti käydään läpi. Isommassa kuvassa on myös valmiuslakia uudistettava, asia, joka on tullut selväksi jo koronankin vuoksi. Kävimme näitä asioita läpi hallituksen iltakoulussa, samassa iltakoulussa oli aiheena myös asevelvollisuuden kehittäminen.
Koronatilanteen heikkeneminen jatkuu ja alueellisia rajoituksia tulee voimaan. Kävimme sote-ministeriryhmässä läpi tautitilanteen ja sairaaloiden kantokyvyn lisäksi tartuntatautilain pykälien jatkot sekä rokotusstrategian muutospaineet. Jos näillä luvuilla edetään, on joulu samankaltainen kuin edellinen eli pienissä porukoissa. Jo nyt on jouduttu perumaan lähes kaikki yhteiset tilaisuudet ja muutettu hybridi- tai läsnäolotilaisuudet verkkoon. Valitettavasti rokotusten ottaneiden määrä ei riitä ja altistumista tapahtuu liikaa.


Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli täydentävän talousarvion ja siellä hyviä kohtia julkisen hallinnon hoitoon sekä tärkeänä Veikkauksen tuloutuksesta johtuvan aleneman kompensointi sekä paikallisesti Pyhtään lentokentän kehittämisen rahoitus. Sd-ministeriryhmässä kävimme läpi ilmastoasioita ja viikon otsikoissa olleen taksonomian. Tuskin kenellekään on yllätys, että puolueet ovat hallituksessa erimielisiä metsien käytön tavoista, mutta tämä saadaan näyttämään ennenkuulumattomalta.


Kävimme hallintovaliokunnan kanssa läpi kaikkia ajankohtaisia asioita, joita oman tonttimme osalta meneillään, eli valtion hallinnon, kunta- ja aluehallinnon sekä julkICT:n puolelta. Samoihin aiheisiin kuuluivat myös tapaaminen Mikkelin ja Essoten edustajien kanssa alueen tilanteesta. Kuntien epävarmuus taloudesta erityisesti ensi vuonna on hankala, kun sote-menot nousevat monella alueella ennakoidusta. Toisaalta silti melko harva kunta nostaa veroprosenttia, joka todentaa sen, että talous on kohtuullisessa tilanteessa. Kotkan valtuuston kohdalla tämä tuli eteen, kun Kymsoten laskennat heittivät niin, että emme pystyneet käsittelemään talousarviota, mutta kun veroprosentit oli päätettävä, jouduimme korotukseen tästä johtuen. Kävimme läpi tekoälyn eli Aurora-AI projektin etenemisen joka näyttää jo hyvältä ja demoja on tehty yhdessä esimerkiksi kuntien ja kirkkohallituksen tarpeisiin. TE-palveluiden siirtoon liittyen kävimme läpi ensin omassa palaverissa ja sitten ministeriryhmässä rahoitusta sekö ohjausta. Näitä monia asioita aiheena myös omassa johtoryhmässä, sekä kabinetissa, josta avustajista Lauri on ollut lainassa pääministerin kabinetissa muutaman viikon.


Hyvinvointialueiden rakentaminen virittää kaikkia viikkoja, sillä ratkaistavia asioita on runsaasti. Tällä viikolla pidimme puolueen verkkokoulutusta ja julkaisimme vaaliteemat. Kävin puhumassa Joensuussa takauskeskuksen 25-vuotisjuhlassa sekä syyskokouksen yhteydessä pidetyssä seminaarissa ja tapasimme myös johdon kanssa keskustellen seuraavista haasteista hyvinvointialueiden kanssa. Joensuun jälkeen kävin nukkumassa Helsingissä ja suuntasin aikaisin lauantaiaamuna Ouluun puoluevaltuuston kokoukseen. Pääsimme ensimmäistä kertaa kokoontumaan samaan paikaan puoluekokouksessa tehdyn valinnan jälkeen ja tunnelma oli hieno. Puheet puoluevaltuustossa olivat eteenpäin katsovia ja luottamusta kasvattavia; kun on tähän mennessä hallituksessa tehty hyviä päätöksiä, niin vielä loppukausi on aikaa tehdä niitä lisää ja samalla katse on kääntymässä jo seuraaviin eduskuntavaaleihin ja 2030-tulevaisuusohjelman päivittämiseen. Hyvinvointialuevaaleihin olemme lähdössä hyvissä asemissa, ehdokkaita on jo nyt aika hyvin ja kansalaisten luottamus varsin vahva demareiden asiantuntemukseen hoitaa meidän kaikkien sote-palveluja. Voimaannuttava viikonloppu kaikin puolin.