Viikko 46 / 2020

Viikon fiilikset

Hallitus kävi läpi muutama viikko sitten tapahtuneen Vastaamon tietomurron jälkeen tehtyjä toimia sekä toisaalta linjauksia lain valmisteluun. Tietosuojalaki ja -valtuutettu ovat avainasemassa arvioimassa, miten ihmisten tiedot ovat käytössä ja mihin niitä voi tai saa käyttää. Tarkennettavaa on siinä, että henkilötunnus ei ole vahva tunnistautuminen ja ostojen osalta oikeusministeriö aloittaa valmistelun kuluttajasuojalain muuttamiseksi. Valtiovarainministeriö puolestaan aloittaa valmistelun henkilötunnuksen vaihtamiseen helpottamiseksi sekä yhden paikan, jossa tehdä estot ja kiellot keskitetysti, luomiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietolaki linjaa tulevaisuudessa, että kaikkien palvelujen tuottajien on oltava yhteydessä Kanta-palveluihin. Julkisten palveluiden osalta olemme hyväksyneet digitaalisen turvallisuuden periaatepäätöksen, johon on tehty myös jo käytössä oleva toimenpideohjelma. Näitä valtion ja kuntien kaikkiin digitaalisiin palveluihin liittyviä turvallisuuskysymyksiä on tehtävä aina samalla, kun kehitetään palveluita. 

Sote-ministeriryhmä kävi läpi lainsäädännön arviointineuvoston palautteen todeten, että vaikutusarvioinnin lisääminen on tarpeellista ja mahdollista toteuttaa aiemmin sovitussa aikataulussa. Sote-ryhmässä kävimme läpi myös muita akuutteja asioita sekä pidimme koulutusta koko sote-muutoksesta JHL:n toimijoille. Kävimme sote-uudistusta läpi myös Kuntaliiton toimijoiden kanssa. Ylen lähetyksessä keskustelin hyvinvointialueiden määrästä Timo Aron kanssa. Ongelmana ovat vähenevä väestö ja palvelutarpeen kasvu. 

Kuntien ensi vuoden talousarviosta olin kuultavana valtionvarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa. Seitsemäs lisätalousarvio, jossa kunnille tulee valtionosuuksiin lisää 750 ja sairaanhoitopiireille 200 miljoonaa euroa, oli viikolla eduskuntakäsittelyssä. Kävimme läpi kuntalain lausuntokierroksen palautteen ja totesimme, että laki saadaan Kuthanekin ja sitten valtioneuvoston käsittelyyn. Perjantaina saimme valmiiksi tulevaisuuden kuntatyön askelmerkit nimeämispyyntöineen, joten saamme asian etenemään vielä tämän vuoden puolella. Kuntien ja yleisemmin rakentamisen investoinneista kävimme keskustelun Rakennusteollisuuden kanssa. Toivottavasti löydämme tasapainon tulevaisuuden tilojen ja toisaalta investointien tarpeesta. Kunta-asiat olivat esillä myös puoluejohdon lauantai-illan palaverissa valmistauduttaessa kuntavaaleihin. Kotkan osalta valmistauduimme ryhmässä budjettikäsittelyyn.

Uutisointiin nuorten väkivallasta liittyen tarkistimme mitä kaikkea turvallisuuskysymyksiä koskien on meneillään. Kuntien osalta tulee kaikkialla olla tehtynä varautumis- ja turvallisuussuunnitelmat laajalla verkostolla. Tähän kuuluvat niin väkivallan ja päihteiden käytön vähentäminen, öljyntorjuntavalmius kuin digitaalinen turvallisuus. 

SDP:n ministeriryhmässä kävimme läpi kriteereitä äkillisten rakennemuutosten alueille ja puoluehallituksessa kävimme läpi poliittisen ohjelman strategista toimintaa. Puoluevaltuusto oli koolla poikkeuksellisesti etänä niin, että sihteerit ja puheenjohtaja olimme puoluetoimistolla ja jäsenet sekä seuraajat kaikki verkon päässä. Hienosti sujui niin teknisesti kuin asioiden osalta. Toivottavasti seuraavat kokoukset on mahdollista järjestää jo fyysisinä kokouksina. 

Viikkoon mahtui myös paljon muuta mukavaa, kuten se, että olin Yle Urheilun haastattelussa. Suomen jalkapallojoukkue voitti ensin Ranskan ja sitten Bulgarian, ja paikallisesti KTP nousi Veikkausliigaan.

Viikon aika siirryimme myös uudenlaiseen vaiheeseen elämässä, kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi ja saan olla mukana arjessa niiltä osin kun pystyn olemaan Kotkassa. Aivan ihana asia!