Viikko 45

Viikon fiilikset

Koronan rokotekattavuus saavutti 80 % rajan ja kolmansia rokotuksia annetaan heille joilla jo puoli vuotta edellisistä rokotuksista. Rokottamattomia on yhä paljon, joka näkyy sairaaloissa sekä tartuntojen määrissä ja Suomi näyttäytyy punaisella Euroopan tartuntatautitilastoissa. Yhä useampi alue on siirtynyt takaisin ns. leviämisalueeksi ja ravintolarajoituksia on jatkettava. Ihmisten tunteita nostattaa rokotetodistus, jonka laajentamista ollaan esittämässä ja esityksiä sen käytön laajentamisesta jopa työpaikoillekin on kuulunut.

 Viikonlopun vierailulla Sveitsissä totesimme, että kaikissa ravintoloissa, kahviloissa, museoissa ym. vaadittiin koronatodistus ja kaikissa julkisissa sisätiloissa, liikennevälineissä, kaupoissa ym. oli käytössä maskit. Eri maiden lainsäädäntö on erilainen, mutta jos halutaan vähentää koronasta aiheutuvia inhimillisiä ja taloudellisia haittoja, kun tauti ei ole näillä tiedoin häviämässä, on rokotettujen määrää saatava ylöspäin. Näistä ja hoitotakuulainsäädännöstä johtuen sote-ministeriryhmä kokoontui kolme kertaa ja koko hallituksella neuvoteltiin kerran.

Hyvinvointialueiden kierros, eli sote-kierros jatkui osaltani tällä viikolla vierailuilla paikanpäällä Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Kotkassa. Kaikissa kolmessa pohjalla jo kuntayhtymäpohjainen malli, johon yhdistetty kaikki muut paitsi pelastustoimi. Myös ongelmat näyttävät samoilta, eli kustannusten nousu ensi vuodelle on akuutti huoli ja tietysti hyvinvointialueiden aloitus myös, erityisesti palkkojen harmonisoinnin osalta, joita jo aloitettu. Todella hankala tilanne kuntien osalta, joiden budjetit menevät uusiksi lähes kaikissa kunnissa. Näin myös Kotkassa, jossa tiedonantokokouksessa saimme uudet luvut ja jouduimme vielä laskuvirheen vuoksi siirtämään budjettikokousta ja miettimään veroprosentin uusiksi. Harmittava tilanne myös, että Kymsoten henkilöstö on joutunut lukemaan joitakin tietoja lehdestä, esimerkiksi suunnitelluista säästöistä. Kuntaliiton Sote-tulevaisuuspäivässä kävin puhumassa erityisesti aiheesta kiinteistöt, omaisuus ja henkilöstö, joihin liittyy paljon kysymyksiä, esimerkiksi sopimusten siirtoihin.

Kuntien talouteen liittyvissä asioissa olin kuultavana valtionvarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa ensi vuoden budjetista, jossa osin mentiin myös vuonna 2023 aloittavien hyvinvointialueiden aikaan. Meneillään olevat muutokset vaikuttavat myös tarkastustoimintaan ja olikin hyvä käydä avaamassa tilannetta kuntien tarkastuslautakuntien puheenjohtajille ja virkamiehille, jotka ovat osaltaan suuren muutoksen valvojina. KUTHANEK kokoontui ja jossa useita kuntiin liittyviä asioita. jotka menossa eteenpäin; esimerkiksi yksityisten päiväkotien perustamiseen liittyen ja takauskeskuslainsäädäntö, johon odotamme vielä finanssivalvonnan lausuntoa sekä kuntiin liittyen kiinteistöverouudistus, jossa arvot määriteltäisiin todellisemman arvon mukaisesti. Kävin kertomassa ajankohtaisia asioita myös Suomen yrittäjien kuntajohtajien valmennuksessa. Viikon aluksi pidimme TE-palveluiden siirrosta seminaaria, johon osallistui verkon kautta kaksi tuhatta kuulijaa eli kunta-asiat kiinnostavat laajasti.

Muita viikon säännöllisten kokousten lisäksi olivat virkamieslain esittely eduskunnassa, palaveri Valtorin kehityssuunnitelmista ja tilastolain muutosten valmistelu tilanne. Viikon lopulla tuli myös EU-alueen DESI-arvio (The Digital Economy and Society Index) digitaalisuuden edistymisestä ja olemme Tanskan jälkeen tänä vuonna toisena. Kaksi edellistä vuotta olimme ensimmäisiä, eli hyvää työtä on tehty ja yhteinen digi- ja datatoimisto vahvistaa tätä edelleen. Eduskuntaryhmä oli koolla miettien toimintatapojen kehittämistä, jolle tuntui olevan tarvetta koronan jälkeen, kun pääsemme normaaliin työskentelyyn.

Kävin keskustelut UPM:n Kotkaan suunnitellusta biojalostamohankkeesta. Osallistuin myös haastatteluun, jossa käytiin läpi urheilujärjestöjen muutosta johtamisen näkökulmasta ja siitä, mitä olisi opittavissa prosessista jolloin SLU, Kunto ja Nuori Suomi yhdistettiin ensin VALOksi ja sitten Olympiakomiteaan. Palasin kuin aikamatkan takasin noihin tunnelmiin todeten, että prosessi taitaa olla yhä kesken.  Isänpäiväviikonlopun vietimme vierailulla lasten – eli tyttären ja vävypojan – uudessa kodissa ja kotimaassa, kun ovat asettuneet Zürichiin, jossa molemmilla työpaikka. Sveitsi on maisemiltaan viehättävä ja toimii monelta osin kuten Suomi, mutta testattuna julkinen liikenne jopa paremmin. Oli ihana nähdä monen kuukauden jälkeen.