Viikko 4 / 2020

Viikon fiilikset

Jatkoimme alueellistamiskierrosta paikkakuntina Rovaniemi ja Vaasa, joissa hyvin paikalla eri toimijoita ja lisää hyviä ideoita strategian tekemiseen esimerkiksi tunnustettujen pullonkaulojen osalta. Suurin este muutokseen uudenlaisen alueellistamisen osalta on asenne, mutta myös tilojen, johtamisen, verkkojen ynnä muiden osalta on tehtävä parannuksia. Samalla kaivattiin yhtenäistä ajattelua kaikilta valtion tason toimijoilta, jotta huomiona olisi koko Suomi.

Malli sai alueellisissa medioissa ymmärrystä sekä Lapissa että Pohjanmaalla. Huonot kokemukset on käännettävä pohjaksi paremmalle. Kävin samalla myös Valtorissa, jonka yhteydessä on myös poliisin tietohallinto, joka on alueellistettu aloittamalla hyvin pienellä henkilöstömäärällä. Pohjanmaalla järjestettiin myös kuntavierailut Isokyröön ja Kurikkaan sekä kansalaistilaisuudet Vaasassa ja Kurikassa. Isokyrö on yksi viidestä maakuntaa vaihtavasta kunnasta ja Kurikassa tutustuimme myös uuteen kampukseen, missä lukio ja ammatillinen koulutus toimivat yhdessä. 

Sote-asioissa kävimme läpi investointi- ja kiinteistökokonaisuutta sekä omassa johtoryhmässä maakuntien ohjausta, jossa saatava tasapaino niin VM ja STM kuin alueiden ja valtion välillä. Kuntien asiat olivat vahvasti esillä Kuntaliiton kanssa käydyissä neuvotteluissa lainsäädäntömuutosten taloudellista vaikutuksista, joista varsin yhtenäinen näkemys. Kunnat ovat olleet etenkin talouden osalta paljon myös julkisessa keskustelussa, mikä on hyvä sillä asia vaikuttaa akuutisti peruspalveluiden järjestämiseen. Tämä aihe tuli esille myös tapaamisessa kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan kanssa, joilla huoli järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytyksistä kuntien leikkausten kohteena. Toisena isompana asiana oli myös osallisuuden vahvistaminen, jossa kansalaisyhteiskunnalla on vahva rooli ja kolmantena tulevaisuus valtakunnan tasolla Veikkauksen tuloutuksen vähentyessä. Kävin puhumassa kuntien roolista ja tulevaisuudesta myös Wanhoille Tovereille ja viikonloppuna JHL:n sd-jäsenille. Lisäksi pidimme oman kunta- ja aluetyöryhmän kokouksen, jossa aiheena oli myös vastaukset tehtyihin puoluekokousaloitteisiin. 

Koko julkisen hallinnon ja sen johtamisen kysymykset esimerkiksi ICT-sektorin osalta ovat työlistalla ja tähän yksi asia on DVV eli uuden digi- ja väestötietoviraston aloitus vuoden vaiheessa. Siihen liittyen saimme ehkä tässä kohdin viimeisen asetuksen eteenpäin. Hallinnon kysymyksiin liittyen tapasin Backmanin Jounin, joka on käynyt läpi niin eduskunnan kuin valtioneuvoston käytäntöjä. Omassa ministeriryhmässä valmistauduimme ilmastokokoukseen, missä työskentelyssä ovat mukana kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat.

Viikonloppu alkoi TUL 101 -vuosijuhlassa, jossa huomioitiin viime vuoden menestyneitä urheilijoita, valmentajia ja vapaaehtoisia. Oli mukava tavata runsain määrin tuttuja ja nähdä kuinka uusi puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja vievät liikettä eteenpäin. Lauantaina vuorossa oli Matti Ahteen hautajaiset ja muistojuhla, jotka pidettiin hänen oman ohjeistuksensa mukaan Kallion kirkossa ja Oopperatalolla. Tilaisuudessa näkyi hyvin Matin pitkä ja monipuolinen ura, kun eri tahoja oli paikalla runsaasti. Omalta osaltani Matin kanssa on linkki niin TUL:n puheenjohtajuuden, Olympiakomitean, kansanedustajan tehtävän kuin puoluevaltuuston puheenjohtajuuden kautta. Monta hyvää keskustelua ja näkemystä kuin myös puolueen toimintaan. Imatralta JHL:n tilaisuudesta tullessa ehdin myös Georg Otsin 100v-konserttiin, joka samalla kotkalaisten Puro & Huusari 20v-juhlakonsertti.